: رکود ساختوساز در سالهای گذشته سبب دپوی تولیدات سیمانی در کشور شد، موضوعی که سبب شکلگیری حضور دلالان بیهویت در این صنعت خاکستری شده است.
دلالانی که تنها با پول بیشتر به این بازار ورود کرده و میزان سیمان بیشتری را با قیمت ارزانتر خریداری کرده و سیستم توزیع این بازار را برهم زدهاند. البته برای کمرنگتر شدن حضور دلالان در این بازار باید به سمت راهاندازی سامانههای هوشمند و جدید رفت.
دلالان سیستم توزیع را برهم زدند
با دپوی بیش از حد سیمان بهویژه در سال ۱۳۹۴ پای دلالان سیمان به این بازار باز شد. در اینباره عبدالرضا شیخان دبیر انجمن کارفرمایان سیمان در گفتوگو با صمت عنوان کرد: درباره حضور دلالان سیمان در این بازار در ابتدا باید بین دو گروه افراد تفکیک قائل شد؛ یکسری عاملان توزیع سیمان شامل مصالحفروشها، شرکتهای ساختمانی که برای انبوهسازان خرید میکنند و یکسری شرکتهای فعال در حوزه بتن که سیمان را خریداری کرده و تبدیل به بتن میکنند و به فروش میرسانند. این چند گروه در کل مصالحفروشهایی هستند که دارای هویتاند و بهطور مشخص دفتر دارند، مالیات پرداخت میکنند و بدون هیچ مشکلی در این بازار مشغول فعالیت هستند. شیخان در ادامه توضیح داد: اما پیش از اینکه سیمان به تولید انبوه برسد و تقاضا کاهش پیدا کند و میزان دپوی سیمانها در انبارها افزایش یابد، این گروه مصالحفروش بهطور منظم فعالیت میکردند، اما زمانی که عرضه سیمان بیش از اندازه شد، برخی دلالها در این بین پیدا شدند که بهدلیل پولی که وارد این حوزه کردند با واحدهای تولیدی سیمان به توافق رسیدند تا سیمان بیشتری را با قیمت ارزانتر خریداری کنند. از سوی دیگر، واحدهای تولیدی نیز برای فروش بیشتر خود آنها را تغذیه کردند.
وی با اشاره به این موضوع که این دلالان بیهویت سیستم توزیع سیمان را برهم زدند، عنوان کرد: موضوع این بود که این دلالان با توجه به کمبود نقدینگی در واحدهای تولیدی از این موضوع سوءاستفاده کرده و خواستار خرید ارزانتر از قیمت شدند. واحدهای تولیدی نیز از این فرصت برای فروش بیشتر خود استفاده کردند و همین موضوع سبب رقابت منفی در صنعت سیمان شده است. شیخان در ادامه یادآور شد: همین موضوع باعث کاهش قیمت سیمان در سال ۹۴ شد، بهگونهای که شاهد فروش ۳۰درصدی زیر قیمت مصوب سیمان در این سال نیز بودیم. این دلالان سبب برهم زدن سیستم توزیع سیمان شدند.