خانه > اخبار ویژه > ??تاثیرگذارترین تصمیم پولی سال 2015 به زبان ساده

??تاثیرگذارترین تصمیم پولی سال 2015 به زبان ساده

??نرخ بهره فدرال‌رزرو چگونه بر اقتصاد جهان تاثیر می‌گذارد؟

تاثیر بر اقتصاد آمریکا

این نرخ یکی از اثرگذارترین متغیرهای اقتصاد آمریکا و طبیعتا جهان است. جدا از وام‎های یک شبه برای تامین ذخیره قانونی، بانک‎ها برای تامین نقدینگی در سایر شرایط نیز از یکدیگر وام می‎گیرند و نرخ بهره این وام‎ها (که بسته به شرایط متفاوت خواهد بود) معمولا وابسته به بهره یک شبه و بالاتر از آن است. به عبارت دیگر نرخ بهره موثر بودجه فدرال در حقیقت هزینه بانک‎ها را برای تامین نقدینگی نشان می‏‌دهد که قطعا هزینه بالاتر نقدینگی باعث تغییر نرخ سود سپرده‎ها و نرخ بهره تسهیلات بانکی (با توجه به دستوری نبودن این نرخ ها در ایالات متحده) خواهد شد، و نرخ سود سپرده‎ها و تسهیلات تاثیر مستقیمی بر سرمایه‎گذاری آزادانه بانک‎ها در نتیجه نرخ تورم و نرخ بیکاری خواهد گذاشت و باعث افزایش نرخ بهره اوراق قرضه خواهد شد. در حقیقت نرخ بهره بودجه فدرال ابزاری کارا برای کنترل حرکت آزاد اقتصاد آمریکاست.

مکانیزم تاثیر نرخ بهره روی ارزش دلار

فرض کنید شما مبلغ ۱۰۰ یورو به آمریکا برده، تبدیل به دلار کرده و در اوراق قرضه سرمایه‎گذاری می‎کنید و ۱.۵ دلار یعنی ۱۵۰ سنت سود دوره‎ای دریافت می‌کنید. بعد از افزایش نرخ بهره بودجه فدرال، طبق مکانیزمی که بیان شد، نرخ بهره اوراق قرضه افزایش داشته است و حال شما با تکرار این فرایند (با فرض اینکه هنوز نرخ برابری دلار در برابر یورو تغییر نکرده است و فرصت آربیتراژ وجود دارد)، با همان ۱۰۰ یورو، به طور مثال ۲۰۰ سنت بهره دوره‎ای دریافت خواهید کرد. به عبارت دیگر درآمد این فرایند نسبت به قبل ۵۰ سنت افزایش داشته است که قطعا تقاضا را برای انجام این فرایند بالا خواهد برد و با گذشت زمان سود شما کم و کمتر خواهد شد تا به صفر برسد و شما مجبور خواهید شد سود خود را با کسانی تقسیم کنید که پول شما را به دلار تبدیل می‎کنند. زیرا تقاضا برای تبدیل یورو به دلار افزایش داشته و با تشکیل بازاری مزایده‎ای، تبدیل‎کنندگان با استدلال سودآورتر بودن دلار نسبت به قبل به شما دلار کمتری خواهند داد، شما تا زمانی که نسبت به قبل زیان نکرده باشید می‌توانید به این فرایند ادامه دهید، در نتیجه ارزش دلار در برابر یورو بالا خواهد رفت و چنین فرایندی در برابر تمامی ارزها اتفاق می‌افتد. یعنی دلار پولسازتر و قوی‎تر خواهد شد.

تاثیر افزایش نرخ بهره بر بازارهای نوظهور

این اقدام تاثیر عمیقی بر بازارهای مالی سراسر دنیا داشته است و نه تنها در کشورهای توسعه یافته بلکه در بازارهای نوظهور (EMs) نیز خود را نمایان می‎سازد. در سال ۲۰۰۸ وقتی فدرال‌رزرو نرخ بهره را شدیدا کاهش داد، سرمایه‎گذارانی که به دنبال بهره بالاتر بودند به دنبال آن رفتند و جریان سرمایه باعث رشد بهتر بازارهای نوظهور نسبت به همتایانشان در کشورهای توسعه یافته شد. حال اما وقتی دلار پولسازتر باشد، ریسک سرمایه‎گذاری در بازارهای نو ظهور بیشتر به چشم خواهد آمد و این باعث کاهش فعالیت‎های اقتصادی در این کشورها خواهد شد. این ریسک وقتی با کاهش رشد اقتصاد چین همراه می‎شود برای کشورهایی که وابسته به صادرات مواد اولیه هستند شرایط بدی را ترسیم خواهد کرد و به گفته انجمن مالی جهانی، جریان خالص سرمایه ورودی به بازارهای نو ظهور در سال ۲۰۱۵ منفی خواهد بود.

منبع: اقتصادنیوز

همچنین ببینید

نرخ بهره، مهم‌ترین تهدید بازارسرمایه

بررسی نظرات کارشناسان و فعالان بازارسرمایه نشان می‌دهد، در سال ۹۶ نیز همچون سال‌های گذشته آن ...