بنابر گفتههای مجتبی خسروتاج، قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت نیاز صنایع برای تامین سرمایه در گردش بنگاههای تولیدی ۱۵۰هزار میلیارد تومان برآورد شده؛
یعنی تقریبا دوبرابر آنچه در هر ۳ماه به این بخش اختصاص یافته است. دولت یازدهم مقرر کرده ۱۲۰۰میلیارد تومان بهصورت یارانه به بخش تولید اختصاص دهد. این در حالی است که براساس تازهترین آمار منتشر شده در ۶ماه نخست سالجاری، ۴۶۶.۰۱۴میلیارد ریال از منابع بانکی به بخش صنعت و معدن اختصاص یافته است یعنی چیزی در حدود ۳۱/۸ درصد از کل منابع اختصاص یافته بهعنوان تسهیلات بانکی به این دو بخش تخصیص یافته است. در همین زمینه محسن صالحینیا، معاون امور صنایع و اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت بر پرداخت ۶۰درصد از حدود ۲۷۰هزار میلیارد تومان منابع بانکی به بخش تولید که چیزی در حدود ۱۶۲هزار میلیارد تومان بوده اشاره کرد. این میزان تسهیلات از مصوبه ۶۰درصدی از منابع بانکی به بخش تولید، حداقل نیاز این بخش را پوشش میدهد. با توجه به اینکه صنایع کوچک و متوسط با میزان کمتری از سرمایه در گردش میتوانند به رونق مورد نظر دست یابند، براساس مصوبه دولت، قرار است ۱۲۰۰میلیارد تومان برای حمایت از تولید با اولویت صنایع کوچک و متوسط اختصاص یابد. از سویی برای به حرکت درآوردن صنایع کوچک و متوسط ۲۵۰هزار میلیارد ریال تسهیلات نیز در هیات دولت به تصویب رسیده است.
سخن وزیر، ضمانت اجرایی دارد
محسن صالحینیا، معاون امور صنایع و اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با در رابطه با اختصاص ۶۰درصد از منابع بانکی به بخش تولید گفت: در حال حاضر نیاز بخش تولید ۱۵۰هزار میلیارد تومان برآورد شده است و تا جایی که اطلاع دارم قرار بود از میزان منابع بانکی که حدود ۲۷۰هزار میلیارد تومان است، ۶۰درصد به سرمایه در گردش بخش صنعت و تولید تعلق گیرد که در این صورت تا حدودی نیاز اعلام شده این بخش تامین خواهد شد.
صالحینیا در پاسخ به این سوال که چه ضمانتی برای پرداخت این میزان تسهیلات به بخشهای مولد وجود دارد، اظهار کرد: این مسئله خواسته وزیر صنعت، معدن و تجارت است و براساس نیاز صنایع برای سرمایه در گردش در نظر گرفته شده است که بر این اساس تاکید وزیر صنعت، معدن و تجارت خود ضمانت اجرایی این امر خواهد بود. وی تصریح کرد: با توجه به شرایط نامساعد و بدهیهای معوقه واحدهای تولیدی به بانکها و همچنین ظرفیتهای خالی تولید، بخشی از سرمایه در گردش این واحدها بهصورت تخفیف به آنها تعلق میگیرد. در واقع هرکدام به فراخور ظرفیت، تشخیص نقدینگی مورد نیاز آنها و با توجه به وضعیت بدهیهای قبلی یا تعیین تکلیف شدن آن بدهیها، موفق به دریافت سرمایه در گردش خواهند شد. معاون امور صنایع و اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت در رابطه با مصوبه دولت برای تخصیص یارانه به صنایع کوچک و متوسط گفت: براساس مصوبه دولت قرار است ۱۲۰۰میلیارد تومان برای حمایت از تولید با اولویت صنایع کوچک و متوسط اختصاص یابد. صالحینیا افزود: هرچند این مبلغ تاکنون پرداخت نشده است، اما در صورت پرداخت، بخشی از این یارانه میتواند به سود تسهیلات اختصاص یابد و با توجه به پشتوانهای که این رقم برای اختصاص سرمایه در گردش دارد، این یارانه با اولویت صنایع کوچک و متوسط پرداخت خواهد شد.
