خانه > دسته‌بندی نشده > تولید سالانه ۵/۵ میلیون تن طلا در ایران

تولید سالانه ۵/۵ میلیون تن طلا در ایران

بزرگترین معدن طلای خاورمیانه روز گذشته با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهوری، مهندس محمدرضا نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، مهدی کرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو، استاندار آذربایجان و جمعی از مسئولان و نمایندگان مجلس افتتاح شد.

معدن طلای زرشوران تکاب درحالی لقب بزرگترین معدن طلای خاورمیانه را یدک می‌کشد که در فاز اول این کارخانه تولید سالانه ۳ تن طلا برنامه‌ریزی شده که ظرفیت تولید طلای کشور را به بیش از ۲برابر افزایش می‌دهد. همچنین در فاز توسعه‌ای این معدن قرار است ظرفیت تولید کارخانه به حدود ۵/۵تن افزایش یابد.

زیر ساخت‌های معدنی کشور از الویت‌های دولت است
اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس‌جمهوری در آیین افتتاح مجتمع طلای زرشوران با عنوان اینکه ایجاد زیرساخت‌های بخش معدنی در مناطق مختلف کشور از اولویت‌های دولت است گفت: در این راستا پیش‌بینی شده تا با توجه به اهمیت صنعت و معدن در کشور بودجه‌های سالانه‌ای به همین منظور به تصویب برسد.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران خوشبختانه از ظرفیت‌های بسیار بالایی در بخش معدن برخوردار است و مطالعات زمین‌شناسی موجب اکتشاف و شناسایی منابع و معادن بسیار غنی در نقاط مختلف کشور شده است.
جهانگیری یادآور شد: کشور ما هم از نظر وجود معادن بسیار غنی در جهان از موقعیت ممتازی برخوردار است و هم از کارشناسان و نیروهای تحصیلکرده بسیار خوبی برخوردار است که به همین دلیل باید امر توسعه این بخش در کشور به‌طور جدی دنبال شود.
وی با بیان اینکه، ایران در زمینه داشتن معادن غنی فلزاتی چون آهن، روی و مس در جهان بی‌نظیر است گفت: برای توسعه بخش معدن در کشور باید زمینه حضور بخش خصوصی را در این امر فراهم ساخت.
جهانگیری یکی از رشته‌های مهم توسعه صنعتی ایران را صنعت معدنی عنوان کرد و افزود: در زمینه توسعه صنایع فولاد در کشور اقدامات ارزنده‌ای صورت گرفته که این امر با توجه به آنکه کمربند مس از کشورمان عبور کرده می‌تواند در بخش مس و حتی فلزاتی چون روی نیز انجام گیرد.
وی به ظرفیت‌های کشورمان در بخش تولید طلا نیز اشاره کرد و گفت: در ایران ذخایر طلای بسیار خوبی وجود دارد ولی هنوز معادن بزرگی در این زمینه احداث نشده که معدن زرشوران تکاب نخستین معدن بزرگ در زمینه طلا در کشور به شمار می‌رود.
معاون اول رییس‌جمهوری اضافه کرد: توسعه معدن زرشوران باید به طور جدی پیگیری شود و دغدغه‌های زیست‌محیطی احتمالی آن نیز باید کاملا مرتفع شود.

