خانه > دسته‌بندی نشده > اعلام برنامه‌های دولت برای احیای استراتژی توسعه صادرات

اعلام برنامه‌های دولت برای احیای استراتژی توسعه صادرات

امسال مراسم روز ملی صادرات قرار است رنگ و بوی دیگری داشته باشد و درحالی امید به فضای اقتصادی کشور بازگشته که حضور قطعی شخص اول دولت در میان صادرکنندگان و فعالان حوزه تجارت کشور می‌تواند نویدبخش روزهای خوش تجار در نیمه دوم سال و سنوات آتی نیز باشد.

مراسم گرامیداشت روز ملی صادرات ۲ روز زودتر از موعد تقویمی، یعنی ۲۷ مهرماه جاری در سالن اجلاس سران برگزار می‌شود که مسئولان دولتی تعجیل در برگزاری مراسم این روز را به دلیل قطعی شدن حضور رییس‌جمهوری اعلام کردند چراکه دولت یازدهم اصلی‌ترین راه خروج از رکود را توسعه صادرات غیرنفتی می‌داند و حضور دکتر روحانی در این مراسم هم بر این اصل صحه می‌گذارد.

روحانی میهمان صادرکنندگان کشور می‌شود
احیای استراتژی صادرات غیرنفتی
اهمیت و جایگاه صادرات غیرنفتی در برنامه‌های کلان اقتصادی کشور و حضور قطعی رییس‌جمهوری اسلامی ایران در مراسم روز ملی صادرات، اهتمام دولت به امر صادرات غیرنفتی را نشان می‌دهد. بر همین اساس روز ملی صادرات متفاوت‌تر و باشکوه‌تر از سال‌های گذشته برگزار خواهد شد و با نخستین حضور رییس قوه مجریه در این مراسم پس از چند سال، از صادرکنندگان نمونه کشور در حضور شخص اول اجرایی کشور تجلیل خواهد شد. توسعه صادرات غیرنفتی در حالی استراتژی اقتصادی دولت محسوب می‌شود که اقدامات دولت در یک سال گذشته رشد ۲۰ درصدی صادرات غیرنفتی را در ۶ ماه نخست امسال نشان می‌دهد تا جایی که دکتر حسن روحانی در پنجمین گفت‌وگوی زنده تلویزیونی خود با اشاره به رقم ۵۰ میلیارد دلار صادرات و واردات غیرنفتی در ۶ ماه نخست سال این رقم را رقم چشمگیری در این حوزه دانست. وی با بیان اینکه انشاءالله رقم تجارت خارجی تا پایان سال به ۱۰۰میلیارد دلار برسد گفت: این نشان می‌دهد که اقتصاد ما شروع به حرکت کرده است و مردم امیدوار هستند.
دولت چه برنامه‌ای برای صادرات دارد؟
اعلام حضور حسن روحانی در مراسم روز ملی صادرات، صادرکنندگان را منتظر نگاه داشته تا ببینند رییس دولت یازدهم چگونه از برنامه‌های صادراتی دولتش در این روز، رونمایی می‌کند. طرح خروج از رکود تورمی از جمله طرح‌هایی است که در ماه‌های اخیر از سوی دولت مطرح شده و دولت سعی دارد با تکیه بر صادرات غیرنفتی برای خروج از رکود اقدام نماید. حالا هم رییس دولت در جمع صادرکنندگان حضور می‌یابد و به بیان استراتژی دولتش در برابر صادرات غیرنفتی می‌پردازد. اینکه رییس دولت از چه برنامه‌هایی سخن خواهد گفت و استراتژی توسعه صادراتی را در چه قالبی تعریف خواهد کرد، از جمله مواردی است که باید چند روز دیگر منتظر ماند؛ برنامه‌هایی که در مراسم روز ملی صادرات از سوی روحانی عنوان خواهد شد.

