استان کرمان بیشترین سهم تولید خرمای کشور را از آن خود کرده است، به طوری که نخلستانهای این استان حدود ۷۰ درصد مصرف داخلی را تامین میکند.
به نقل از روزنامه صمت: بنابراین این ویژگی مزیتها و فرصتهای قابل توجهی را در اختیار کشاورزان کرمانی قرار داده است که استفاده از آنها میتواند موجب ارزآوری بیشتر محصول شود. با این وجود خرما در استان کرمان زیرسایه پسته قرار گرفته و با اینکه رتبه دوم ارزآوری بین محصولات کشاورزی استان را دارد اما جایگاه این محصول و صنایع وابسته به آن درکرمان بسیار ضعیف است. به گفته کارشناسان، برای توسعه صادرات محصول خرما باید بازاریابی در سایر کشورها را در اولویت قرار داد تا بتواند به وضعیت پسته که ۹۰ درصد صادراتی است و ۱۰ درصد تامینکننده بازار داخلی، برسد. این در حالی است که رییس اتاق بازرگانی استان کرمان نیز معتقد است که دغدغه صادرات خرما باید بین مسئولان ایجاد شود زیرا از ابتدا این تفکر بهخوبی درباره محصول خرما ایجاد نشده است؛ به همین دلیل خرما نیاز به حمایت و توجه در راستای تولید، بستهبندی و صادرات دارد. محسن جلالپور میگوید: در واقع باید در راستای توسعه بازار این محصول گام برداریم و در این زمینه باید همراهی و همفکری داشته باشیم تا خرما را به جایگاه قابل قبول نزدیک کنیم. کرمان بیشترین حجم تولید خرمای کشور را دارد و باید با فعال شدن بخش خصوصی جایگاه واقعی تولید و صادرات این محصول را تبیین کنیم.
تولید ۳۰۰ هزارتن خرما در کرمان
رییس انجمن ملی خرمای ایران با بیان اینکه سالانه حدود ۳۰۰ هزارتن خرما در کرمان و حدود یک میلیون تن در کشور تولید میشود، میگوید: از میزان یک میلیون تن تولید خرما درکشور حدود یکسوم آن مربوط به کرمان و ۱۵۰ هزار تن مربوط به شهرستان بم است، از این میزان تولید حدود ۱۷تا ۲۰ درصد صادر میشود. محسن رشید فرخی در گفتوگو با صمت بابیان اینکه از سال گذشته تاکنون محصول خرما در کرمان حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰میلیون دلار ارزآوری داشته و پیشبینی میشود تا پایان برنامه ۵ ساله آینده به ۵۰۰ میلیون دلار برسد، میافزاید: تاقبل از شروع ماه مبارک رمضان صادرات خرمای بم به کشورهای خارجی تمام شد و دیگر صادرات خرما تا سال آینده انجام نمیشود. سال گذشته از لحاظ محصول و کیفیت، سال کممحصولی داشتیم اما خوشبختانه در سال جاری خرما به خوبی فروش رفته است.وی با بیان اینکه سال گذشته حدود ۲۵ درصد افت محصول داشتیم، بیان میکند: از آنجایی که خرما در سفرههای ایرانی از جایگاه ویژهای برخوردار است و مصرف بالا رفته، سال گذشته در زمان عرضه و تقاضا شاهد بالا رفتن قیمت خرما بودیم. قیمت خرما و هرجنس دیگر را در اقتصاد یک قاعده معمول عرضه و تقاضا معلوم میکند. سال گذشته کمبود عرضه و تقاضای بالا در مصرف داخلی باعث شد افزایش قیمت داشته باشیم. رییس انجمن ملی خرمای ایران اظهار میکند: در حال حاضر به اندازه کافی و به اندازهای که امسال را پشت سر بگذرانیم خرما در انبارها و سردخانهها ذخیره شده است. حدود یک ماه تا یک ماه و نیم دیگر دربعضی از استانهایی که خرمای پیشرس را داریم محصول جدید خواهیم داشت. خوشبختانه ذخیره خرما در ماه مبارک رمضان کافی است و به طور حتم سال آینده که سال زراعی بسیار خوبی است، خرما با قیمت مناسب عرضه خواهد شد.