خانه > اخبار > بازار سهام در تله نقدشوندگی

بازار سهام در تله نقدشوندگی

فضای صبر و انتظار در بورس تهران در هفته جاری هم ادامه یافت تا با افت ۹/ ۰ درصدی، شاخص کل بورس در سطح کمتر از ۷۹ هزار واحد آرام بگیرد. به این ترتیب، با ورود مجدد به محدوده زیان‌دهی، افت بازار سهام از ابتدای سال به ۵/ ۱ درصد رسید تا در قعر جدول عملکرد بازارهای سرمایه‌گذاری (سپرده بانکی، مسکن، ارز و طلا) در سال ۹۵ جا خوش کند.

در همین حال، کاهش ارزش معاملات خرد تا محدوده ۱۰۰ میلیارد تومان، کماکان نشانه‌ای از گردش قابل ملاحظه جریان نقدینگی در بازار سهام را نمایان نمی‌کند. متغیرهای اقتصادی محیطی شامل نرخ‌های سود و ارز هم به ثبات مطلوب نرسیده‌اند و به همین دلیل، فعالان بازار تا تعیین تکلیف موارد مزبور احتمالا در وضعیت صبر و انتظار خواهند ماند. درهمین حال، نگاه امید سهامداران به بازگشایی نمادهای متوقف دوخته شده است؛ جایی که قرار است سازمان بورس با رفع توقف نمادهای معاملاتی زمینه‌ساز تسهیل نقدشوندگی در بازار تا پیش از پایان سال شود.

واکنش بورس به ارز

در آغاز هفته جاری، ورود جدی دولت و بانک مرکزی به بحث مدیریت بازار ارز باعث افت قیمت ارزهای خارجی در مقابل ریال شد. بر این اساس، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از مصمم بودن سیاست‌گذاران اقتصادی در جهت کاهش قیمت دلار به ۳۸۰۰ تومان خبر داده بود. این اخبار به سرعت منجر به واکنش بازار شد و قیمت تا ۳۸۴۰ تومان کاهش یافت؛ هر چند در نهایت مجددا به محدوده ۳۹۰۰ تومان بازگشت. انعکاس این روند در بورس تهران هم کاملا مشهود بود. سهام پتروشیمی به‌عنوان حساس ترین گروه به نرخ ارز ابتدا واکنش منفی قابل توجهی را به نمایش گذاشت تا جایی که شاخص صنعت مزبور در سه روز نخست معاملاتی هفته ۱/ ۱ درصد افت کرد؛ روندی که البته در دو روز بعدی تا حد کمی تعدیل شد. با توجه به اهمیت صنعت پتروشیمی به‌عنوان بزرگ‌ترین صنعت بورس (با دارا بودن ۲۱ درصد از ارزش بازار) و نیز تاثیر پذیری فضای کلی بورس تهران از نوسانات نرخ ارز به نظر می‌رسد کماکان شرایط بازار موازی نقش مهمی را در تعیین رفتار کوتاه‌مدت بازار بازی کند و توجه سهامداران را در کوتاه مدت به خود معطوف کند.

فصل حساس گزارش‌ها

فعالان بازار سهام در دو هفته آینده بار دیگر روزهای پرکاری را پیش رو خواهند داشت و روی اطلاعات منتشر شده در سامانه کدال متمرکز می‌شوند تا آخرین اطلاعات و پیش بینی عملکرد شرکت‌های بورسی را دریافت کنند. این در حالی است که انتشارات گزارش‌های عملکرد ماهانه (آذر) در روزهای اخیر بارقه‌هایی از امید را نزد سرمایه‌گذاران زنده کرده است تا نسبت به محتوای اطلاعیه‌های ۹ماهه امیدوار باشند. بر همین اساس، مطالعه گزارش‌ها در اکثر گروه‌های کالایی به ویژه شیمیایی، معدنی و فلزی نشان می‌دهد که شیب افزایش قیمت محصولات در آذر ماه همگام با افزایش دلار بالاتر رفته و در حال انعکاس در درآمد فروش شرکت‌ها است. در این راستا، میانگین قیمت‌های دلار در بازار آزاد از میانگین ۳۶۵۰ تومانی در آبان به ۳۸۵۰ تومان در آذر ماه رسیده است و همین مساله زمینه ساز رشد نسبتا همگام قیمت فروش، به ویژه برای صادرکنندگان شده است. با توجه به تاثیر مهم این روند بر سودآوری شرکت‌ها، انتظار می‌رود حساسیت گزارش فصل پیش رو نزد سهامداران بیشتر از قبل باشد و به‌طور بالقوه منجر به تمایز رفتار صنایع در روزهای معاملاتی باقیمانده از فصل زمستان شود؛ ضمن آنکه در صورت ثبات وضعیت جاری، نرخ‌های فروش در عملکرد ماه دی رشد بیشتری را ثبت می‌کنند و احتمالا زمینه‌ساز تعدیل سود شرکت‌های کالایی در سال جاری و مهمتر از آن در انتشار اولین پیش‌بینی درآمد سال آتی در بهمن ماه خواهند شد.

همچنین ببینید

ابهام صورت‌های مالی، گزارشگری و نقدشوندگی

دستورعمل اجرایی قانون بورس و اوراق بهادار مصوب ۱۳۹۴ به چند دلیل برای توقف یا بسته ...