افزایش قیمت دلار در هفته های اخیر موجب شده تا میزان اثر آن بر قیمت مسکن در آینده به دغدغه ای برای کسانی تبدیل شود که در ماه های پیش رو قصد خرید دارند. مبهم ماندن پاسخ این سوال می تواند به عقبگرد معاملات آپارتمان از فضای شکننده پیشرونق منجر شود. با این حال افزایش قیمت دلار در بلند مدت و کوتاه مدت ، دو اثر معکوس بر بازار مسکن دارد.
به نقل از اقتصادنیوز ، بررسیهای مستند به سه پژوهش علمی درباره «معادله ارز در بازار مسکن»، در پاسخ به ابهام موجود در این بازار نشان میدهد افزایش قیمت دلار برحسب دامنه رشد و مدت زمان صعود، دو تاثیر «کوتاهمدت به شکل معکوس» و «بلندمدت به شکل مستقیم» بر متغیرهای بازار ملک از جمله قیمت مسکن دارد. رشد مثبت قیمت دلار در کوتاهمدت، اثر روانی بر رفتار تقاضا در بازار مسکن میگذارد و باعث جذب تقاضای سرمایهای توسط بازار ارز و در نتیجه، «تضعیف» زمینه سفتهبازی در معاملات ملک میشود. این رابطه در مقطع فعلی که احتمال ورود تقاضای سرمایهای به بازار خرید آپارتمانهای کوچک –بهدلیل سطح مناسب قیمتها- وجود دارد، میتواند به نفع خریداران مصرفی آپارتمان تمام شود. با این حال، تاثیر بلندمدت و واقعی رشد قیمت دلار در بازار مسکن، از محل «ساخت و ساز» و به شکل اثر مثبت بر «قیمت تمام شده مسکن» ظاهر میشود. کارشناسان در عین حال تاکید میکنند اثرپذیری مسکن از نوسانات ارز، خفیف و جزئی خواهد بود.
تحقیقات انجام شده توسط تیمور رحمانی اقتصاددان و پژوهشگر بازار مسکن درباره نحوه اثرگذاری بازار ارز بر بازار مسکن حاکی است در اقتصاد ایران، نرخ ارز حقیقی بهعنوان یک جانشین برای بازدهی مسکن عمل میکند. یعنی با افزایش عایدی نرخ ارز و بازار ارز، مردم به دادوستد ارز روی خواهند آورد. بنابراین با افزایش بازدهی ارز، تقاضا برای مسکن کاهش خواهد یافت. در نتیجه این امر، قیمت مسکن کاهش خواهد یافت. از طرف دیگر نرخ ارز میتواند بر هزینه کالاها و خدمات مورد نیاز ساخت مسکن نیز تاثیرگذار باشد. به این ترتیب با افزایش نرخ ارز، هزینه ساخت مسکن افزایش خواهد یافت. در نهایت این افزایش هزینه باعث افزایش قیمت مسکن خواهد شد.
از طرفی، نتایج یک تحقیق دانشگاهی که اخیرا در فصلنامه اقتصاد مسکن به چاپ رسیده، نشان میدهد: یک واحد شوک مثبت در شاخص قیمت دلار، در کوتاهمدت تاثیر منفی بر قیمت مسکن دارد و باعث کاهش شاخص قیمت مسکن میشود. چرا که با افزایش نرخ ارز، حجم تولید برای صادرات، افزایش پیدا میکند و سرمایهها به سمت بخش صنعت و تولید متمایل میشود اما در بلندمدت با توجه به رابطه پسین و پیشین بخشهای مختلف، رونق کلی اقتصاد به بخش مسکن نیز تسری پیدا میکند و منجر به افزایش شاخص قیمت مسکن خواهد شد.
در این تحقیق، اثر متفاوت نوسانات ارزی در کوتاهمدت و بلندمدت بر بازار مسکن، مورد تاکید قرار گرفته است. با این حال درباره اثر واقعی و بلندمدت افزایش قیمت ارز بر بازار ملک، یک پژوهش سوم نیز از سوی گروه دانشگاهی انجام شده که جزئیات آن –که در فصلنامه اقتصاد مسکن منتشر شده است- مشخص میکند: افزایش قیمت ارز به میزان یک درصد در بازار غیررسمی نیز به علت تاثیر دوگانه بر جذب سرمایههای مولد بخش مسکن و همچنین اثر تورمی بر هزینههای ساخت، باعث میشود احتمال بروز رونق در این بخش ۰۱۳/ ۰ درصد کاهش یابد.
روند جهش قیمت مسکن و قیمت ارز طی ۲۵ سال گذشته مشخص میکند جهش قیمت اسمی مسکن حداقل یک سال بعد از جهش قیمت ارز اتفاق افتاده است که البته، تحولات ارزی، عامل اصلی یا وزنه قوی برای تورم مسکن نبوده است بلکه، مطابق یافتههای پژوهشگران، سهم مشخصی در افزایش قیمت تمام شده مسکن داشته است و در عین حال، در دوره کاهش قیمت ارز، باعث حرکت تقاضای سرمایهگذاری به سمت بازار ملک شده است. در سال ۷۵، رشد ۶۷ درصدی قیمت مسکن بعد از افزایش ۵۲ درصدی قیمت ارز در سال ۷۴، رقم خورد. همچنین رشد دست کم ۴۰ درصدی قیمت مسکن در اوایل دهه ۸۰ بعد از رشد ۳۴ درصدی قیمت ارز در سال ۷۸، به ثبت رسید. اما در سال ۹۱، بهواسطه شوک ارزی ناشی از پایان دوره کنترل قیمت ارز و همچنین تبعات سیاستهای رشد نقدینگی و چاپ پول، قیمت ارز ۱۱۶ درصد نسبت به سال قبل از آن جهش کرد. در این سال، اوج رونق معاملات مسکن نیز وجود داشت و قیمت مسکن نیز جهش ۴۵ درصدی را تجربه کرد.