۴ نمایشگاه تخصصی کار خود را در سایت تهران به پایان رساندند. چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی ماشینآلات و مواد اولیه بیسکویت، شیرینی و شکلات ایران، ششمین نمایشگاه بینالمللی نوشیدنیها و صنایع وابسته، ششمین نمایشگاه بینالمللی مادر، نوزاد و کودک و دومین نمایشگاه نقشآفرینی زنان در توسعه پایدار عنوان رویدادهایی بود که با استقبال خوب مخاطبان در سایت تهران مواجه شدند.
میلاد معصومی، مدیر اجرایی چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی شیرینی و شکلات از ۱۲ سال قبل و زمانی که این رویداد ۲ ساله بوده، همکاریاش را با انجمن شیرینی و شکلات آغاز کرده و حالا مرد شماره یک نمایشگاهی برای این تشکیلات است. گفتوگوی مفصل صمت را با یکی از جوانترین مجریان نمایشگاهی تهران بخوانید:
بهتر است گفتوگویمان را با یک بیوگرافی تمام و کمال از نمایشگاه بینالمللی ماشینآلات و مواد اولیه بیسکویت، شیرینی و شکلات آغاز کنیم.
نخستین بار آقای علی موحد که یکی از چهرههای شناخته شده در این صنعت هستند پیشنهاد برگزاری نمایشگاه را عنوان کردند و در نهایت خودشان نیز متولی این امر شدند. این فرد در واقع موسس انجمن شیرینی و شکلات نیز بود؛ بنابراین نقش پررنگی در این حوزه داشت و همچنان نیز دارد. ذهن خلاق آقای موحد باعث شد آرامآرام این صنعت جایگاه ویژه خود را پیدا کند و به فراخور آن نمایشگاه شیرینی و شکلات نیز مورد توجه قرار گیرد. امروز بعد از سالها فعالیت نمایشگاهی میتوانم به جرات بگویم که صاحب یکی از مهمترین رویدادهای سایت نمایشگاهی تهران هستیم که شرکتهای معتبر داخلی و خارجی برای حضور در آن لحظهشماری میکنند. تاثیر این رویداد در بازاریابی برای مشارکتکنندگان به حدی است که هر سال سعی میکنند فضای بزرگتری نسبت به سال قبل برای خود تهیه کنند.
در دوره چهاردهم برگزاری این نمایشگاه شاهد چه اتفاقاتی برای رویداد شیرینی و شکلات کشور بودیم؟
امسال ۳۲۰ تولیدکننده داخلی و حدود ۴۰ شرکت از ۱۷ کشور جهان از جمله ایتالیا، آلمان، فرانسه، دانمارک، ژاپن، چین، ترکیه، امارات متحده عربی، انگلیس، اتریش، اسپانیا، هند، اوکراین و… همگی به صورت مستقیم در نمایشگاه ما حضور داشتند. متراژ کلی نمایشگاه ما در این حوزه ۱۸ هزار مترمربع مفید بود. اما با احتساب فضای باز و محدودهای که به صورت کلی در اختیار ما قرار گرفته این میزان به حدود ۳۴ هزار مترمربع رسید.
تاثیر توافقات هستهای به نمایشگاه شما هم رسید یا خیر؟
هنوز این تاثیر در عرصه صنعت نمایشگاهی آنگونه که باید و شاید حس نشده است. به این دلیل که شرکتهای معتبر خارجی بهطور معمول برنامهریزیهای خود را قبل از ژانویه و شروع سال جدید میلادی انجام میدهند و توافق ما با ۱+۵ چند ماه بعد از این برنامهریزیها حاصل شد، بنابراین ما امسال موفق به جذب سطح وسیعی از مشارکتکنندگان خارجی نشدیم اما مطمئن هستیم که برای سال ۹۵ با توجه به پیشبینیهایی که داریم استقبال از این نمایشگاه بینظیر خواهد بود.
