آمارهای ۸ماهه وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۹۳ نشان میدهد که ۸۴هزار و ۱۷۷ طرح در دست اجرا وجود دارد که مانند دورههای گذشته، طرحهای با پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد، بیشترین تعداد را به خود اختصاص دادهاند.
از سویی سرمایهگذاری به ارزش ۵میلیون و ۳۰۱ هزار و ۴۹ میلیارد ریال برای به اجرا رساندن این طرحها پیشبینی شده است.
۳ هزار طرح بالای ۸۰ درصد پیشرفت
براساس آمارهای ارائه شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تعداد طرحهای در دست اجرا تا پایان آبان ۹۳ در مجموع ۸۴هزار و ۱۷۷ طرح بوده که از این میان، طرحهای با پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد با تعداد ۶۴هزار و ۳۸۷ طرح بیشترین طرحها را به خود اختصاص داده است.
از ۱۹هزار و ۷۹۰طرح باقیمانده، ۶هزار و ۵۷۱ فقره به طرحهای با پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد و ۵هزار و ۵۶۵ فقره نیز به طرحهای با پیشرفت ۴۰ تا ۶۰درصد اختصاص دارد. همچنین در طرحهای با پیشرفت فیزیکی ۶۰ تا ۸۰ درصد نیز ۳هزار و ۵۰۹ فقره و در طرحهای بالای ۸۰ درصد پیشرفت، ۴هزار و ۱۴۵ فقره طرح در دست اجرا وجود دارد.
برای طرحهای در دست اجرا نیز سرمایهگذاری ۵میلیون و ۳۰۱ هزار و ۴۹ میلیارد ریال پیشبینی شده است که از این میزان پیشبینی سرمایهگذاری، طرحهای با پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد با بالاترین آمار، ۴ میلیون و ۹۷هزار و ۶۷۲ میلیارد ریال را به خود اختصاص دادهاند. طرحهای با پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد در مقام دوم با پیشبینی سرمایهگذاری ۴۵۰هزار و ۷۷ میلیارد ریال قرار دارند. همچنین طرحهای با پیشرفت فیزیکی ۴۰ تا ۶۰ درصد نیز با پیشبینی سرمایهگذاری ۳۳۵ هزار و ۹۸۷ میلیارد ریال در مقام سوم و طرحهای با ۶۰ تا ۸۰ درصد پیشرفت ۲۳۴ هزار و ۹۹۰ میلیارد ریال و سرانجام طرحهای با پیشرفت فیزیکی بالای ۸۰ درصدی با ۱۸۲هزار و ۳۲۰میلیارد ریال در دست اجرا هستند.
پیشبینی اشتغال دو میلیون و ۵۰۵هزار و ۵۲۹ نفری
بنا بر این آمار، پیشبینی اشتغال برای طرحهای با پیشرفت فیزیکی تا ۲۰درصد، یک میلیون و ۷۸۳ هزار و ۳۳۱ نفر برآورد شده است که بیشترین رقم را در مقایسه با سایر طرحها به خود اختصاص میدهد. برای طرحهای با پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد نیز اشتغال ۲۶۱هزار و ۱۹۱ نفری پیشبینی شده است. همچنین برآورد شده که طرحهای با پیشرفت ۴۰ تا ۶۰درصدی برای ۱۹۶هزار و ۴۰۹ نفر ایجاد اشتغال کند. علاوه بر آن برای طرحهای ۶۰ تا ۸۰ درصدی نیز اشتغال ۱۳۸ هزار و ۷۰۰نفری در نظر گرفته شده است. پیشبینی شده در طرحهای بالای ۸۰ درصدی نیز برای ۱۲۵هزار و ۸۹۸ نفر اشتغال ایجاد شود که در نتیجه این روند برای دو میلیون و ۵۰۵هزار و ۵۲۹ نفر در طول اجرایی شدن طرحهای در دست اجرا تا پایان آبانماه اشتغال پیشبینی شده است.
فارس رکورددار طرحهای در دست اجرا
بنابر این گزارش، استان فارس با بالاترین رقم طرحهای در دست اجرا (۷هزار و ۴۸۰ فقره طرح) در مقام نخست این دسته از طرحها قرار دارد. در این میان استان آذربایجان شرقی با تعداد ۶هزار و ۴۴۰ فقره طرح در دست اجرا با پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد نیز بیشترین طرحها را در این مرحله به خود اختصاص داده و پس از آن استان فارس با ۶هزار و ۳۹۴ فقره طرح با پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد در مقاوم دوم قرار گرفته است. این در حالی است که استان اصفهان با داشتن بالاترین میزان طرحهای بالای ۸۰درصد (۵۵۸ فقره طرح) در صدر جدول طرحهای نزدیک به مرحله بهرهبرداری قرار گرفته است.
