براساس آمار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فقط ۱۰ تا ۱۵درصد دانشجویان جذب صنعت میشوند. با این حال دانشجویان کشور در تلاش برای ورود به مقطع کارشناسی ارشد و دکترا هستند اما ظرفیت بازار صنعتی کشور برای جذب همه آنها پیشرفته نیست.
هرچند بیش از ۳/۵ میلیون نفر در بخش صنعت و معدن مشغول بهکار هستند، از سویی کارشناسان از حضور دانشجویان و ارائه طرحهای آنان در رفع مشکلات صنعت و بهبود تولید خبر میدهند. افزایش بهرهوری در واحدهای تولیدی نیازمند اقدامات مختلفی است که یکی از مهمترین موارد آنها آموزش نیروی انسانی و بهرهگیری از نیروی متخصص در فرآیند تولید است.
۵ درصد کارکنان بنگاههای صنعتی تحصیلات دانشگاهی دارند
مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: آمار موجود در وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد بیش از ۳/۵ میلیون نفر در بخش صنعت و معدن مشغول بهکار هستند، به طوری که با استناد به پروانههای بهرهبرداری موجود، حدود ۵درصد کارکنان بنگاههای صنعتی و واحدهای تولیدی دارای تحصیلات دانشگاهی و ۹۵درصد فاقد تحصیلات دانشگاهی هستند. متاسفانه نرخ بیکاری جوانان ۱۸درصد و دانشآموختگان بین ۲۱/۵ تا ۲۲ درصد اعلام شده است و همچنان آمارها نشان میدهد که بیکاری بهویژه در میان افراد تحصیلکرده به یک معضل تبدیل شده است. محمد نوری امیری، مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با صمت با تایید این مطلب که آموزش عالی کشور کارآیی لازم برای بخش صنعت و معدن را ندارد، گفت: آموزش عالی کشور کارآیی لازم را برای بخش صنعت و معدن نداشته و از طرفی صنعت و معدن ظرفیت لازم برای پذیرش این فارغالتحصیلان را ندارد. نوریامیری با بیان اینکه صنایع «هایتک» یا پیشرفته حدود یکدرصد از صنایع کشور را تشکیل میدهند، افزود: متاسفانه صنایع «هایتک» سهم اندکی از کل صنایع کشور دارند و از طرفی صنایع «لوتک» و «مدیومتک» یا صنایع با فناوری متوسط و پایین سهم بیشتری از صنایع کشور را به خود اختصاص دادهاند. با این وجود کار کردن در بنگاههای کوچک برای فارغالتحصیلان دانشگاهی سخت خواهد بود و باید با تحلیل درست با آن برخورد کرد. مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت رفع نیاز صنعت را منوط به تربیت فارغالتحصیلان دانشگاهی متناسب با مشکلات صنایع دانست و گفت: تمامی صنایع نیاز دارند از فارغالتحصیلان کارآمد و بروز استفاده کنند.