در حالی که گمرک جمهوری اسلامی ایران طی روزهای گذشته اقلام کالایی که مشمول عوارض صادراتی میشود را اعلام کرده بود و کنسانتره آهن نیز در این فهرست به چشم میخورد این سازمان با اصلاح لیست خود اعلام کرد که کنسانتره آهن از این فهرست حذف شده است.
به نقل از ایسنا، گفته میشود با اینکه موضوع کاهش عوارض صادرات کنسانتره آهن پیش از این به شورای اقتصاد ارائه شده بود، این شورا با حذف عوارض صادراتی این محصول معدنی موافقت کرد و همچنان این مصوبه پابرجا و ملاک عمل در گمرک است.
موضوع وضع عوارض صادراتی براین ماده معدنی همچنان یکی از مسائل مورد بحث میان معدنکاران و تولیدکنندگان محصولات فولادی است و نظرات متعددی در خصوص چگونگی صادرات این محصول معدنی مطرح میشود. با این وجود فعلا آخرین تصمیم برحذف عوارض صادراتی این محصول بوده و مصوبه جدیدی به گمرک ابلاغ نشده است.
این در حالی است که تولیدکنندگان محصولات فولادی معتقدند صادرات کنسانتره آهن خامفروشی تلقی میشود و نباید اجازه داد که به راحتی این ماده اولیه تولید فولاد از کشور خارج شود.
بهطور کلی در سالهای گذشته تاکید مسوولان بخش صنعت و معدن کشور نیز بر این بوده است که با جلوگیری از صادرات مواد خام باید زنجیره تولید محصولات نهایی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر تکمیل شود و به جای فروش فرآوردههای خام ایران اقدام به صادرات کالاهایی با ارزش افزودهای بالا کند. برهمین اساس هنوز در رابطه با وضع عوارض صادراتی بر کنسانتره آهن اختلافنظرهایی وجود دارد که البته تاکنون منجر به وضع عوارض صادراتی برای این ماده نشده است.
به این ترتیب در حال حاضر اقلام کالایی که مشمول عوارض صادراتی قرار میگیرند شامل حبوبات به استثنای نخود، دانه سورگوم، کاه و پوست غلات، یونجه، محصولات علوفهای، سبوس و آخال از ذرت و گندم و سایر غلات، آخال و انواع تفاله و کنجاله، گندم سیاه، ارزن، سایر غلات، پوست خام گاوی، وتبلوی گاوی، پوست خام گوسفندی، سالامبور گوسفندی، وتبلوی گوسفندی، پوست بزی، سالامبوربزی، وتبلوی بزی، کرک خام، قراضه فلزات، سنگ آهن بهم فشرده (گندله)، اکسیدها و هیدروکسیدهای آهن، قراضه و ضایعات باتری خودرو، صرفا آخال کاغذ، صرفا آخال از مصنوعات پلیمری PET، صرفا سولفور مولیبدن میشود.