در تعریف بین المللی “غذای حلال” آورده اند: (به غذاهایی گفته میشود که در دین اسلام مصرف آنها مجاز است. حلال همچنین عنوان مجموعهای از نام نشانهای تجاری (برند) است که بر محصولات غذایی درج میشود.این نام برگرفته از معنی غذای حلال است که در دین اسلام آمده است. در چند سال اخیر این علامت تجاری غذایی بصورت یک علامت جهانی از طرف کشورهای اسلامی در دنیا معرفی شدهاست بطوریکه در کشورهای غیر اسلامی نیز استقبال بسیار خوبی داشته است.)
نتایج یک گزارش که اخیرا منتشر شده است با اشاره به بازار پراستقبال و پرسود محصولات غذایی حلال در ابعاد جهانی، می پردازد: ارزش بازار جهانی محصولات غذایی حلال در سال ۲۰۱۳ به رقم ۱.۱ تریلیون دلار رسید که این روند افزایشی برای سال ۲۰۱۴ نیز قابل پیش بینی است. این در شرایطی است که آمار مذکور در سال ۲۰۰۶ رقمی در حدود ۱۵۰ میلیارد دلار بوده است. روند افزایشی شاخص های سوددهی در این بازار نمایانگر ارزش اقتصادی برندسازی محصولات غذایی تحت عنوان “حلال” برای کشورهای اسلامی است.
بازار محصولات غذایی حلال از گوشت (خام) مرغ و گاو گرفته تا انواع نوشیدنی ها را شامل می شود. بنا بر گزارش های معتبر سال۲۰۱۲، بازار محصولات غدایی حلال در زمان مذکور ۱۶.۶ درصد بازار جهانی مواد غذایی و آشامیدنی ها را به خود اختصاص داده است و این نمایانگر افزایش دانش جهانی نسبت به ارزش بالای مواد غذایی حلال بویژه در کشورهای غیراسلامی است.
چشم انداز این بازار آنچنان روشن و امیدوارکننده است که کارشناسان برای سال۲۰۱۸ ارزش بازار جهانی محصولات غذایی حلال را ۱.۶تریلیون دلار تخمین زده اند که این میزان بیانگر نرخ رشد سالانه ۶.۹درصد برای آن است.
رییس اتاق بازرگانی دبی در این رابطه می گوید: ما فرصت های مناسبی را برای توسعه صنایع غذایی حلال در مقابل خود داریم.وی ادامه می دهد: در شرایط کنونی ارزش و اهمیت تولیدات غذایی حلال در توسعه اقتصادی امارات کاملا شناسایی شده و ما در سال۲۰۱۳ نیز درآمد مناسبی در این بخش داشته ایم.
گفتنی است تنها ارزش بازار داخلی محصولات غذایی حلال در امارات طی سال۲۰۱۲ برابر با ۲۰ میلیارد دلار بوده است. بازار محصولات غذایی حلال در کشورهای مسلمان منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا و همچنین جنوب و جنوب شرق آسیا همواره بازاری با ثبات و با سودی تضمین شده بوده است. اندونزی بزرگترین بازار محصولات غذایی حلال با گردش ۱۹۷ میلیارد دلاری(سال۲۰۱۲) است. ترکیه نیز با بازاری به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار در جایگاه بعدی قرار دارد. علاوه بر کشورهای مسلمان تقاضای بازار کشورهای اروپایی و آمریکایی نیز بسیار قابل توجه است.
در این بازار پرسود، ایران به عنوان یک کشور مسلمان با جمعیت قابل توجه در منطقه از جایگاه مناسبی برخوردار نیست و عدم توجه به اهمیت اقتصادی بازار محصولات غذایی حلال موجب محرومیت ایران از سودآوری این تجارت پرسود جهانی شده است.