محمدرضا مرتضوی، دبیر کل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در گفتوگو با صمت گفت: افزایش ۲۲درصدی نرخ سود سپرده یکساله بانکی میتواند در جذب نقدینگی مردم به بانکها کمک شایانی کند البته مشروط بر آنکه جذابیت بازارهای غیرمولد ارز و طلا از بین برود.
مرتضوی ادامه داد: بانکها بهعنوان موسسات خصوصی مالی، گردش سپردهها بهطور دستوری در بخشهای مختلف اقتصادی را نمیپذیرند. وقتی بانک پرداخت سود ۲۲درصدی را به سپردههای یکساله در نظر میگیرد (که البته میانگین نرخ سپردههای بانکی آن حدود ۱۵درصد است)، در بخشهایی سرمایهگذاری خواهد کرد که سود آن تضمین شده باشد.
دبیر کل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تصریح کرد: یکی از مهمترین مشکلات تولید، مسئله تامین منابع مالی آنهاست. از طرفی نرخ تسهیلات نمیتواند پایینتر از نرخ میانگین پرداختی بانکها باشد. برای اینکه بانکها را بهطور دستوری به پرداخت تسهیلات در بخشی خاص مانند صنعت هدایت کنیم، دولت باید منابع مالی خود را برای پوشش زیانهای بانک به کار گیرد، زیرا بانک محلی برای سود است نه زیان.
وی ادامه داد: به عقیده من بهترین راهکار در زمان حاضر افزایش نرخ تولید سود و ثروت در واحدهای تولیدی است. دخالتهای دولت، سازمان بازرسی، تعزیرات غیرمنطقی، سیاستهای غیرعقلایی در تعیین قیمتها، نبود یک برنامه براساس عرضه و تقاضا و… مشکلاتی را برای تولید به وجود آورده است.
کاهش هزینههای غیرمشهود بنگاههای تولید
مرتضوی اظهار کرد: با بهبود بهرهوری، افزایش تولید، دخالت نکردن دولت در تعیین قیمتها و مواردی از این دست میتوان نرخ سود در واحدهای تولیدی را افزایش داد که با این عملکرد بانکها خود برای مشارکت در تولید اقدام خواهند کرد. تا زمانی که شاخص نرخ سود واحدهای تولیدی زیانده باشد، بنابراین بانکها نیز تمایلی به همکاری با بنگاههای زیانده ندارند.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت تهران باید شرایطی را در اقتصاد به وجود آورد که دخالتهای دولت در بازار به حداقل برسد، هزینههای فساد اداری به وسیله واحدهای تولیدی پرداخت نشود و فضای کسبوکار را بهبود بخشد. در این صورت کاهش هزینههای غیرمشهود بنگاههای تولیدی به روند بهبود این بخش میانجامد و همکاری بانکها نیز در ادامه سودبخشی این بخش مولد افزون خواهد شد. به این ترتیب جذابیت سرمایهگذاری در بخش تولید افزایش مییابد و بانکها نیز در این صورت میتوانند همراه خوبی در تامین منابع مورد نیاز این بخش از اقتصاد کشور باشند.
وی با اشاره به عملکرد دولت امریکا در زمان رکود بیان کرد: زمانی که رکود در امریکا صنایع این کشور را تهدید به تعطیلی میکرد، دولت این کشور از روش اسلامی وام قرضالحسنه استفاده کرد و از آنها هیچ نرخ بهرهای دریافت نکرد. درحالحاضر تمام این بنگاهها به تولید بازگشتهاند و نرخ رشد اقتصادی امریکا را افزایش دادند. اما متاسفانه این عملکرد اکنون در کشور امکانپذیر نیست، زیرا دولت در چنین شرایطی توان پرداخت تسهیلات قرضالحسنه با واحدهای تولیدی و جبران زیان بانکها را ندارد بنابراین باید خوشبینیها را کنار گذاشت و با توجه به شرایط موجود اقداماتی را در دستور کار قرار داد.