سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) بهمنظور حرکت هدفمند در حوزه مواد معدنی حیاتی و راهبردی نظیر لیتیوم اقدام به تهیه نقشه راه کرده و بر این اساس اقدامات منسجمی در راستای توسعه فعالیت های اکتشاف و فرآوری آغاز کرده است.
به نقل از ایمیدرو، لیتیوم در صنایع مختلف مانند باتری سازی، سرامیک و شیشه، روان کارها، تهویه مطبوع، دارویی، پلیمر، متالورژی و غیره کاربرد دارد. کاربرد عمده لیتیوم در باتری های لیتیوم- یون است که برای خودروهای الکتریکی به کار میرود این در حالی است که روند رو به رشد تولید خودروهای الکتریکی منجر به اهمیت روز افزون این ماده معدنی برای کشورهای جهان شده است.
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) به منظور حرکت هدفمند در حوزه مواد معدنی حیاتی و راهبردی اقدام به تهیه نقشه راه کرده است و بر این اساس اقدامات منسجمی در راستای توسعه فعالیت های اکتشاف و فرآوری آغاز کرده است. از جمله مواد معدنی هدف در برنامه ایمیدرو، لیتیوم است. پیش از بررسی آخرین اقدامات ایمیدرو برخی توضیحات کلی برای شناخت بهتر این صنعت در ادامه آمده است.
مروری بر عرضه و تقاضای لیتیوم
طبق اطلاعات منتشر شده، تولید جهانی لیتیوم در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۰۰ هزار تن (به استثنای تولید لیتیوم آمریکا) تخمین زده شده که نسبت به سال ۲۰۲۰ (۸۲۵۰۰ تن) ۲۱ درصد افزایش داشته است.
تولید جهانی لیتیوم در پاسخ به تقاضای شدید بازار باتریهای لیتیوم یونی و افزایش قیمت لیتیوم، افزایش یافته است. مصرف جهانی لیتیوم در سال ۲۰۲۱ حدود ۹۳ هزار تن برآورد شد که نسبت به ۷۰ هزار تن در سال ۲۰۲۰ افزایش ۳۳ درصدی را نشان میدهد.
با توجه به افزایش مجدد تقاضا و افزایش قیمت لیتیوم در سال ۲۰۲۱، عملیات توسعه ظرفیت تولید لیتیوم در دنیا ادامه یافت که در پاسخ به همهگیری جهانی کویید ۱۹ در سال ۲۰۲۰ به تعویق افتاده بود. استرالیا با ۵۵ هزار تن لیتیوم استخراج شده، بزرگترین تولیدکننده لیتیوم در سال ۲۰۲۱ بود و پس از آن شیلی (۲۶ هزار تن)، چین (۱۴ هزار تن) و آرژانتین (۶ هزار و ۲۰۰ تن) قرار گرفتند.
با توجه به روند رو به رشد تقاضای این فلز حیاتی، امنیت عرضه لیتیوم به اولویت اصلی شرکتهای فناوری در آسیا، اروپا و آمریکا تبدیل شده است. در راستای توسعه اکتشاف و تولید لیتیوم اقدامات زیر انجام شد:
۱- اتحادهای استراتژیک و سرمایه گذاریهای مشترک بین شرکتهای فناوری و شرکتهای اکتشافی برای اطمینان از عرضه قابل اعتماد و متنوع لیتیوم برای تامین کنندگان باتری و سازندگان خودرو ایجاد شد.
۲- منابع لیتیوم شورابه ای در آرژانتین، بولیوی، شیلی، چین و آمریکا توسعه داده شدند.
۳- منابع لیتیوم معدنی در استرالیا، اتریش، برزیل، کانادا، چین، کنگو (کینشاسا)، چک، فنلاند، آلمان، مالی، نامیبیا، پرو، پرتغال، صربستان، اسپانیا، ایالات متحده آمریکا و زیمبابوه و همچنین منابع لیتیوم رسی در مکزیک و ایالات متحده در مراحل مختلف توسعه قرار گرفتند. ذخایر آرژانتین، استرالیا و سایر کشورها بر اساس اطلاعات جدید تجدید نظر شدند.
با ادامه فعالیتهای اکتشافی، منابع لیتیوم شناسایی شده به طور قابل توجهی در سراسر جهان افزایش یافته است و در مجموع به حدود ۸۹ میلیون تن رسیده است. منابع لیتیوم شناسایی شده در آمریکا از شورابهها، شورابههای زمین گرمایی، هکتوریت، شورابههای میدان نفتی و پگماتیتها ۹.۱ میلیون تن است.