بیشترین پیشبینی سرمایهگذاری در استان فارس نیز به ارزش ۳۲۲هزار و ۸۳۵میلیارد ریال متعلق به طرحهای با پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰ درصد است. در نگاهی قیاسی میان تعداد طرحهای استان فارس و استان آذربایجان شرقی بهعنوان استانهایی که بیشترین تعداد طرحهای در دست اجرا در مرحله پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰ درصد را در اختیار دارند، به نظر میرسد استان آذربایجان شرقی با وجودی که بیشترین طرح را در این مرحله دارد اما به دلیل سرمایهگذاری در این مرحله برای این استان که ۲۴۱هزار و ۱۶۱میلیارد ریال پیشبینی شده در رتبه بعد از فارس قرار گرفته که با این روند به نظر میرسد این طرحها بیشتر به واحدهای کوچک صنعتی تعلق داشته باشند.
در بررسی پیشبینی اشتغال برای استانها تا پایان آبانماه نیز استان مرکزی با پیشبینی ایجاد اشتغال برای ۱۴۴هزار و ۵۹۳ نفر در طرحهایی با پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰ درصد و سپس استان آذربایجان شرقی با پیشبینی ایجاد اشتغال برای ۱۳۸هزار و ۱۰۸نفر در طرحهای با پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد، بیشترین رقم را برای ایجاد اشتغال به خود اختصاص دادهاند.
۱۷ هزار طرح در محصولات کانی غیرفلزی
بر اساس آمارهای ارائه شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، بیشترین تعداد طرحهای صنعتی در «سایر محصولات کانی غیرفلزی» با ۱۷هزار و ۶۵۶ فقره طرح و ۱۳هزار و ۶۶۱ فقره طرح در مرحله نخست پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد در این گروه فعالیت قرار دارد. پس از آن گروه «محصولات غذایی و آشامیدنیها» با مجموع ۱۲هزار و ۸۰۹ فقره طرح و ۹هزار و ۶۸۰ فقره طرح در مرحله پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد بیشترین تعداد طرحهای در دست اجرا را به خود اختصاص داده است. همچنین کمترین تعداد در رشته فعالیت «جمعآوری، تصفیه و توزیع آب» و تحقیق و توسعه به ترتیب با یک و دو طرح در دست اجرا بوده است.
بیشترین سرمایهگذاری پیشبینی شده نیز متعلق به گروه «ساخت فلزات اساسی» با مجموع یک میلیون و ۱۵۱ هزار و ۶۶۲ میلیارد ریال بوده و ۸۵۳هزار و ۴۴۱ میلیارد ریال نیز در مرحله پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد در این گروه برآورد شده است. در مقابل، کمترین میزان پیشبینی سرمایهگذاری متعلق به گروه «کامپیوتر و فعالیتهای مربوطه» با ۵۵میلیارد ریال سرمایه در نظر گرفته شده است.
همچنین در پیشبینی اشتغال طرحهای در دست اجرا تا پایان آبانماه نیز گروه فعالیت «سایر محصولات کانی غیرفلزی» با پیشبینی اشتغال ۴۲۷ هزار و ۴۹۰نفر در مجموع مراحل پیشرفت فیزیکی و ۳۰۴هزار و ۸۹۶ نفر در مرحله پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد در مقام نخست قرار دارد. کمترین میزان پیشبینی اشتغال هم متعلق به گروه فعالیت «تحقیق و توسعه» با ۵۱ نفر در مرحله پیشرفت فیزیکی زیر ۲۰درصد در نظر گرفته شده است.
با نگاهی به این آمارها میتوان به این نتیجه رسید که مانند گذشته تحقیق و توسعه کمترین سهم را در طرحهای اجرایی به خود اختصاص داده، این در حالی است که وزیر صنعت، معدن و تجارت در روز پژوهش نیز بر این موضوع تاکید کرده که این موارد گویای آن است که این بخش نیازمند توجه بیشتری از سوی فعالان صنعتی کشور است.