دبیر انجمن سنگ ایران در همایش روز صنعت و معدن که ۱۹ تیر در مرکز همایشهای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران( سالن اجلاس سران) برگزار شد به طور مفصل به چالشهای بخش معدن و اقدامات الزامی که دولت باید برای بخش معدن انجام دهد، پرداخت.
از جمله موارد مهم مطرح شده در سخنان احمد شریفی، نیاز به تامین امنیت برای سرمایهگذاران خارجی و تخصیص یافتن بودجه برای حمایت از تکمیل زنجیره ارزشافزوده بود. او از تخصیص نیافتن ۶۵ درصد حقوق دولتی به توسعه بخش معدن و صنایع معدنی از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت گلایه کرد که با وجود نص صریح قانون، در این سالها مورد توجه قرار نگرفته و اجرایی نشده است. در حالی که با اجرایی شدن ماده قانونی یادشده، اهداف تعریف شده در بخش معدن، که برخی از آنها در راستای اقتصاد مقاومتی است، محقق خواهد شد.
ارزش ۶برابری فرآوری مواد معدنی
شریفی در این همایش درباره وضعیت معادن کشور اظهار کرد: معدن علاوه بر اینکه در افزایش تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی سهم معناداری دارد در ایجاد فرصتهای شغلی و کاهش فقر نیز اثرگذار است زیرا بر اساس آمار جهانی به ازای هر شغل مستقیم در معدن، ۱۷ شغل وابسته و تکمیلی ایجاد میشود که نشان از اهمیت و تاثیرگذاری معدن دارد.
شریفی با بیان اینکه ارزش ذخایر معدنی کشف شده ایران بر اساس آمار اولیه ۷۰۰ میلیارد دلار بوده و بر اساس برآوردهای تقریبی و احتمالی این میزان تا ۱۴۰۰میلیارد دلار نیز فراتر میرود، تصریح کرد: از بعد اقتصادی یک دلار فعالیت اقتصادی در بخش معدن میتواند ۳ دلار ارزش اقتصادی در سایر بخشها ایجاد کند. این درحالی است که در ایران تنها ۱۰۰هزار کیلومتر مربع عملیات اکتشاف یعنی ۷درصد انجام شده است.
به گفته وی ایران با داشتن ۲۷میلیارد تن ذخایر کشفشده در ردیف ۱۵قدرت معدنی جهانی قرار دارد اما بخش معدن تنها ۱/۱۳ درصد تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده و این سهم در فرآوردههای معدنی به ۶ درصد رسیده است. یعنی اگر یکدرصد در معدن سرمایهگذاری شود، میتوانیم در بخش فرآوردههای معدنی ۶ برابر ارزشافزوده ایجاد کنیم و در تولید ناخالص کشور سهم بیشتری داشته باشیم.
سهم ۱/۲ میلیارد دلاری ایران در جهان
شریفی با بیان اینکه ارزش تولیدات معدنی کشور حدود ۱۰میلیارد دلار است، گفت: ایران تنها ۱/۲ درصد جهان در این بخش را خود اختصاص داده است. از طرفی کاهش در میزان ذخایر کشف شده ایران در سال گذشته نیز قابل تامل است چرا که در سال ۹۳ سالانه ۱/۸ میلیارد تن ذخایر جدید کشف میشد که این مقدار در سال ۹۴ به ۶۰۰ میلیون تن کاهش پیدا کرده است. از طرفی در این حوزه سالانه ۲هزار پروانه اکتشافی صادر میشد که این عدد در سال ۹۴ به ۹۰۰ پروانه کاهش یافته است. به عنوان مثال ایران در بخش سنگهای تزئینی ۲۷میلیون تن ظرفیت پروانه تولید دارد که در سال ۹۳ میزان تولید ۱۶میلیون تن بوده و در سال ۹۴ به ۱۱میلیون تن کاهش پیدا کرده است.
وی همچنین به اهداف کلی بخش معدن در برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: توسعه سرمایهگذاری، زیرساخت و فناوری در حوزه اکتشاف و استخراج، ارتقای بهرهوری، برداشت صیانتی از معادن با رعایت الزامات زیستمحیطی و تکمیل زنجیره ارزشی در معدن و صنایع معدنی و بهبود مستمر در فضای کسب و کار است.