معاون وزیر و رییس هیاتعامل ایمیدرو گفت: مطالعات اکتشافی معادن برای شناسایی عناصر نادر خاکی در نقاط مختلف کشور بهطور جدی آغاز شده است.
به گزارش صمت، مهدی کرباسیان با بیان این مطلب گفت: با توجه به گرایش جامعه جهانی به سمت صنایع پیشرفته (هایتک) در زمینههایی نظیر صنایع الکترونیک و مخابرات، خودروسازی، کاتالیستها، آهن رباهای دائمی، آلیاژهای متالورژی، فسفر سانس و رنگدانه، شیشه و سرامیک، هوا و فضا و…، تولید و مصرف عناصر نادر خاکی به عنوان مواد اولیه تولید محصولات با فناوری بالا، روند افزایشی به خود گرفته است و ایمیدرو نیز برای عقب نماندن از روند توسعه جهانی، با تدوین طرح عناصر نادر خاکی، موضوع شناخت ظرفیتها و ذخایر بالقوه و بومیسازی فناوری تولید این عناصر در کشور را از تیر ماه ۹۳ آغاز کرده است.
وی ادامه داد: ایمیدرو با توجه به وظیفه حاکمیتی خود، انجام مطالعات مذکور را شروع کرده تا پس از شناسایی و کشف ذخایر و سپس فرآوری و تولید آنها، بتوانیم نیاز داخلی را -که با توجه به توسعه صنایع مدرن افزایش مییابد- تامین کنیم.
رییس هیاتعامل ایمیدرو با اشاره به اینکه کانسنگها و باطلههای معادن آهن و فسفات هم ازجمله منابع دارای عناصر نادر خاکی بوده و با استحصال همزمان آنها میتوان ارزش افزوده بیشتری ایجاد کرد، گفت: در همه شرکتهای معدنی سنگآهن تابع ایمیدرو، موضوع نمونهگیری عناصر نادر روی باطلهها صورتگرفته و مطالعات مربوط به میزان ذخیره این عناصر و همچنین مطالعات فرآوری در مقیاسهای آزمایشگاهی و نیمهصنعتی روی این ذخایر در حال انجام است. در این راستا، ایمیدرو برنامهریزیهای لازم را برای احداث نخستین کارخانه نیمهصنعتی و تحقیقاتی فرآوری عناصر نادر خاکی کشور انجام داده است.
وی افزود: بومیسازی و انتقال دانش و فناوری مربوط به فرآوری عناصر خاکی جزو برنامههای ایمیدرو است و پس از به نتیجه رسیدن مطالعات اولیه، این برنامه پیگیری خواهد شد. در بخش تولید کنسانتره نهایی عناصر نادر خاکی، از فناوریهای روز خارجی استفاده میکنیم. بنا به این گزارش، عناصر نادر خاکی شامل ۱۵ عنصر در گروه لانتانیدها (نظیر سریم، نئودیوم، ساماریم، پرومتیم، لانتان، گادولینیم و اربیم) و ۲ عنصر اسکاندیم و ایتریم است که به دلیل ویژگیها و مصارف خاص آنها، جزو عناصر نادر و استراتژیک معدنی است و قیمت برخی از این عناصر در هر کیلوگرم تا ۷ هزار دلار میرسد.
واردات فولاد از هند را تایید نمیکنم
مهدی کرباسیان در رابطه با نگرانی تولیدکنندگان فولاد نسبت به واردات این محصول از کشور هند بابت پول نفت ایران به تسنیم گفت: تا این لحظه چنین موضوعی را نشنیده و تایید نمیکنم.
وی افزود: البته سازمان توسعه تجارت هم میتواند در این رابطه توضیحاتی را اعلام کند اما من بهعنوان رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) این موضوع را بررسی و اجرای آن را تایید نمیکنم.
به گزارش تسنیم، بهتازگی برخی از فعالان صنعت فولاد از واردات این محصول به ازای پول نفت کشور اظهار گلهمندی کرده و معتقدند: اگر چنین چیزی توسط دولت اجرایی شود نه تنها منفعتی عاید کشور نمیشود بلکه صنعت فولاد کشور با مشکلات جبرانناپذیری روبهرو خواهد شد.
رویترز پیشتر به نقل از منابع آگاه هندی اعلام کرده بود: ایران در ازای پول نفت صادراتی خود به هند مذاکراتی را برای خرید فولاد از این کشور انجام داده است.
البته در کنار واردات فولاد برخی از اخبار حکایت از گشایش ال سی کشورهای خریدار نفت ایران مانند هند و روسیه نیز دارد هرچند هنوز مقامات اجرایی، این موضوع را در مرحله بررسی دانسته و عملیاتی کردن آن را تایید نمیکنند اما یک مقام مسئول در وزارت صنعت، معدن و تجارت این موضوع را یکی از برنامههای آینده دولت در تسریع مراودات تجاری فعالان اقتصادی اعلام میکند.