در شرایطی که روابط بانکی ایران با کشورهای خارجی هنوز کاملا ترمیم پیدا نکرده، منابع مالی طرح رونق تولید به دست صنعتگران نرسیده و صنعت تولید داخل کماکان از کمبود منابع مالی رنج میبرد، در ۸ ماهه گذشته از سال ۹۵ بیش از ۲۸ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار انواع کالا و خدمات از مبادی رسمی کشور به سایر نقاط جهان صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش ۷,۵ درصدی را نشان میدهد. این درحالی است که بهدلیل شرایط اقتصادی بسیاری از کشورهای هدف صادراتی ایران، صادرات به این کشورها کاهش یافته است.
در همین رابطه به گفته قائممقام سازمان توسعه تجارت ایران سال گذشته ۴۲ میلیارد دلار کالای ایرانی به سایر کشورها صادر شد و براساس برنامهریزیها این مقدار در سال جاری باید با افزایش ۲۰درصدی به ۵۲ میلیارد دلار برسد که تاکنون از برنامه زمانبندی شده تا حدودی عقب هستیم و از افزایش ۲۰ درصدی تاکنون حدود ۶ درصد محقق شده است. محمدرضا مودودی اظهار کرد: مهمترین عوامل تحقق نیافتن صادرات مورد نظر شکل نگرفتن کامل روابط کارگزاری بانکی و اجرایی نشدن بستههای حمایتی برای ایجاد انگیزه و رونق تولید بوده است. به گفته وی، انقباض اقتصاد جهانی نیز باعث شد بسیاری از کشورهای هدف صادراتی ایران حدود ۳۰ درصد واردات خود را کاهش دهند که منجر به توقف پروژههای عمرانی این کشورها شد و کاهش صدور خدمات فنی و مهندسی کشورمان را بهدنبال داشت و درآمد ایران در این زمینه نیز محقق نشد. مودودی تاکید کرد: منابع بانکی کشور نیز برای تامین سرمایه در گردش محدود بود و این مشکلات دست به دست هم داد تا به اهداف تعیین شده برای صادرات دست پیدا نکنیم.
لزوم حمایت برای رونق فضای کسبوکار
وی در بخش دیگر سخنان خود با ابراز امیدواری از تخصیص کامل بسته حمایتی دولت که امسال قرار بود ارائه شود، افزود: امیدواریم در سال آینده شاهد رونق هر چه بیشتر فضای کسبوکار باشیم و مشکلات و موانع بانکی نیز کاهش یابد. مودودی همچنین ابراز امیدواری کرد که رییسجمهور آینده امریکا نیز با مسائل عقلانی برخورد کرده و روابط سیاسی دو کشور پیچیدهتر از گذشته نشود. وی افزود: امیدواریم در سال آینده بتوانیم در مسیر رفع ابهامات بهویژه برای توسعه روابط اقتصادی با سایر کشورها گام برداریم. قائممقام سازمان توسعه تجارت ایران تصریح کرد: اقتصاد جهانی در مجموع حالت رکود را پشتسر میگذارد و ایران نیز از این وضعیت مستثنی نیست ولی معتقدیم ظرفیتهای بالقوه بسیاری در کشور وجود دارد که در صورت رفع موانع بانکی میتوان در زمینه بهرهبرداری و بالفعل کردن آنها حرکت کرد.
گسترش ایرانهراسی با توافق برجام پنبه شد
مودودی در مورد تاثیرات مثبت برجام بر واپس نشاندن پروژه ایرانهراسی، اظهار کرد: کشورهای غربی در طول ۱۲ سال گذشته با استفاده از فضای ایرانهراسی و هجمه تبلیغاتی سنگین تصویر زشتی از ایران در اذهان عمومی شکل داده بودند که با توافق برجام و رفت و آمد سیاستمداران کشورهای مختلف و هیاتهای تجاری آنها بخش زیادی از رشتههای بافته شده آنها پنبه شد و ذهنیت منفی نسبت به جمهوری اسلامی تغییر پیدا کرد. وی افزود: فضای جدیدی پس از توافق ایران با ۱+۵ شکل گرفته و شاهد رونق فعالیتهای سرمایهگذاری در کشور هستیم که نمونههایی از آنها نیز در بخش نفت و گاز، پتروشیمی، کشتیسازی و تولید دو نوع خودرو با هدف صادرات مشاهده میشود که نشان از آب شدن یخ رابطه ایران با سایر کشورها بهویژه اروپاییهاست. قائممقام سازمان توسعه تجارت ایران ابراز امیدواری کرد که با رفع کامل مشکلات بانکی روز به روز شاهد تعمیق روابط کشورمان با سایر نقاط جهان بهویژه از منظر اقتصادی باشیم. وی تصریح کرد: اروپاییها و حتی امریکاییها از شرکای سنتی ایران در خرید کالاهای ایرانی همچون فرش و زعفران هستند و کشورهای اروپایی نیز مشتاق هستند در زمینه صادر کردن کالاهای با فناوری بالا و ماشینآلات با کشورمان همکاری نزدیکی داشته باشند.
گسترش گشایش اعتبار بانکهای کوچک با ایران
مودودی در ادامه یادآور شد: بانکهای بزرگ با توجه به محدودیتها و فشارهایی که از سوی امریکاییها برای همکاری با ایران اعمال میشود تاکنون نسبت به گشایش السی با ایران رغبتی نشان نمیدهند ولی بانکهای کوچکتر همکاریهای خود را برای اجرای طرح و مشارکت در انجام پروژههای مختلف با کشورمان آغاز کردهاند که امیدواریم با رفع مشکلات روابط کارگزاری ایران با بانکهای بزرگ نیز از سر گرفته شود.
برخی کالاهای قاچاق صادرات مجدد میشوند
در عین حال رییس سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی با بیان اینکه شیوهنامه باز صادرات کالاهای قاچاق ابلاغ شده است، بیان کرد: در این جریان سازمان اموال تملیکی خود راسا برای صادرات اقدام نخواهد کرد بلکه این کار توسط خریداران انجام میشود. در این جریان، سازمان اموال تملیکی راسا بهعنوان صادرکننده کالاها عمل نمیکند بلکه خریداران بهعنوان واسطههای باز صادرات با شرکت در مزایدهها با شرط صادرات، نسبت به خرید اقدام خواهد کرد. امین دلیری افزود: وظیفه سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی تعیین تکلیف بهموقع و صحیح اموال به تملک رسیده دولت است و با استفاده از ظرفیتهای موجود در استانها ازجمله اتاقهای بازرگانی جهت فروش به شرط صادرات این قبیل کالاها اقدام خواهد کرد. دلیری در ادامه افزود: وظایف حاکمیتی مهم و حساسی برعهده سازمان اموال تملیکی است و قوانین وضع شده جدید باعث شده افکار عمومی بیش از پیش به سازمان اموال تملیکی توجه کنند و باید با نظارت و دقت بیشتر باعث به حداکثر رسیدن شفافیت کارکردهای سازمان باشیم.
منبع: روزنامه تعادل