سرمایه‌گذاری ۱۷۰ میلیارد تومانی
در این مراسم مهدی کرباسیان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس هیات عامل ایمیدرو در خصوص طرح مجتمع طلایی زرشوران اظهار کرد: این مجتمع در فاز اول تولید ۳ تن طلا را خواهد داشت که با اجرای طرح توسعه‌ای در ۲ سال آینده ظرفیت تولید آن به بیش از ۵/۵ تن خواهد رسید. وی همچنین از افزایش ذخیره قطعی این معدن به ۱۱۰ تن خبر داد و گفت: با انجام طرح توسعه و انجام حفاری تا عمق ۱۰ هزار متری، پیش‌بینی ما این است ذخیره برآورد شده در سال‌های قبل که حدود ۵۵ تن بود به ۱۱۰ تن افزایش یابد که حتی ممکن است با انجام این طرح میزان ذخایر به ۱۵۰ تن نیز برسد.
رییس هیات عامل ایمیدرو با عنوان اینکه این طرح با هزینه ۱۷۰ میلیارد تومانی (۱۷/۵) میلیون یوریی انجام شده گفت: پیمانکار و مجری طرح شرکت پارس کانی بوده و این درحالی است که در اجرای این پروژه بزرگ تنها ۳۰ درصد از ماشین‌آلات و تجهیزات از طریق واردات تامین شده است. کرباسیان همچنین با تاکید بر اینکه اهداف ایمیدرو عملیاتی کردن اکتشاف در محدود ۱۰۰ هزار کیلومتر مربعی است گفت: ایمیدرو قصد دارد تا با توسعه محدوده‌های اکتشافی که هم‌اکنون عملیات اکتشافی در محدود ۸۰ هزار کیلومتری را آغاز کرده زمینه افزایش تولید را فراهم آورد. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با عنوان اینکه رویکرد دولت در اجرای پروژه‌های منطقه‌ای استفاده از نیروهای بومی است، دلیل تاخیر ۳ ماهه اجرای طرح را رعایت استانداردهای زیست‌محیطی دانست و گفت: تلاش کرده‌ایم. در اجرای این طرح بزرگ ملی استانداردهای زیست‌محیطی را به صورت کامل رعایت کنیم و شاید یکی از دلایل اصلی تاخیر ۳ ماهه در افتتاح معدن اطمینان از رعایت استانداردهای لازم بوده است.
کرباسیان در پاسخ به میزان اشتغال ایجاد شده در این طرح با عنوان اینکه نقش معادن در ایجاد اشتغال چندان پر رنگ نیست گفت: در مجموع معادن از نظر اشتغالزایی نقش چندانی ندارند و تنها با ایجاد صنایع پایین‌دستی و ارزش‌افزوده است که می‌توان زمینه افزایش اشتغالزایی را در این بخش فراهم کرد که در این راستا هم‌اکنون ۲ شرکت برای ایجاد واحدهای پایین‌دستی در منطقه اعلام آمادگی کرده‌اند. 

بودجه اکتشاف افزایش یافته است
محمدتقی کره‌ای، رییس سازمان زمین‌شناسی نیز در حاشیه افتتاح مجموع طلای زرشوران به صمت گفت: هم‌اکنون ۲۵ تن طلا تولید داریم که امیدواریم با اجرای طرح توسعه‌ای شاهد افزایش تولید باشیم تا انگیزه لازم برای سرمایه‌گذاری و حضور بخش خصوصی در بخش معدن فراهم شود. وی با عنوان اینکه هم‌اکنون بخش خصوصی در کشور ۲ تن طلا تولید می‌کند افزود: توسعه بخش اکتشاف از طریق برنامه‌ریزی امکان‌پذیر است و این درحالی است که در امسال برای توسعه حوزه اکتشاف بودجه این بخش افزایش یافته است. رییس سازمان زمین‌شناسی همچنین افزود: در جهت توسعه اکتشاف، ۳۱ میلیارد تومان از بهره مالکانه فعالیت‌های ایمیدرو نیز به سازمان زمین‌شناسی تعلق گرفته که می‌تواند زمینه ارتقا و توسعه معدنکاری را فراهم کند.