هدف‌گذاری صادرات ۶۰ میلیارد دلاری
 در همین حال معاون سازمان توسعه تجارت ایران از هدف‌گذاری دستیابی صادرات غیرنفتی به ۶۰ میلیارد دلار در امسال خبر داد و گفت: با مجموعه تدابیر دولت تاکنون صادرات غیرنفتی به ۲۸ میلیارد دلار در بخش کالا و خدمات رسیده است.
یغمور قلی زاده با اشاره به هدف‌گذاری صورت گرفته در بخش صادرات کالا و خدمات در امسال، گفت: آنچه که برای بخش صادرات کالایی تا پایان سال هدف‌گذاری شده، دستیابی به صادرات ۴۹ میلیارد دلاری است که در بخش خدمات نیز صادرات ۱۲ میلیارد دلاری هدف‌گذاری شده است. وی افزود: آمارهای صادرات غیرنفتی در ۶ ماه دوم امسال، صادرات ۲۸ میلیارد دلاری را رقم زده که در مقابل واردات نیز به ۲۶ میلیارد دلار رسیده، این در حالی است که ۲ میلیارد دلار تراز تجاری کشور با احتساب صادرات کالا و خدمات مثبت است. معاون سازمان توسعه تجارت ایران تصریح کرد: در نیمه اول امسال صادرات کالا به ۲۳ میلیارد دلار و صادرات خدمات به ۵ میلیارد دلار رسیده و در مجموع ۲۸ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی برای کشور رقم زده شده، این درحالی است که آمار جدید رییس‌جمهوری در مورد صادرات ۲۳ میلیارد دلاری کشوری در نیمه اول امسال بدون احتساب صادرات خدمات بیان شده است.
قلی‌زاده ادامه داد: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری برای نامگذاری امسال به عنوان اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی، دولت یازدهم نیز اصلی‌ترین راه خروج از رکود را توسعه صادرات غیرنفتی در نظر گرفته و حمایت‌های زیادی را برای رونق صادرات غیرنفتی کشور تدارک دیده است.

عزم جدی دولت در حمایت از صادرات
 محمود بازاری، مدیرکل دفتر توسعه صادرات کالا و سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به اینکه مراسم روز ملی صادرات امسال پرشور و با خروجی مطلوبی برگزار خواهد شد، اظهار کرد: صادرکنندگان بعد از یک‌سال تلاش و فعالیت، منتظر هستند تا خط‌مشی و سیاست‌های دولت را بشنوند. محمود بازاری در گفت‌وگو با صمت با اشاره به اینکه تلاش زیادی صورت گرفت تا زمینه مناسب برای حضور رییس‌جمهوری در مراسم روز ملی صادرات ایجاد شود، تصریح کرد: این اتفاق مهم، هم حق صادرکنندگان است و هم حق دولت. وی اظهار امیدواری کرد: تعامل دولت و بخش خصوصی به‌ویژه فعالان صادراتی در این فضا پویاتر و هدفمندتر شود. به گفته بازاری، مهم‌ترین وجه تمایز مراسم امسال صادرات نسبت به سال‌های گذشته، حضور رییس‌جمهوری است چراکه عملا از سال ۸۹ رییس قوه مجریه کشور در مراسم صادرات حضور نداشته است و حالا حضور دکتر روحانی در ۲۷ مهرماه میان صادرکنندگان، نشان‌دهنده این است که دولت در حمایت از صادرات و صادرکنندگان عزم جدی و ویژه‌ای دارد. مدیرکل دفتر توسعه صادرات کالا و سازمان توسعه تجارت ایران افزود: با توجه به اینکه صادرات پیشران اصلی در خروج از رکود تورمی اقتصاد است و نقش مهمی در اقتصاد مقاومتی دارد، حضور رییس‌جمهوری در این مراسم هم برای ما به عنوان متولی صادرات کشور و هم برای صادرکنندگان مایه خیر و برکت خواهد بود. 

صادرات به نقشه راه نیاز دارد
 از سوی دیگر، برخی حضور رییس‌جمهوری در مراسم روز ملی صادرات را گامی در راستای احیای استراتژی توسعه صادرات می‌دانند. در همین رابطه صادرکننده نمونه سال‌های ۹۱ و ۹۲ با تاکید بر لزوم استراتژی توسعه صادرات در اقتصاد کشور اظهار کرد: استراتژی توسعه صادرات الزام و نقشه راه برای اقتصاد کشور است که متاسفانه از این مزیت بی‌بهره‌ایم. محسن احتشام به صمت در خصوص حضور رییس‌جمهوری در مراسم روز ملی صادرات گفت: برای توسعه و گسترش تجارت خارجی کشور باید به صادرکنندگان روحیه بدهیم و احترام به کار صادرات و صادرکننده قائل شویم. به گفته وی در همین راستا، حضور ریاست‌جمهوری در این مراسم احترام به تلاش فعالان عرضه صادرات در این شرایط سخت و حساس کنونی اقتصاد است؛ درواقع حضور شخص اول دولت، روحیه و انگیزه صادرکنندگان را افزایش خواهد داد. رییس اتاق بازرگانی بیرجند تصریح کرد: نقشه راه تجارت کشور، استانداردسازی فرآیند صادرات محسوب می‌شود که براساس آن مشخص می‌شود در چه جایگاهی ایستاده‌ایم، چه ظرفیت‌هایی داریم و چه عواملی باعث شده نتوانیم ظرفیت‌های بالقوه را به بالفعل تبدیل کنیم. احتشام با بیان اینکه میزان صادرات غیرنفتی هنوز رضایت‌بخش نیست، افزود: در ایران محصولاتی با ظرفیت بالای صادراتی داریم که متاسفانه به دلیل نداشتن استراتژی توسعه صادراتی در سبد کالای صادراتی قرار ندارند و جزو ظرفیت‌های پنهان صادراتی هستند.به گفته کارشناس ارشد بازاریابی بین‌الملل، داشتن استراتژی توسعه صادرات، ظرفیت‌های پنهان صادراتی را آشکار می‌کند و حجم تجارت خارجی به ویژه صادرات را افزایش می‌دهد. صادرکننده نمونه سال‌های ۹۱ و ۹۲ با اشاره به اینکه نقشه راه صادرات منجر می‌شود با برنامه وارد بازارهای جهانی شویم، اظهار کرد: برای هر بخش می‌توان برنامه استراتژیک توسعه صادرات کالا به‌وجود بیاوریم اما تمام این موارد بستگی به نظام برنامه‌ریزی کشور دارد. احتشام تصریح کرد: ما گاهی خوب صحبت می‌کنیم، اما خوب عمل نمی‌کنیم. باید کلی‌گویی را کنار بگذاریم و به سمت برندسازی برویم و به فکر کسب ارزش افزوده محصولات باشیم.