برگزاری نمایشگاه شیرینی و شکلات در کنار نمایشگاههای دیگر مثل نوشیدنیها و نمایشگاه مادران و کودکان از نگاه شما اتفاقی مثبت است یا منفی؟ آیا قرار گرفتن این رویداد در کنار رویدادهای مرتبط به سود برگزارکنندگان نمایشگاه شیرینی و شکلات است یا ضرر شما؟
از نظر اجرایی ما در این زمینه مشکلاتی داریم که رقابت را با رویدادهای دیگر ناعادلانه میکند. هر نمایشگاهی با توجه به سوابق و کیفیت برگزاری رتبهبندی میشود که به اصطلاح این درجهبندیها در ۳ رتبه آ، ب و ث انجام میشود. نمایشگاه ما در این رتبهبندیها موفق به کسب رتبه آ شده اما نمایشگاه نوشیدنیها رتبه ث را دارد. در این شرایط این نمایشگاه ما است که به رویدادهای دیگر به دلیل داشتن رتبه بالاتر اعتبار میبخشد.
از طرف دیگر، نمایشگاه بینالمللی تهران در بخش ارزی و ریالی، براساس همین رتبهبندیها هزینه غرفهها را دریافت میکند. یعنی ما در فضای ارزی با توجه به اینکه در رتبه آ قرار داریم برای هر متر باید ۲۶۰ یورو بپردازیم اما نمایشگاهی که در رتبه ث قرار دارد هزینه کمتری در حدود ۱۷۰ یورو پرداخت میکند. این اتفاق فضای رقابتی را نابرابر میکند. در شرایطی که هردوی این نمایشگاهها در یک محیط برگزار میشوند و موضوعی مشترک و مخاطبی یکسان دارند، اجاره غرفه برای برخی گرانتر است و برای برخی ارزانتر. بدون اینکه خودشان دلیل این امر را بدانند. با توجه به اینکه چندین حوزه مشترک در هر ۲نمایشگاه وجود دارد امسال خیلی از مشارکتکنندگان نمایشگاه شیرینی و شکلات به خاطر قیمت پایینتر غرفههای نمایشگاه نوشیدنیها، ترجیح دادند در آن نمایشگاه حضور پیدا کنند. این موضوع کاملا به ضرر ما است و به همین دلیل معتقد هستم که رویدادها باید با توجه به رتبهبندیها، در کنار هم برگزار شوند تا ۲نمایشگاه حتی اگر موضوع مرتبط به هم نیز نداشتند حداقل از نظر کیفیت و هزینههای برگزاری در یک جایگاه قرار بگیرند.
به نظر میرسد این خواسته شما عملی نیست. به این دلیل که نمایشگاههای رتبه A بهطور معمول رویدادهایی هستند که بیش از ۱۰ سال سابقه برگزاری دارند و متراژ آنها مثل نمایشگاه شما بسیار زیاد است. با توجه به وسعت سایت تهران بعید است بتوان ۲ یا ۳ رویداد ۳۰ یا ۴۰ هزار مترمربعی را در کنار هم برگزار کرد.
بله، دقیقا این مشکل هم وجود دارد. ما یک مشکل زیرساختی در این زمینه داریم که باعث میشود همیشه با کمبود فضا مواجه باشیم. با توجه به اینکه صنعت نمایشگاهی هر روز در حال رشد است، ما در هر دوره مجبوریم برخی مشارکتکنندگان را پشت درهای نمایشگاه نگه داریم. چون به دلیل فضای محدودی که در اختیارمان قرار میگیرد، نمیتوانیم همه متقاضیان را در کنار خود داشته باشیم.
نمونههای موفق نمایشگاه شیرینی و شکلات در کشورهای دیگر را چقدر میشناسید و از نظر کیفی فکر میکنید ما چه جایگاهی نسبت به آنها داریم؟
بهترین نمایشگاه شیرینی و شکلات در جهان «آیاسام» در آلمان است که از نظر امکانات و تجربه برگزاری خیلی از ما جلوتر هستند. البته ما همیشه آنها را برای پیشرفت مدنظر داریم. درواقع آنها الگوی ما برای رشد هستند و برای ارتقای خودمان سعی میکنیم نکات مثبت آنها را بهکار بگیریم. باید توجه داشت بههر حال نمایشگاههای بزرگ در جهان هرکدام حداقل ۳۰ سال قدمت برگزاری دارند حال آنکه ما یک رویداد ۱۴ ساله هستیم و از این نظر تجربه بسیار کمتری داریم. برای رسیدن به استانداردهای جهانی به طور قطع راه درازی را در پیش داریم. راهی که پیمودنش غیراز بحث تجربه، هم زیرساختهای نمایشگاهی بهتری میخواهد و هم هماهنگی و برنامهریزیهای بلند مدت. به هر حال من این اتفاق را دور از ذهن نمیبینم.