 ایجاد افق‌های توسعه در صنایع پایین‌دستی
علی‌بخش جهانبخش، مدیرعامل شرکت پارس‌کانی نیز در تشریح وضعیت و عملکرد معدن طلای زرشوران اظهار کرد: درحال‌حاضر مسئولیت کارخانه تا ۲ سال ابتدایی فعالیت برعهده این شرکت است و قرار است در این مدت آموزش لازم به کارکنان شرکت ایمیدرو داده شود. وی در رابطه با تجهیزات این کارخانه افزود: گرچه تمامی ماشین‌آلات مورد نیاز پروژه در داخل کشور تولید می‌شود اما برای ظرفیت بالای تولید امکان استفاده از ماشین‌آلات داخلی در تمامی بخش‌ها فراهم نبود و ۳۰ درصد از تجهیزات و ماشین‌آلات مورد نیاز کارخانه از طریق کشورهای چین، آلمان و افریقای جنوبی تامین شده است.
جهانبخش در رابطه با منافع این پروژه اضافه کرد که اجرای بخش‌های این‌چنینی منجر به افزایش سطح آگاهی سرمایه‌گذاران منطقه در حوزه معدن خواهد شد و افق‌های توسعه را در صنایع پایین‌دستی نیز به وجود خواهد آورد.
درآمد ۳۰۰ میلیارد تومانی برای دولت
امیرعلی طاهرزاده، مدیرکل معادن فلزی ایمیدرو در رابطه با عرضه تولیدات مجتمع زرشوران گفت: درحال‌حاضر تولیدات طلای معدن موته از طریق بورس کالا در بسته‌های ۱۵ کیلویی که هر بسته شامل چندین شمش یک کیلویی عرضه می‌شود که در رابطه با محصولات زرشوران نیز این روند ادامه خواهد داشت.
وی افزود: بررسی‌های صورت گرفته از این معدن نشان می‌دهد؛ در شرایطی که قیمت طلا در بازارهای جهانی حتی به کمتر از ۷۰۰ دلار کاهش یابد فعالیت این معدن نیز باز هم از نظر شاخص‌های بازگشت سرمایه اقتصادی خواهد بود. به گونه‌ای که این کارخانه ۳۰۰میلیارد تومان برای دولت درآمد خواهد داشت.
تولید روزانه ۱۰ کیلوگرم طلا
عباس مقوفه، ناظر عالی برق مجتمع زرشوران در رابطه با فرآیند تولید در این کارخانه گفت: پس از انتقال سنگ معدن به محل کارخانه و انجام مرحله خردایش سنگ‌ها تا ابعاد ۵ میلی‌متری خرد شده و در سالن‌های اختلال همگن می‌شوند تا با خروجی ۵ پی پی ان آماده ورود به مرحله جداسازی شود و با اضافه شدن سیانور به آن مسیر اکسیداسیون را طی می‌کند و طلا از معادن دیگر جدا می‌شود.
عباس مُقوفه در رابطه با فرآیند تولید در این کارخانه افزود: روزانه ۲ هزار تن خاک وارد این کارخانه خواهد شد که ۱۰ کیلوگرم طلا از آن جدا خواهد شد.
بنابراین با توجه به اینکه در برآورد سالانه ۳۰۰ روز کاری در نظر گرفته شده است. این میزان به ۳ تن در سال می‌رسد.
کمک به توسعه اقتصاد منطقه
طاهرزاده، معاون معدنی آذربایجان غربی، در رابطه با عایدات این معدن برای این منطقه اظهار کرد: طبق تبصره قانون ۱۴ معادن، ۱۵ درصد از حقوق دولتی معادن برای ایجاد زیرساخت‌ها و توسعه معادن منطقه هزینه خواهد شد. باتوجه به اینکه این شهرستان ظرفیت بالایی در کانی‌های معدنی دارد توسعه بخش معدن به اقتصاد منطقه کمک خواهد کرد.

همچنین ببینید

آگهی دعوت حضور در مجمع عمومی عادی سالیانه خانه صنعت، معدن و تجارت تهران

  بدینوسیله از کلیه اعضا محترم خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران دعوت به ...

تاکید سازمان توسعه تجارت بر روزآمد شدن زنجیره تولید تا توزیع

 مدیرکل دفتر صادرات محصولات دانش‌ بنیان و خدمات فنی و مهندسی سازمان توسعه تجارت ایران ...