دومین نشست از سلسله جلسات کمیته راهبردی همایش صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار در حالی برگزار شد که فعالان دولتی و خصوصی بر توجه به بازار فولاد به منظور توسعه متوازن آن تاکید کردند.
از سوی دیگر، به گفته صاحبنظران با توجه به اینکه در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه هستیم مباحثی در همایش باید مورد توجه قرار گیرد که در قانون برنامه ششم گنجانده شود. در دومین جلسه کمیته راهبردی مصطفی موذنزاده، مشاور معاون اول رئیسجمهور؛ مهدی کرباسیان، معاون وزیر و رئیس هیات عامل ایمیدرو؛ بهرام سبحانی، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان؛ محمدمهدی بهکیش، دبیرکل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالملل؛ محمود اسلامیان، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران؛ مسعود ابکاء، مدیرعامل سابق ذوب آهن اصفهان؛ محمد ابکاء، مدیرعامل شرکت فولاد تکنیک؛ علی حق، به نمایندگی از بورس کالای ایران؛ علیرضا بختیاری، مدیر مسوول روزنامه «دنیای اقتصاد» و محسن پروان، دبیر همایش حضور داشتند.
بررسی بازار ایران و منطقه
در این نشست مصطفی موذنزاده با بیان اینکه در همایش امسال باید بازار آینده ایران و منطقه در صنعت فولاد مورد بررسی قرار گیرد، گفت: از سوی دیگر چشمانداز بازار سنگ آهن و فولاد نیز در یک افق پنج ساله بررسی شود.
محمدمهدی بهکیش نیز با اشاره به آزادسازی اقتصادی گفت: معمولا وقتی به سمت آزادسازی اقتصادی پیش میرویم باید در ابتدا از منطقهگرایی شروع کنیم. در این میان، اگر بخواهیم منطقهگرایی کنیم، این احتمال که در بلندمدت با برخی از کشورها نتوانیم کنار بیاییم وجود دارد؛ به همین دلیل فولادسازان خصوصی باید بازارهای پراکنده برای خودشان در نظر بگیرند. به گفته وی، باید مدیران، شرایط سازمانها را برای ورود به بازار آزاد منطبق کنند. در واقع اگر به سمت تنظیم شرایط در بازار آزاد نرویم، فشارهای بیرونی ما را به صورت ناپخته وارد بازار آزاد خواهد کرد.
توسعه متوازن در کنار توجه به بازار
در ادامه مسعود ابکاء با اشاره به دو مساله توازن و بازار در صنعت فولاد گفت: توسعه متوازن و بازار در صنعت فولاد اهمیت دارد و لازم است که به هر دو موضوع توجه شود. مدیرعامل سابق ذوب آهن اصفهان در ادامه بر توجه به نوع تولید در زنجیره صنعت فولاد اشاره و اظهار کرد: باید تولیدکنندگان فولاد تنوع محصولات تولیدی در چشمانداز صنعت فولاد را نیز در نظر بگیرند. بهرام سبحانی، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان نیز با اشاره به بازارهای منطقهای، گفت: واقعیت این است که مصرف فولاد در دنیا همواره سیر افزایشی داشته است و تا ۵۰ سال دیگر میزان مصرف به ۲ میلیارد تن میرسد. با توجه به اینکه کشورهای دارای مزیت در تولید فولاد تا چند سال آینده تغییر میکنند باید بدانیم که چه محصولی و با چه قیمتی را تولید کنیم تا امکان صادرات آن فراهم باشد. وی همچنین افزود: پتانسیل تولید فولاد کشور رسیدن به ظرفیت ۵۵ میلیون تن تا ۱۴۰۴ نیست ما تنها دارای پتانسیل ۳۵ تا ۴۰ میلیون تن هستیم آن هم به شرط اینکه مکانیابی مناسب و ظرفیت مناسب برای اجرای طرحهای فولادی پیشبینی شود.
اهمیت فروش در صنعت فولاد
محمود اسلامیان دیگر سخنران این نشست با بیان اینکه در حال حاضر در دنیا تولید مساله اصلی نیست، بلکه فروش اهمیت دارد، اظهار کرد: به دلیل ایجاد واحدهای فولاد با ظرفیت غیراقتصادی در سالهای اخیر، قیمت تمام شده محصولات تولیدی بالا رفته است؛ بنابراین ما در واحدهای فولادی به خصوص واحدهای بزرگ دولتی نیاز به تغییر نگرش و سیستم جدید داریم که فروش محصولات در اولویت قرار گیرد. عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران افزود: با توجه به اینکه خروجی برخی از طرحها تولید فولاد گران است، باید اقدامات عملیاتی را در بازار فروش در نظر بگیریم.
