سابقه مدیریت مهدی کرباسیان که هماکنون بیش از ۱۴ ماه سکان هدایت ایمیدرو را در اختیار دارد، به بیش از ۲ دهه در عرصههای کلان اقتصادی کشور میرسد.
هر چند کرباسیان بیشتر در بخشهای مالی کشور به مدیریت پرداخته اما عملکرد ۱۴ ماهه او در ایمیدرو نشان میدهد توانسته به خوبی بر بخش معدن و صنایع معدنی کشور مسلط شود بهگونهایکه توانسته در این مدت کوتاه سرمایهگذاران زیادی را برای اجرای طرحهای معدن و صنایع معدنی کشور جذب کند. مشروح گفتوگوی صورت گرفته با مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت را در زیر میخوانید:
مهمترین اقدامات انجام شده یکسال اخیر در ایمیدرو چه بوده است؟
در بخش فولاد، فولادسازان بخشهای دولتی و خصوصی کشور در نیمه اول امسال در مجموع ۸ میلیون و ۳۵۵ هزار و ۱۳۶ تن فولاد خام تولید کردند.
همچنین بخشهای دولتی و خصوصی در ۶ ماهه نخست امسال ۸ میلیون و ۶۳۵ هزارو ۹۰۸ تن انواع محصولات فولادی (میلگرد،کلاف،لوله،تیرآهن،ورق عریض،ورق گرم و ورق گالوانیزه) تولید کردند که در مقایسه با میزان محصول تولید شده در سال گذشته ۳ درصد افزایش داشت. شرکتهای بزرگ معدنی کشور در نیمه نخست امسال بیش از ۱۷ میلیون تن سنگآهن تولید کردند. این شرکتها شامل ۸ شرکت بزرگ معدنی کشور چادرملو، گلگهر، مرکزی، سنگان، سیرجان، جلالآباد، میشدوان و فلات مرکزی است که در ۶ ماه نخست امسال ۱۷ میلیون و ۴۳ هزار و ۷۹ تن تولید سنگآهن داشتند. این میزان در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته حاکی از رشد ۲ درصدی است. میزان تولید شمش آلومینیوم کشور در نیمه نخست امسال ۱۷۵ هزار و ۳۹۹ تن بود. تولید شرکت المهدی ۵۰ هزار و ۵۶۲ تن، هرمزال ۳۵ هزار و ۳۱۴ تن و شرکت آلومینیوم ایران (ایرالکو) ۸۹ هزار و ۵۲۳ تن بود. برنامه تولید ۶ ماه نخست امسال در حوزه آلومینیوم ۱۷۴ هزار و ۷۹۸ تن بود.
سیاستهای ایمیدرو در خصوص زغالسنگ چیست؟
به منظور حمایت از تولید زغالسنگ و فعالان بخش خصوصی در این معادن، با اصلاح قیمت این ماده معدنی موافقت و قیمت جدید ابلاغ شد. من معتقدم حمایت از تولید و افزایش استخراج زغالسنگ از نیازهای اساسی و ضرورتهای بخش معدن است.
با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته در طرح جامع زغالسنگ، برای تولید ۸ میلیون تن فولاد خام به روش کوره بلندی تا سال ۱۳۹۸، نیاز سنجیهای لازم برای تامین مواد اولیه این میزان فولاد، صورت گرفت که براساس آن، ۴/۲میلیون تن کک نیاز خواهد بود. برای تولید این میزان کک، به ۵ میلیون و ۸۰۰ هزارتن زغالسنگ کنسانتره نیاز است که ۴/۶ میلیون تن آن در داخل کشور و ۱/۲میلیون تن از طریق واردات تامین خواهد شد.
