صنایع کوچک و متوسط بهعنوان صنایعی که سرمایهگذاری در آن کمهزینه اما پربار است، شناخته میشوند.
از این رو سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران برای جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی با خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان تفاهمنامهای امضا کرده است تا بتواند از ظرفیت این خانه به عنوان نمایندگان بخش خصوصی بهره برد. از سویی خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان میتواند به واگذاری طرحهای صنعتی این سازمان که مطابق قانون باید صورت گیرد، یاری دهد. بدین سبب برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با جزییات این تفاهمنامه با غلامرضا سلیمانی، معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران به گفتوگویی کوتاه نشستیم که در ادامه میخوانید:
تفاهمنامه سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی با خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان در چه زمینهای شکل گرفته است؟
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران بخشی از وظایف خود در حوزه شهرکهای صنعتی را بهطور قانونی باید واگذار کند. این تفاهمنامه شرایط خوبی برای انجام این وظیفه را فراهم میکند. از سویی صنایع کوچک تشکلی در کشور ندارند، به همین دلیل به دنبال ایجاد انجمن صنایع کوچک هستیم و از آنجا که شبکه خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان در کشور بسیار گسترده است و بسیاری از زیرمجموعههای آن صنایع کوچک و متوسط هستند، تصمیم گرفتیم تا از ظرفیت این خانه برای توسعه این بخش بهره ببریم. از طرفی در بحث واگذاریها میتوانیم از این کانال، بخشهایی از فعالیتهای خود را که در نهایت باید در اختیار بخش خصوصی قرار دهیم را واگذار کنیم. در این زمینه خانه صنعت، معدن و تجارت میتواند در جذب سرمایهگذاری به بخش صنایع کوچک، سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی را یاری دهد تا بتوانیم واحدهای تعطیل را از طریق خانه صنعت، معدن و تجارت به سرمایهگذاران معرفی کنیم تا از این طریق سرمایهگذاریهایی که راکد شدهاند را فعال کنیم. از سویی خانه صنعت، معدن و تجارت بهعنوان نماینده بخش خصوصی میتواند در راستای جذب سرمایهگذاران خارجی نیز با سازمان همکاری کند و سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران امتیازاتی را از این طریق در اختیار خانه قرار خواهد داد.
درحالحاضر وضعیت جذب سرمایهگذاری خارجی در شهرکهای صنعتی به چه شکل است؟
از گذشته ۲۱ استان در جذب سرمایهگذاری فعال بودند. امسال نیز برای گسترش سرمایهگذاری خارجی در طرحهای نیمهتمام به ۳۱ استان کشور اعلام کردهایم که برای جذب سرمایهگذاری یک زون در شهرکها ایجاد کنند. در این زمینه تا به امروز حدود ۸۵۰ میلیوندلار سرمایهگذاری خارجی ایجاد شده است که درحالحاضر حدود ۱۰۰ طرح به بهرهبرداری رسیده و باقی نیز در دست ساختوساز است. به نظر میرسد سرمایهگذاران خارجی کمی مکث کردهاند تا نتایج مذاکرات هستهای مشخص شود. در این زمینه با همکاری سازمان سرمایهگذاری خارجی بسته تشویقی آماده کردهایم تا بتوانیم از طریق رایزنهای اقتصادی و سفرا با سرمایهگذاران خارجی ارتباط برقرار کنیم.
شما به سرمایهگذاری ۸۵۰میلیون دلاری در شهرکها اشاره کردید و طرحهای نیمهتمام دیگری که وجود دارد. ایدهآلترین حالت برای جذب سرمایهگذاری خارجی تا چه میزان است؟
در هدفگذاری که وزیر صنعت، معدن و تجارت برای جذب سرمایهگذاری خارجی در نظر گرفته است، سالانه ۳میلیارد دلار سرمایه خارجی باید جذب شود، بنابراین اگر بخواهیم به رشد اقتصادی رسیده و از رکود خارج شویم نیازمند این میزان جذب سرمایهگذاری در کشور هستیم. این سرمایهگذاری اغلب در کارخانههای بزرگ صورت میگیرد که در شهرکهای خاص قرار دارند. بهعنوان مثال در صنعت فولاد درحالحاضر ۱۲ طرح با همکاری چینیها در دست اجراست که از شهرکهای صنعتی زیرمجموعه ما خارج و برخی از این طرحها نیز در مناطق آزاد ایجاد شده است. در واقع صنایع کوچک و متوسط و تعدادی از صنایع بزرگ در شهرکهای زیرمجموعه سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی قرار میگیرند و تمرکز سازمان بیشتر بر صنایع کوچک و اغلب با توجه به مزیتهای مناطق و حلقههای مفقوده آنها شکل میگیرد. بهعنوان مثال در صنعت کفش تبریز به دنبال این هستیم تا شریک ترک را وارد کشور کنیم تا به این طریق طراحی را از آنها بیاموزیم و به دنبال آن ارتباط بین ایران و ترکیه را ایجاد کنیم.