با توجه به زمینههای غنی معدنی در کشور، سرمایهگذاری در حوزه صنایع معدنی میتواند یکی از ضرورتهای کشور قلمداد شود. یکی از مسائلی که میتواند در صنایع معدنی و ورود فناوری نوین به کشور موثر باشد، جذب سرمایهگذار خارجی است.
از اینرو برای جذب سرمایهگذار خارجی در گام نخست باید به معرفی ظرفیتهای خود پرداخت و از سوی دیگر با ایجاد زیرساختهای لازم سبب ماندن آنها و سرمایهگذاری در داخل شد.
قوانین حامی
یکی از مهمترین عواملی که میتواند در جذب سرمایهگذار خارجی موثر باشد، ایجاد زیرساختهای لازم است. در اینباره محمدحسین بصیری، عضو هیاتعلمی دانشگاه تربیت مدرس در حاشیه اجلاس بینالمللی معدن و صنایع معدنی«IMIS۲» در گفتوگو با صمت عنوان کرد: معدن و صنایع معدنی در حقیقت جزو مزیتهای مهم ما برای کشور بهشمار میرود. از اینرو نیازمند جذب سرمایهگذار خارجی و سرمایهگذاری در این زمینه هستیم. بصیری در ادامه افزود: اما موضوعی که باید به آن توجه داشت، ایجاد زیرساختهای لازم در این زمینه است که البته ما در ایجاد این زیرساختها چندان موفق عمل نکردهایم. وی خاطرنشان کرد: در گام نخست باید بتوانیم ظرفیتهای معدنی و صنایع وابسته به آن را به دنیا معرفی کرده و بشناسانیم. هرچند در این زمینه گامهایی برداشتهایم، اما باز نیاز به معرفی بیشتری در این زمینه داریم، چراکه باتوجه به ظرفیتهای ما در حوزه معدن و صنایع معدنی، نیازمند معرفی بیشتری برای خارجیها هستیم. این عضو هیات علمی دانشگاه عنوان کرد: هرچند تبلیغاتی برای معرفی ظرفیتهای کشورمان آغاز شده، اما از سوی دیگر باید زیرساختهای لازم برای جذب سرمایهگذار در معدن و صنایع معدنی را فراهم کنیم، چراکه کشور ما هنوز برنامه و قوانین مدون و منطبق با استانداردهای بینالمللی را دارا نیست. بصیری در ادامه یادآور شد: سرمایهگذار با تبلیغات ما با رغبت وارد کشور میشود، اما با فضای مبهم و آشفتهای روبهرو خواهد شد که نتیجه مثبتی ندارد. وی با اشاره به اینکه سرمایهگذاری در زمینه معدن و صنایع معدنی یک سرمایهگذاری پرریسک بهشمار میرود، گفت: اکتشاف معدنی یکی از پرریسکترین حوزههای سرمایهگذاری بهشمار میرود. حالا از بدو امر یعنی از اکتشاف تا مراحل دیگر مانند ذوب و تولید محصول نهایی حاضر به سرمایهگذاری خواهد بود. اما در مراحل سرمایهگذاری با مسائلی روبهرو خواهد شد که رغبت به سرمایهگذاری را کاهش خواهد داد. بصیری برای روشن شدن از حمایت عملی از سرمایهگذار خارجی عنوان کرد: در دورههای گذشته سرمایهگذار خارجی در معدن و صنایع معدنی با این عنوان که «معادن ما مورد چپاول خارجیها قرار گرفت» مورد حمله رسانههای داخلی قرار گرفت و مانع از ادامه کار آنها شدند و آن شرکت نیز رفتن از ایران را بر ماندن ترجیح داد. این عضو هیات علمی دانشگاه تاکید کرد: از اینرو باید برای شرکتهای خارجی یک ضمانت اجرایی در نظر گرفت. در کل برای جذب سرمایهگذار خارجی از یکسو به زیرساخت و از سوی دیگر به قوانین شفاف و مدون و پذیرفته شده در کل کشور نیاز داریم، چراکه ممکن است برای مثال وزارت صنعت، معدن و تجارت آییننامهای را برای پذیرش سرمایهگذار خارجی تدوین کند که از سوی نهاد دیگری مورد تایید قرار نگیرد. بصیری در پاسخ به این پرسش که کدام صنایع معدنی باید در اولویت سرمایهگذار کشور قرار گیرد، عنوان کرد: بیشتر صنایع معدنی ما برای سرمایهگذاری ایدهآل هستند. اما نکته قابل توجه در این زمینه بروز کردن فناوری در تمامی صنایع معدنی است. برای مثال صنعت فولاد، مس و سرب و روی نیازمند فناوری روز هستند تا بتوانند میزان مصرف انرژی را کاهش دهند.