سفر آتی رییس جمهوری اسلامی ایران به ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان در ادامه دورخیز تازه سیاسی- اقتصادی کشور برای دستیابی به جایگاه بهتر در آسیا به شمار می رود که ماه های گذشته در چارچوب حضور بلندپایه ترین مقام اجرایی در ویتنام، مالزی و تایلند و وزیر امورخارجه در هند، چین و ژاپن نمود بیشتری یافت.
قزاقستان و قرقیزستان در منطقه آسیای مرکزی نیز مقصد بعدی سفر روحانی اعلام شده است.
رییس جمهوری در سفر به این سه کشور درباره ابعاد مختلف مناسبات دوجانبه با همتایان خود تبادل نظر می کند.
ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان از کشورهای مستقل همسود یا مشترک المنافع (استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی) به شمار می روند که ایران زمینه های اقتصادی مشترکی با هر یک دارد.
از سوی دیگر، این سه کشور به همراه روسیه و بلاروس مجمع اقتصادی اوراسیا را تشکیل می دهند.
مجموع مساحت کشورهای عضو این اتحادیه بیش از ۲۰ میلیون کیلومترمربع و جمعیت آن فراتر از ۱۸۰ میلیون نفر است که تولید ناخالص داخلی آن در سال ۲۰۱۳ میلادی نزدیک به چهار هزار میلیارد دلار (بر اساس معیار برابری قدرت خرید) بود.
با آغاز کار اتحادیه اقتصادی اوراسیا، بازار بزرگی در چارچوب قوانین سازمان جهانی تجارت ایجاد می شود، تبادل کالا میان اعضا بهبود می یابد و تسهیلات بسیاری در این زمینه برای کشورهای عضو فراهم می آید.
ایران به عنوان یک کشور مرتبط با اعضا، می تواند از مزایای این اتحادیه بهره ببرد؛ به گونه ای که وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران شانزدهم آذرماه گفت: موافقتنامه تجارت ترجیحی با کشورهای عضو مجمع اقتصادی اوراسیا شاید تا یکی دو ماه آینده به امضا برسد.
وی افزود: پس از امضای موافقنامه تجارت ترجیحی با مجمع اقتصادی اوراسیا، به سوی تجارت آزاد با این کشورها حرکت می کنیم.
دبیر ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه نیز بیست و دوم آذرماه اعلام کرد: مذاکرات فشرده ای برای پیوستن به موافقتنامه تعرفه گمرک اتحادیه اوراسیا در جریان است.
وی گفت: تلاش می شود با ورود به این اتحادیه تعرفه ۵۰ تا ۶۰ قلم کالا را به صفر برسانیم تا افزون بر بازار روسیه، بازار بسیاری از کشورهای عضو این اتحادیه گمرگی برای ایران باز شود.
همچنین قرار است یک دالان بین المللی با نام «تراسیکا» با کمترین هزینه و زمان برای اتصال ایران، ترکمنستان، قزاقستان، ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان در آسیای مرکزی، گرجستان، ارمنستان و جمهوری آذربایجان در منطقه قفقاز و بلغارستان، اوکراین، رومانی، مولداوی و ترکیه در حاشیه دریای سیاه به بازارهای جهانی و بندرهای اروپایی کشیده شود.
دبیرکل تراسیکا هشتم شهریورماه در سفر به تهران گفت: ایران نقش مهمی میان ۱۴ کشور عضو تراسیکا دارد.
با پیوستن ایران به این دالان بین المللی از سال ۱۳۸۸، مسیر جنوبی که از مرز ترکمنستان وارد ایران و سپس از مرز بازرگان وارد ترکیه می شود برای تبادل کالا بین اروپا و کشورهای آسیای مرکزی و چین بهبود می یابد.
** ایروان؛ در مسیر ارتباط با باکو و اروپا
بررسی آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد ارزش صادرات هفت ماهه ایران به ارمنستان ۱۴۴ میلیون و ۲۵۵ هزار و ۹۹ دلار بود و در همین مدت از این کشور ۹ میلیون و ۷۰۹ هزار و ۳۶۰ دلار کالا وارد کرد.
بنابراین تراز تجاری بین دو کشور مثبت ۱۳۴ میلیون و ۵۴۵ هزار و ۷۳۹ دلار به سود ایران است.
شیشه، کندانسور، لوله های مسی، تلمبه های هوا، تجهیزات سردکننده یا منجمدکننده، لوازم آشپزخانه، هیپوکلریت سدیم، پیاز و موسیر، خرما، انگور، کیوی، هندوانه، جوجه یکروزه گوشتی، بیسکویت، پلی استیرن، قیرنفت، سنگ های مرمر و تراورتن، پشم شیشه و… از کالاهای صادراتی ایران به جمهوری ارمنستان به شمار می روند.
ایران برخی کالاها مانند دستگاه های حفاری، آلیاژهای آلومینیوم، تریلرهای سردخانه دار، اشیای سرامیکی نسوز، اجزا و قطعات ماشین، قراضه و ضایعات باطری ها، واکسن های دامپزشکی، دستگاه های فرستنده رادیویی، قطعات عایق، وسایل نقلیه موتوری، ماشین های آهنگری یا منگنه کاری، لاشه و شقه حیوانات، چوب اره شده و… را در هفت ماهه امسال از جمهوری ارمنستان وارد کرد.
ارمنستان در همسایگی جمهوری آذربایجان، ترکیه و گرجستان قرار دارد و می تواند راهی برای انتقال کالاهای ایرانی به اروپا باشد.
پانزدهم آذرماه در چهاردهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری های ایران و ارمنستان که با حضور وزیر زیرساخت های انرژی و منابع طبیعی این کشور در تهران برگزار شد، وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران از امضای سند جامع همکاری در زمینه های انرژی، تبادل برق، گاز طبیعی، مسائل زیست محیطی رودخانه ارس، همکاری های بانکی و بیمه ای، ایجاد منطقه آزاد تجاری در خاک ارمنستان و گسترش همکاری های تجاری و اقتصادی خبر داد.