توجه به مخاطبان خارجی
محمد ابکاء نیز در این نشست با تاکید بر اتصال بازار فولاد ایران به بازارهای جهانی، گفت: در توسعه متوازن تولید فولاد، علاوه بر زیرساختها باید متوجه مخاطبان خارجیمان نیز باشیم. به گفته مدیرعامل شرکت فولاد تکنیک، در چشمانداز صنعت فولاد ایران باید چگونگی اتصال به بازارهای جهانی و حضور سرمایهگذاران خارجی به عنوان شریک طرحها مورد توجه قرار گیرد.
جایگاه فولاد در برنامه ششم
مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در ادامه با بیان اینکه برگزاری همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن قطعا کمککننده به دولت است، گفت: با توجه به برگزاری سالانه این همایش و اینکه در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه هستیم، برگزاری همایش فولاد میتواند دارای اهمیت بیشتری نسبت به سالهای گذشته باشد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو افزود: در همایش امسال علاوه بر بحث فولاد باید مباحثی در مورد گندله، سنگآهن و رفتن به سمت توسعه معادن مورد توجه قرار گیرد. وی در ادامه گفت: برای مشخص شدن جایگاه فولاد و معدن در برنامه ششم توسعه باید منتظر تدوین این برنامه در دولت بود، اما در همایش فولاد میتوان راهکارهای توسعه این بخش را مورد بررسی قرار داد تا در تدوین قانون گنجانده شود. به گفته وی، با توجه به برگزاری چهار دوره همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن، این برنامه را باید فراتر از یک همایش ببینیم. در واقع صحبتهایی که قرار است در همایش مطرح شود، باید در قانون برنامه ششم گنجانده شود؛ بنابراین باید اطلاعات واقعی و مباحث مربوط به توسعه متوازن صنعت فولاد در این همایش مطرح شود. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه بر توجه به بحث فرصتهای سرمایهگذاری همزمان با مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ تاکید کرد. علی حق نیز که به نمایندگی از بورس کالای ایران در این نشست حضور داشت، با بیان اینکه موضوع تامین مالی در صنعت فولاد نیز باید به محورهای همایش اضافه شود، گفت: باید ابزارهای تامین مالی در صنعت فولاد از سوی کارشناسان در این همایش مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه علیرضا بختیاری، مدیر مسوول روزنامه «دنیای اقتصاد» با بیان اینکه همه مباحث مطرح شده در این نشست مکمل همدیگر هستند، گفت: محور کلی پنجمین دوره همایش روی مبحث بازار صنعت فولاد خواهد بود و چشمانداز بازار سنگ آهن و فولاد نیز در دوره زمانی ۵ ساله و ۱۰ ساله بررسی خواهد شد. محسن پروان در ادامه این نشست با توضیح نحوه اطلاعرسانی در مورد برگزاری پنجمین همایش صنعت فولاد و معدن ایران، گفت: امسال در سایت اطلاعرسانی همایش (events.den.ir) ثبتنام به دو صورت فارسی و انگلیسی انجام و امکان پرداخت آنلاین وجود دارد. وی با اشاره به محورهای همایش اظهار کرد: رقابتپذیری راهکار توسعه پایدار؛ توسعه پایدار و متوازن صنعت فولاد ایران؛ فرصتهای سرمایهگذاری در صنعت فولاد ایران و چشمانداز بازار سنگ آهن و فولاد در افق پنج سال آینده به عنوان محورهای همایش پیشبینی شده است. وی همچنین از دعوت انجمن آهن و فولاد چین(CLSA)، شرکت یومتال چین، نشریه Metal Bulletin (منتال بولتن) و سردبیر platts برای حضور در این همایش علاوه بر شرکتهای اروپایی صاحب تکنولوژی از جمله سارایه اسپانیا، دانیلی ایتالیا، اساماس آلمان، اتوتک فنلاند و… خبر داد. این همایش قرار است در تاریخ ۷ و ۸ بهمن در محل سالن اجلاس سران با چهار محور و با حضور شخصیتها و شرکتهای بزرگ ایران و جهان همراه با نمایشگاه جانبی برگزار شود.
علاقهمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر یا حضور در این همایش میتوانند با شماره ۸۷۷۶۲۴۳۰ تماس حاصل فرمایند یا به وبسایت htpp://events.den.ir مراجعه کنند.