چه برنامهای برای اجرای طرحهای بزرگ ایمیدرو در صورت کمبود منابع مالی دارید؟
ایمیدرو طرحهای متوقف شده یا نیمه تمام خود را با استفاده از مشارکت ۶۵ درصدی بخش خصوصی انجام میدهد و هر طرحی که سرمایهگذار بخش خصوصی به تنهایی از نظر فنی و مالی توانایی اجرا داشته باشد، توسط بخش خصوصی و غیردولتی انجام خواهد شد. یکی از مواردی که ایمیدرو دنبال میکند این است که از صندوق توسعه ملی تسهیلات به سازمانهای توسعهای مانند ایمیدرو اختصاص یابد تا در توسعه بخش معدن و صنایع معدنی صرف شود. همچنین ایمیدرو برای کمبود تامین منابع مالی ۳ اولویت را مدنظر دارد که شامل استفاده از سرمایهگذاران بخش خصوصی داخلی، سرمایه ایرانیان مقیم خارج و سپس استفاده از سرمایهگذاران خارجی است. همچنین یکی دیگر از درخواستهای ایمیدرو بازگشت سهم ۷۰ درصدی منابع واگذاری شرکتها به خود سازمان توسعه است که طبق قانون باید به ایمیدرو برگشت داده شود اما اکنون به خزانه واریز میشود.
خروجی همایش سنگآهن در تدوین برنامه ششم استفاده میشود
رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت: نتیجه دومین همایش انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن باید در جهت محورهای برنامه ششم توسعه باشد.
به گزارش صمت، مهدی کرباسیان که در جمع اعضای هیاتمدیره این انجمن و برخی از اعضای هیاترییسه اتاق بازرگانی ایران سخن میگفت تصریح کرد: همایش دوم انجمن سنگآهن باید بهگونهای هدایت شود تا خروجی آن بتواند مورد استفاده در برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که در حال تدوین است قرار گیرد. وی با تاکید بر اینکه مباحث کاربردی میتواند بر تصمیمگیری مدیران ارشد دولتی تاثیر مثبت بگذارد افزود: موضوعات مربوط به هزینههای تولید، نرخ حملونقل، وضعیت معادن کوچک در سالهای آتی در شرایطی که قیمتهای جهانی کاهش یافته از موضوعاتی هستند که باید به اطلاع مدیران ارشد و کارشناسان بخش برنامهریزی برسد. کرباسیان در عین حال اظهار کرد: همخوانی با لایحه حمایت از تولید یکی دیگر از نکات کلیدی است که باید در موضوعات مورد بررسی، منظور شود.
وی تشکیل کنسرسیومهای معدنی در بخش تولید و فروش را حائز اهمیت دانست و گفت: این موضوع تاکنون از نظر حقوقی چندان مورد توجه نبوده و مقیاس فعالیت کنسرسیومها در ایران با نمونههای خارجی تفاوت چشمگیری دارد.
پدرام سلطانی، نایبرییس اتاق بازرگانی و عضو هیاترییسه انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن نیز گفت: این همایش به موضوعات شعاری نمیپردازد و برنامههایی ارائه میکند که قابلیت استفاده در سند نهایی سنگ را داشته باشد و بهصورت عملیاتی درآید. محمدرضا بهرامن، نایبرییس خانه معدن نیز در این جلسه ارائه مطالب کاربردی برای مخاطبان بهویژه تصمیمگیران را جزو نکات ضروری این همایش عنوان کرد. امیر صباغ، مدیر برنامهریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو گفت: این سازمان با در نظر گرفتن روند کاهشی قیمتهای سنگآهن، تعرفه خدمات اسکله تخلیه و بارگیری مواد معدنی منطقه ویژه خلیجفارس (بندرعباس) را در بودجه سال بعد کاهش خواهد داد تا به کاهش هزینه تمام شده سنگآهن کمکی کرده باشد.
در این نشست علیرضا سیاسیراد، دبیر کل انجمن سنگآهن گفت: تکمیل زنجیره تولید و بررسی مسائل مربوط به حقوق دولتی سنگآهن دو موضوع مهم همایش پیشرو هستند. پروا سلطانی، عضو هیاتمدیره این انجمن نیز در این نشست از ارائه قریبالوقوع کلیات راهبردی سنگآهن خبر داد و افزود: در ماههای آتی نیز جزئیات این سند ارائه خواهد شد. دومین همایش بینالمللی تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن ایران یکشنبه ۹ آذرماه ۹۳ در مرکز همایشهای بینالمللی رایزن برگزار میشود.