خانه > دسته‌بندی نشده > سرمایه انسانی قابل کپی‌برداری نیست

سرمایه انسانی قابل کپی‌برداری نیست

دهمین کنفرانس توسعه منابع انسانی در سالن همایش‌های صداوسیما با حضور تعدادی از مدیران ارشد و نیز مدیران و کارشناسان منابع انسانی سازمان‌ها و بنگاه‌های خصوصی و دولتی برگزار شد.

در این مراسم دکتر سیدرضا نوروززاده معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، دکتر علی کرمانشاه مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی، دکتر محمود سریع‌القلم استاد دانشگاه شهید بهشتی و برخی از صاحب‌نظران دیگر به سخنرانی پرداختند.
توفیق کشورهای پیشرفته، نتیجه بها دادن به منابع انسانی است
دکتر سیدرضا نوروززاده، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در دهمین کنفرانس توسعه منابع انسانی گفت: آنچه باعث توفیق کشورهای پیشرفته شده، بها دادن به منابع انسانی است و هر کشوری که به نیروی انسانی خود بها داده، گوی سبقت را از دیگران ربوده است. دکتر نوروززاده افزود: از سال ۱۹۹۰ میلادی، رتبه‌بندی کشورها در زمینه توسعه منابع انسانی براساس ۳ محور امید به زندگی، دسترسی به دانش و آموزش و پرورش و برخورداری از معاش مناسب صورت گرفته است. بر این اساس در سال ۲۰۱۲م بیشترین امید به زندگی مربوط به کشور ژاپن، بالاترین میانگین تحصیلات در ایالات متحده، بیشترین درآمد ناخالص ملی در قطر و بالاترین شاخص منابع انسانی مربوط به نروژ بوده است. رییس هیات عامل ایدرو ادامه داد: در نتیجه این رتبه‌بندی، ایران در رتبه ۷۶ در میان ۱۸۷ کشور دنیا قرار دارد که در بین کشورهای دارای توسعه انسانی بالا قرار گرفته است. دکتر نوروززاده گفت: در سال ۲۰۱۴م میزان عددی شاخص توسعه انسانی ایران رشد داشته و یک رتبه ترقی کرده اما در مقایسه، کشورهایی که برنامه توسعه خود را با ما یا بعد از ما شروع کرده‌اند رتبه بهتری دارند؛ مانند ترکیه که در رتبه ۶۹ یا مالزی که در رتبه ۶۲ قرار دارد. وی با تاکید بر اینکه برای دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز، باید تلاش مضاعفی در بهبود شاخص توسعه انسانی داشته باشیم، اظهار کرد: توسعه منابع انسانی موضوعی نسبتا جدید اما پراهمیت در جوامع و سازمان‌ها است و اگر چه حدود ۳ دهه از پیدایش آن می‌گذرد اما هنوز در بسیاری از سازمان‌ها در حال جلب توجه و اثبات خود بوده و برای یافتن جایگاهی شایسته در کنار سایر موضوعات مدیریتی و سازمانی تلاش می‌کند. دکتر نوروززاده افزود: نقش سرمایه انسانی به‌عنوان اصلی‌ترین عامل تولید ثروت در جهان به‌گونه‌ای است که کشوری مانند ژاپن ۸۰درصد ثروت خود را از خروجی‌های سرمایه انسانی و خلق دانش تامین می‌کند. رییس هیات عامل ایدرو تصریح کرد: این سازمان به‌عنوان بنیاد توسعه صنعتی ایران در نیم قرن گذشته همواره توجه به توسعه منابع انسانی و تربیت کادر مدیریتی کشور را از راه‌های مهم دستیابی به توسعه صنعتی دانسته و از سال۸۲ با همکاری سایر سازمان‌ها، در برگزاری کنفرانس توسعه منابع انسانی اهتمام ورزیده است. وی تولید سالانه ۲۵۰ مقاله علمی و پژوهشی، بسترسازی رشد بهره‌وری منابع انسانی، تاسیس انجمن مدیریت منابع انسانی ایران، طراحی و استقرار مدل بومی جایزه تعالی منابع انسانی و برگزاری ۶ دوره این جایزه، تولید ده‌ها عنوان کتاب، تغییر نگرش مدیران سازمان‌ها به منابع انسانی و الگوبرداری از موضوعات کنفرانس به‌عنوان موضوع پایان‌نامه‌های دوره‌های دکترا و کارشناسی ارشد را به‌عنوان مهم‌ترین دستاوردهای کنفرانس توسعه منابع انسانی عنوان کرد. دکتر نوروززاده خاطرنشان کرد: به هر میزان که رقابت در کسب و کارها رشد می‌کند، توجه به منابع انسانی افزایش می‌یابد. به‌نحوی که منابع انسانی به مزیت اصلی سازمان‌ها تبدیل می‌شود. شاید بتوان فناوری را وارد یا محصولی را با مهندسی معکوس تولید کرد، اما سرمایه انسانی در سازمان غیرقابل کپی‌برداری است و نوآوری، خلاقیت و تولید ارزش‌افزوده در سازمان توسط نیروی انسانی صورت می‌گیرد.