طرح پرداخت تسهیلات بانکی به صنایع کوچک مصوب شد
در همین حال مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در گفتوگو با گفت: تلاش دولت در ارائه لوایح به مجلس شورای اسلامی، حمایت از تولید است و در راستای حمایت از صنایع، طرح پرداخت تسهیلات به صنایع کوچک کشور تصویب شد و در دستور کار قرار گرفت.
محمدعلی سیدابریشمی با بیان میزان اختصاص تسهیلات به صنایع کوچک گفت: پرداخت ۲۵۰هزار میلیارد ریال تسهیلات به صنایع کوچک کشور به تصویب رسیده است. وی افزود: هیات دولت نشستهای متعددی با حضور مسئولان بانکی برگزار کرده که تصویب پرداخت تسهیلات در دو مرحله با اعتبار ۱۰۰ و ۱۵۰هزار میلیارد ریال به صنایع، از نتایج آن است.
مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ادامه داد: وزارت صنعت، معدن و تجارت برای دریافت این تسهیلات از سوی دولت، فهرستی از مشخصات و میزان بدهی واحدهای نیازمند تسهیلات آماده کرده و در اختیار بانکهای عامل قرار داده است. سیدابریشمی با اشاره به مانعتراشی بانکها در اعطای تسهیلات به واحدهای تولیدی اظهار کرد: این مشکلات ناشی از اعطای تسهیلات به افرادی است که شرایط لازم را برای دریافت اعتبارات و تسهیلات نداشتند. سیدابریشمی با بیان اینکه سختگیریهای بانکها در اعطای تسهیلات، نارضایتی مقامات ارشد نظام را نیز به دنبال داشته است، تصریح کرد: این اقدامات بانکها بهدلیل تجربه تلخ دولتهای گذشته در اعطای تسهیلات به افرادی است که با عنوان فعال صنعتی اقدام به دریافت اعتبارات هنگفت کرده ولی در جای دیگری هزینه کردهاند.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به فعالیت ۸۱هزار واحد صنعتی کوچک در کشور افزود: در حمایت از واحدهای تولیدی حدود ۱۲۰هزار میلیارد ریال اعتبار نیز از محل درآمدهای ناشی از اجرای قانون هدفمندی یارانهها اختصاص مییابد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه از اختصاص۱۲۰۰میلیارد تومان یارانه به وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر داد و گفت: با توجه به فعالیت واحدهای پرشمار صنعتی در کشور، در تلاش هستیم تا این تسهیلات در آیندهای نزدیک به اجرا درآید. سیدابریشمی ضمن انتقاد از همراهی نکردن دستگاههای ذیربط در زمینه ارائه خدمات زیرساختی از جمله آب، برق و گاز به شهرکهای صنعتی بیان کرد: براساس نص صریح قانون، دستگاههای خدماترسان باید تا ورودی هر واحد صنعتی ارائه خدمات کنند که متاسفانه این دستگاهها در زمینه ارائه خدمات تا ورودی شهرکهای صنعتی نیز کوتاهی میکنند.
فرشاد مقیمی، مدیر برنامهریزی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی کشور پیش از این در گفتوگو با گفته بود: خوشبختانه در دولت یازدهم، وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی به این امر توجه ویژه دارند و بدین خاطر بخش عمده هدفمندی یارانههایی که براساس مصوبه هیات وزیران برای بخش صنعت در نظر گرفته شده است، به صنایع کوچک اختصاص پیدا میکند. مقیمی تصریح کرد: حدود ۱۳هزار واحد صنعتی در کل کشور شناسایی، فهرست و تقدیم وزیر صنعت، معدن و تجارت شده و با پیگیریهایی که انجام میدهیم امیدواریم بخش عمده منابع به صنایع کوچک اختصاص یابد تا این صنایع بتوانند در راستای توسعه صنعتی کشور نقش راستین خود را ایفا کنند.
با توجه به تاکیدهایی که دولت یازدهم بر حمایت از صنایع کوچک و متوسط دارد، به نظر میرسد میتوان به دستیابی به رونق پس از رکود البته با اختصاص واقعی این منابع امیدوار بود. اکنون تنها نگاهها به تخصیص این منابع بنا بر وعدههای دولت دوخته شده است و اجرای این طرحها میتواند به تردیدهای صنعتگران پایان دهد.