خانه > دسته‌بندی نشده > نظام تعرفه‌ای در راستای حمایت واقعی از تولید

نظام تعرفه‌ای در راستای حمایت واقعی از تولید

سید محمدرضا مرتضوی: در تغییرات نظام تعرفه‌ای اگر به دنبال حمایت از بخش تولید و همچنین رعایت حقوق مصرف‌کنندگان هستیم باید در این مسیر بسیار دقیق و با ظرافت حرکت کنیم تا تعادل در راستای حمایت از بخش تولید و مصرف بر هم نخورده و در این راه تک‌بعدی عمل نکنیم.
 محمدرضا مرتضوی، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه گسترش صمت پیرامون تغییرات تعرفه‌ای اظهار کرد: زمانی که بحث تغییرات تعرفه‌ای مطرح می‌شود به طور حتم باید در این راستا اهدافی تعیین شده باشد اما نباید از یاد ببریم که نظام تعرفه‌ای باید درجهت حمایت واقعی از بخش تولید و صنعت کشور باشد.
وی گفت: البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که تغییرات تعرفه‌ای و به‌طور کلی نظام تعرفه‌ای کشور نمی‌تواند تنها به بخش تولید بها دهد بلکه باید در تغییرات تعرفه‌ای به حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان توجه شود که این حمایت جزو وظایف بخش دولتی است.
دبیرکل خانه صنعت و معدن افزود: در تغییرات نظام تعرفه‌ای اگر به دنبال حمایت از بخش تولید و همچنین رعایت حقوق مصرف‌کنندگان هستیم باید در این مسیر بسیار دقیق و با ظرافت حرکت کنیم تا تعادل در راستای حمایت از بخش تولید و مصرف بر هم نخورده و در این راه تک‌بعدی عمل نکنیم.
مرتضوی در پاسخ به این پرسش که آیا برای حمایت از تولید الزاما باید تعرفه‌ها را افزایش داد یا خیر، اذعان کرد: اعمال تغییرات در نظام تعرفه‌ای کشور باید با برنامه‌ریزی دقیق و مدونی همراه باشد زیرا گاهی اوقات لازم است نرخ تعرفه‌ها با هدف حمایت از بخش تولید افزایش و گاهی اوقات کاهش یابد، بنابراین نمی‌توان گفت که برای حمایت از تولید الزاما باید نرخ تعرفه‌ها افزایش یابد.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: یکی از ایراداتی که تولیدکنندگان نسبت به تغییرات تعرفه‌ای وارد می‌کنند این است که در نظام تعرفه‌ای تصمیمات به صورت عمومی برای تمام رسته‌های تولید اتخاذ می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: به‌طور مثال برخی از انواع استیل‌ها در داخل کشور تولید نمی‌شوند بنابراین به منظور حمایت از آن بخش از تولید که این نوع از استیل برای آنها ماده اولیه محسوب می‌شود نباید تعرفه واردات این نوع از استیل افزایش یابد زیرا هر نوع افزایش تعرفه‌ای منجر به افزایش هزینه‌های تولید و درنهایت قیمت تمام‌شده کالا می‌شود. براساس اعلام صاحبان آن دسته از واحدهای تولیدی و صنعتی که استیل ماده اولیه فعالیت آنها محسوب می‌شود، قیمت کالاهای نهایی وارداتی به‌دلیل بالا بودن تعرفه واردات استیل به مراتب ارزانتر از قیمت تمام‌شده محصولات تولید داخل است.
دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران متذکر شد: در نظام تعرفه‌ای کشور پیچیدگی‌هایی وجود دارد که باید این مسائل رفع شود تا بتوانیم از بخش تولید به صورت جدی حمایت کنیم.
مرتضوی ابراز کرد: بهترین شکل نظام تعرفه‌ای آن است که از بخش تولید و همچنین حقوق مصرف‌کنندگان به صورت واقعی حمایت شود بنابراین برای حمایت از تولید نیز باید در قالب نظام تعرفه‌ای از اتخاذ تصمیمات یکجانبه‌گرایانه خودداری کرد، به همین دلیل لازم است نمایندگانی از بخش‌های مختلف تولید و صنعت در کارگروه تعیین تعرفه‌ها در وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت و وزارت امور اقتصادی و دارایی حضور داشته باشند.
وی با بیان اینکه تعداد زیادی از کشورهای دنیا با دامپینگ از بخش تولید خود حمایت می‌کنند، گفت: به عنوان مثال چین با استفاده از دامپینگ از بخش تولید خود حمایت می‌کند تا جایی که قیمت خرید یک محصول نهایی به مراتب ارزانتر از خرید قطعات از چین است.
دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با بیان اینکه هزینه تولید در کشور بسیار بالاست بنابراین واحدهای تولیدی و صنعتی نیاز به حمایت‌های جدی دارند، اظهار کرد: هم‌اکنون در ایران هزینه تولید بین ۳۷ تا ۴۰درصد و نرخ بهره بانکی نیز ۲۷درصد است در حالی‌که هزینه تولید در سایر کشورهای دنیا بین ۵/۱ تا ۴ درصد و نرخ بهره بانکی تسهیلات نیز بین ۱ تا ۵درصد است بنابراین اگر ما به دنبال حمایت از تولید کشور هستیم باید از آنها با استفاده از ابزار تعرفه‌ای حمایت کنیم.
مرتضوی با بیان این مطلب که واحدهای تولیدی و صنعتی ایران به دلیل فشارهای خاص نظام اقتصادی و سیاست‌های غلط اقتصادی کشور با مشکلات جدی مواجه هستند، تصریح کرد: در حال‌حاضر ابزار تعرفه‌ای بهترین راهکار برای حمایت از تولید محسوب می‌شود به همین علت لازم است با ایجاد نظام تعرفه‌ای هوشمند و یک سیستم هوشمند تعرفه‌ای زمینه ایجاد رشد و توسعه در بخش تولید را مهیا کنیم.
وی متذکر شد: اگر قرار است از نظام تعرفه‌ای به‌عنوان ابزاری برای حمایت از تولید استفاده کنیم باید این نکته را همواره مدنظر داشته باشیم که در این مسیر نباید اجازه ایجاد منوپل و رانت و حمایت از بخش خاصی از تولید را بدهیم زیرا وقوع این امر نه‌تنها حمایت از تولید محسوب نخواهد شد بلکه منجر به آسیب‌پذیر کردن تولید کشور نیز خواهد شد.

همچنین ببینید

آگهی دعوت حضور در مجمع عمومی عادی سالیانه خانه صنعت، معدن و تجارت تهران

  بدینوسیله از کلیه اعضا محترم خانه صنعت، معدن و تجارت استان تهران دعوت به ...

ورود شورای رقابت به نحوه فروش اینترنت اپراتورهای تلفن همراه

شورای رقابت اپراتورهای تلفن همراه را ملزم به ارائه بسته های اینترنتی متنوع با حجم ...