توجه به منابع انسانی مسئولیت مشترک مدیران
دکتر علی کرمانشاه، مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی گفت: در حوزه منابع انسانی، بین آنچه در مفاهیم و عناوین در سطوح نظری صنعت گفته و آنچه در بنگاه‌ها دیده می‌شود، فاصله است. دکتر علی کرمانشاه با بیان این مطلب افزود: مسئولیت مشترک همه مدیران منابع انسانی، تعامل با سایر منابع مرتبط و نزدیک به مدیریت است. وی تاکید کرد: ساختار تصمیم‌گیری در مورد منابع انسانی در سال‌های اخیر متحول شده و همه مدیران در فرآیندهای جذب و نگهداری، آموزش و ایجاد سیستم‌های انگیزشی، مسئول هستند. کرمانشاه با توضیح درباره مفهوم توسعه منابع انسانی اظهار کرد: در گذشته نگاه به انسان در بنگاه‌ها نگاهی ابزاری و کمی بود که برای کسب بیشترین سود در کسب و کار به خدمت گرفته می‌شد. دکتر کرمانشاه افزود: امروز در توسعه منابع انسانی سازمان‌ها، تاکید بیشتری بر تعهد و انگیزش قلب‌ها و ذهن‌ها با توجه به پیچیدگی‌های وجود انسان می‌شود. مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی اظهار کرد: امروزه سازمان‌ها نیز مانند گذشته یک ماشین اداری بوروکراتیک و یکنواخت نیستند که با فرماندهی یک نفر فقط به‌دنبال کسب سود باشند؛ بلکه سازمان، مفهومی پیچیده است و افراد هر روز با تغییر مدل‌های ذهنی، بر مبنای تفسیر از محیط فعالیت می‌کنند. دکتر کرمانشاه در ادامه افزود: امروز نگاه به توسعه منابع انسانی، نگاهی استراتژیک، جمعی و چالشی است. وی پایه اقتصاد مقاومتی را نگاه به انسان، سازمان و استراتژی توسعه منابع انسانی دانست که مسئولیت مشترک همه مدیران است. \

فرمول توسعه‌یافتگی، فرمولی شفاف و روشن است
دکتر محمود سریع‌القلم، استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز در ادامه این همایش گفت: با فرض اینکه ایران و ۱+۵ به توافق جامع رسیدند و در پی آن مشکلات موضوع صادرات نفت ایران حل شده و به ۳/۵ تا ۴میلیون بشکه بازگردد و همچنین مشکل بانکداری و سوئیفت و سرمایه‌گذاری خارجی نیز حل شود، در این صورت به عقیده من این مسئله ابتدای مشکلات کشور خواهد بود. به این دلیل که هرچند مشکلات ناشی از تحریم حل می‌شوند، اما مشکلات بزرگ برای فعالیت کشور همچنان پابرجا خواهد ماند. سریع‌القلم افزود: در مباحث توسعه و توسعه‌یافتگی در جهان تقریبا به فرمول‌های ریاضی، علمی و مهندسی رسیده‌ایم، به این معنا که اصول لازم برای دستیابی به توسعه‌یافتگی به‌صورت کاملا روشن و شفاف مشخص است. وی بیان کرد: مطالعات توسعه پس از ۷۰ سال اصل مهمی را به جامعه امروزی منتقل می‌کند و آن اینکه اگر کشوری می‌خواهد توسعه پیدا کند باید روابط بین انسان‌ها تسامحی و تعاملی باشد. ژاپن، کره جنوبی و چین چنین فرهنگی دارند. فرهنگ هارمونیک، تعامل کردن و نزاع نکردن که اصل مهم توسعه‌یافتگی در کشورهاست، در این ۳ کشور وجود دارد. در واقع همکاری کردن در تصمیم‌گیری، تصمیم‌سازی و مدیریت یک کشور اصلی اساسی است. این استاد علوم سیاسی اظهار کرد: ایران نخستین کشوری بود که خارج از مدار کشورهای غربی، ۱۷۰ سال پیش واژه ترقی را به کار بردند اما چرا این‌چنین نشد؟ این در حالی است که کره‌جنوبی در این مدت بیش از یک تریلیون دلار GDP دارد اما ما پیشرفت خاصی در این زمینه نداشته‌ایم.
وی تصریح کرد: مسئله کلیدی مسئله تفاهم در جامعه است، اگر تفاهم در کشور وجود داشت بسیاری از مشکلات کشور حل می‌شد. به عقیده من کانون مشکلات در ایران روابط انسانی است که از نوع رانندگی تا مدیریت کشور و نحوه تعامل افراد را در برمی‌گیرد. سریع‌القلم ادامه داد: به تعبیر علم روابط بین‌الملل می‌توان ریشه نبود تفاهم را در این مسئله جست‌وجو کرد که ایران هنوز کشور- ملت نشده است و تا زمانی‌که به معنای واقعی این مفهوم دست یابد، باید در انتظار توسعه‌یافتگی بمانیم. وی با نگاهی قیاسی خاطرنشان کرد: اگر نگاهی به کشورهای توسعه‌یافته داشته باشیم در می‌یابیم که در این کشورها تعلق به خاک و کشور وجود دارد اما در ایران وفاداری به فرد نسبت به وفاداری به سازمان و کشور در اولویت است که نشانی از توسعه‌نیافتگی کشور دارد. این در حالی است که اگر فرد حذف شود انگیزه‌ها برای پیشرفت نیز از بین می‌رود اما اگر انگیزه سازمان و کشور باشد این انگیزه پابرجا خواهد ماند. در پایان این کنفرانس نیز جوایز تعالی منابع انسانی به شرکت‌ها و سازمان‌های برتر این حوزه اهدا شد.

همچنین ببینید

آگهی دعوت حضور در مجمع عمومی عادی سالیانه خانه صنعت، معدن و تجارت تهران

  بدینوسیله از کلیه اعضا محترم خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران دعوت به ...

بزرگترین نمایشگاه تخصصی صنعت کفش ایران

جامعه مدیران و متخصصین صنعت کفش ایران