جلسه شورای‌عالی صادرات امروز تشکیل می‌شود
صمت: مدیرکل دبیرخانه شورای‌عالی صادرات از تشکیل جلسه شورای‌عالی صادرات غیرنفتی خبر داد و گفت: امروز، دومین جلسه این شورا در سال ۹۳ و سومین جلسه در دولت یازدهم با حضور معاون اول رییس‌جمهوری و دیگر اعضا برگزار می‌شود. همایون ربانی‌فر در گفت‌وگو صمت با بیان اینکه تلاش کردیم جلسه‌ای تا قبل از روز ملی صادرات داشته باشیم،تصریح کرد: در این جلسه، توسعه صادرات غیرنفتی به عراق بررسی می‌شود، ضمن اینکه برخی از دستورات باقی مانده در جلسه قبلی نیز امروز مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. وی با اشاره به‌دستورات باقی‌مانده از جلسه قبل افزود: باتوجه به افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل دریایی و زمینی کالاهای صادراتی، قرار است تمهیداتی برای کاهش هزینه‌ها و تسهیل در تجارت درنظر گرفته شود. به گفته ربانی‌فر، در این خصوص بیشتر بر حمل‌ونقل دریایی منعکس شده‌ایم و درواقع می‌خواهیم با ایجاد خطوط مستقیم کشتیرانی بین برخی از بازارهای هدف و ارائه مشوق حمل‌ونقل در قالب تخفیف ۲۰درصدی، راه را برای صادرات تسهیل کنیم. مدیرکل دبیرخانه شورای‌عالی صادرات ادامه داد: ضعف زیرساختی صادراتی داخلی به‌ویژه در مبادی شرقی و غربی کشور، اعمال نشدن مدیریت واحد در گمرکات مرزی، فقدان مسائل مالی و بودجه مورد نیاز برای اجرای پروژه‌های بازاریابی و توسعه صادرات، پیچیدگی و مشکلات اعزام رایزنان بازرگانی به بازارهای هدف و پراکندگی مراجع تصمیم‌گیری در حوزه تجارت‌خارجی نیز از جمله دستوراتی است که امروز مورد بررسی قرار می‌گیرد. به گفته وی، وزرای صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، تعاون و رفاه اجتماعی، وزیر کشور، امور خارجه، جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی، نفت، نیرو، معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری، رییس میراث فرهنگی و گردشگری،‌ معاون علمی فناوری رییس‌جمهوری، رییس کل بانک مرکزی، رییس اتاق بازرگانی ایران، دبیر کمیسیون اقتصاد دولت، رییس کل گمرک، رییس سازمان استاندارد و رییس اتاق اصناف جزو اعضای این شورا هستند.

همچنین ببینید

آگهی دعوت حضور در مجمع عمومی عادی سالیانه خانه صنعت، معدن و تجارت تهران

  بدینوسیله از کلیه اعضا محترم خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران دعوت به ...

با پیگیری وزیر صمت؛ بسته حمایتی پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت از سوی دولت ابلاغ شد

تصویب‌نامه هیات وزیران در مورد مصوبه بسته حمایتی صنایع که چندی پیش توسط وزیر صمت ...