خانه > اخبار ویژه > رقابت دولت‌ها بر سر شاخص رقابت‌پذیری

رقابت دولت‌ها بر سر شاخص رقابت‌پذیری

در تازه‌ترین رده‌بندی کشورها براساس شاخص رقابت‌پذیری صنعتی، ژاپن با نمره ۰/۵۴۰۹ رتبه نخست جهان را به خود اختصاص داده است.

پس از آن آلمان با نمره ۰/۵۱۷۶ و امریکا با نمره ۰/۴۸۲۲ به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم از این رتبه‌بندی بین‌المللی قرار گرفته‌اند. در دنیای رقابت بین‌المللی در عصر حاضر، کشورهای صنعتی با معیارهایی مانند شاخص تولید و صادرات کالاهای صنعتی کشورها به رقابت با یکدیگر می‌پردازند تا از این طریق بتوانند توان خود را در بازارهای داخلی و بین‌المللی به رخ بکشند و در کنار آن ضمن توسعه بخش‌های صنعتی، فعالیت‌هایی با ارزش افزوده بالاتر و حجم فناوری بیشتر داشته باشند.
با نگاهی به جزییات می‌توان دریافت مهم‌ترین عاملی که توانسته ژاپن را در صدر این جدول بنشاند، سرانه ارزش افزوده صنعتی به ارزش ۷ هزار و ۹۹۳/۹۹ دلار بوده چراکه در سایر شاخص‌ها، آمارهای این کشور نه تنها به آمارهای سایر کشورها نزدیک است بلکه در بسیاری موارد مانند سرانه صادرات صنعتی و سهم ارزش افزوده صنعت از مجموع تولید ناخالص داخلی از سایر کشورهای رقیب کمتر است.

 

براساس معیارهای بین‌المللی، شاخص رقابت‌پذیری صنعتی ۳ بعد اصلی را در بر می‌گیرد که نخستین بعد مربوط به ظرفیت کشورها از نظر تولید و صادرات محصولات صنعتی می‌شود، پس از آن ارتقای فناوری کشورها و در نهایت، سومین بعد رقابت‌پذیری صنعتی در برگیرنده تاثیر کشورها بر تولیدات صنعتی جهان است. این اثرات علاوه بر سهم ارزش افزوده کشورها، ارزش افزوده صنعتی جهان را نیز در بر می‌گیرد. در نگاهی جزئی‌تر می‌بینیم که ۹ شاخص در کنار هم باعث تعیین جایگاه هر کشور در رتبه‌بندی شاخص رقابت‌پذیری صنعتی می‌شود. این ۹ شاخص عبارتند از: شاخص رقابت‌پذیری صنعت، سرانه ارزش افزوده صنعتی، سرانه صادرات صنعتی، سهم ارزش افزوده صنایع با فناوری پیشرفته و متوسط از کل ارزش‌افزوده صنعت، سهم ارزش افزوده صنعت از مجموع تولید ناخالص داخلی، سهم صادرات صنعتی با فناوری پیشرفته و متوسط از مجموع صادرات صنعتی، سهم صادرات صنعتی، سهم هر کشور از ارزش‌افزوده صنعتی جهان و سهم ارزش افزوده هر کشور از تجارت صنعتی جهان.
کارشناسان با توجه به این ۹ شاخص به هریک از کشورهای صنعتی نمره‌ای از صفر تا یک می‌دهند؛ این نمره میزان رقابت‌پذیری بخش صنعت آن کشور را مشخص می‌کند.

همچنین ببینید

نقشه راه دانمارک در خیز صادرات

دانمارک با ۱۵۵ میلیارد دلار صادرات کالا و خدمات در سال ۲۰۱۵ یکی از پیشروترین ...