رییس هیات عامل ایمیدرو از شرکتهای خصوصی بخش معدن و صنایع معدنی خواست برای حضور در پروژههای ملی و فراملی کنسرسیومهای بزرگ تشکیل دهند.
به گزارش صمت مهدی کرباسیان که در صبحانه کاری با اعضای هیات رییسه خانه معدن ایران و کمیسیون معدن اتاق ایران سخن میگفت، پس از تشریح تحولات مثبت یک سال اخیر در بخش معدن و صنایع معدنی تصریح کرد: مذاکراتی که در ماههای اخیر با کشورهای همسایه داشتهایم شرایط همکاریهای معدنی را فراهم کرده اما پیش نیاز توسعه بخش معدن، وجود بخش خصوصی قدرتمند است.
به گفته وی، یکی از راههای حضور بخش خصوصی در پروژههایی که از مقیاس جهانی برخوردارند ایجاد کنسرسیوم متشکل از بنگاههای خصوصی است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: قرار است بر اساس تفاهمنامهای که با قزاقستان به امضا رسیده دو معدن بزرگ سنگآهن را برای استخراج و فرآوری در اختیار بگیریم. برای این منظور شرکتهای خصوصی میتوانند با ایجاد شرکتهای سهامی عام وارد طرحهای عظیم شوند.
رییس هیات عامل ایمیدرو نقش اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران را در این مسیر سازنده خواند و گفت: یکی از مشکلات سرمایهگذاری در بخش معدن برخی موانع ساختاری مانند تثبیت نشدن نرخ انرژی، برقراری عوارض به مواد معدنی و تغییرات پیدرپی آن و دریافتهای دیگر از معادن است
وی افزود: سرمایهگذاران حوزههای صنعتی و معدنی به مشخص نبودن بهای گاز و منابع انرژی به عنوان مانع عمده سرمایهگذاری اشاره میکنند چون قادر نیستند برآورد مشخصی از هزینههای خود به عمل آورند در صورتی که کشور اکنون آماده جهش اقتصادی است و باید این مسائل به طور قانونی و شفاف مشخص شود.
کرباسیان آموزش مدیران بخش معدن را یکی از وظایف ایمیدرو خواند و افزود: آماده همکاری با تشکلهای بخش خصوصی از جمله خانه معدن هستیم تا طرحی را با هدف توانمندسازی مدیران این بخش تدوین و اجرا کنیم.
وی به سیاستهای کلان دولت در زمینه هموارسازی راه برای رشد تولید و تجارت اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه سیاستهای دولت در تعامل با دنیا از سوی مقام معظم رهبری پشتیبانی میشود و مجلس نیز همراهی میکند، فعالان بخش خصوصی نیز باید برای کسب نتیجه مطلوب در راستای منافع ملی، پشتیبانیهای خود را از برنامههای دولت گستردهتر کنند.
سهم واقعی معدن ۶ درصد است
در این نشست نایب رییس خانه معدن و عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با ابراز خرسندی نسبت به فعال شدن طرحهای بخش معدن و صنایع معدنی در یک سال اخیر گفت: یکی از نکاتی که باید مد نظر قرار گیرد، نشان دادن جایگاه واقعی بخش معدن در اقتصاد و تولید ناخالص داخلی است.
به گفته محمد رضا بهرامن اعلام سهم یک درصدی معدن در اقتصاد، ظلم به این بخش است به این دلیل که سهم واقعی بخش معدن بین ۵ تا ۶درصد است.
وی افزود: برای بالابردن توان حمایتی صندوق بیمه سرمایهگذاریهای معدنی باید همکاری نزدیکتری بین این صندوق و صندوق توسعه ملی صورت گیرد و قوانین لازم از طریق مجلس تصویب شود.
امکانات دولتی در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد
همچنین در ادامه این جلسه سید رسول رنجبران عضو هیات نمایندگان اتاق اصفهان نیز خواستار ایجاد فضای مناسب برای فعالیت بخش خصوصی شد و گفت: اگر امکاناتی که نهادهای دولتی و عمومی دارند در اختیار بخش خصوصی گذاشته شود در هزینهها و زمان، صرفهجویی قابل توجهی ایجاد میشود.
لزوم هماهنگی در زنجیره تولید
بهرام شکوری دیگر عضو هیات رییسه خانه معدن بر ضرورت ایجاد هماهنگی بین اجزای توسعه بخش معدن تاکید کرد و گفت: در اجرای استراتژی بخش معدن باید اجزای مختلف زنجیره تولید در هماهنگی کامل با یکدیگر باشند به طوری که توازنی بین تولید سنگآهن، گندله و فولاد ایجاد شود.
وی ادامه داد: باید مزیتهایی همچون گاز طبیعی به گونهای در صنایع استفاده شود که برای تولیدکننده قابلیت رقابت ایجاد کند درحالی که درحال حاضر توان رقابت با کشورهایی که حتی از ذخایر معدنی و انرژی محروم هستند را نیز نداریم. شکوری تصریح کرد: ژاپن با تولید ۱۳۰میلیون تن فولاد به هیچ عنوان معدن سنگآهن در اختیار ندارد و همه سنگآهن مورد نیاز خود را از بازارهای جهانی خریداری میکند بنابراین ما هم باید به گونهای برنامههای خود را تنظیم کنیم که حتی بتوانیم با واردات مواد اولیه صنایع معدنی را فعال کنیم.
گفتنی است در ادامه این صبحانه کاری گودرزی، عضو ناظر خانه معدن ایران نیز مزیتهای انرژی در ایران را یادآور شد و اظهارکرد: با توجه به اینکه پایتخت گازی جهان در اختیار ایران است باید با قیمتگذاری معقول، از این مزیت به عنوان اهرم پیشرفت استفاده کرد. همچنین غلام سرور نوتیزهی، رییس خانه معدن سیستان و بلوچستان به فعال شدن طرحهای معدنی در آن منطقه اشاره کرد و گفت: برخی طرحها از جمله معدن آنتیموان ۱۵ سال در استان سیستان و بلوچستان معطل مانده بود اما در یک سال اخیر این طرح فعال شده است. شهناز نوایی، دیگر عضو خانه معدن هم از کمبود دستگاهها و متخصص حفاری به عنوان دو چالش عمده حفاریهای اکتشافی یاد کرد.