رئیس سازمان ملی استاندارد با بیان اینکه رتبه استاندارد کشور در سطح بالای جهانی قرار دارد، گفت: استانداردهای کشور ما در ۳۲ کشور از جمله آمریکا مورد قبول هستند که این یک موفقیت بزرگ است چراکه رنکینگ استاندارد ما در سالهای اخیر از ۳۲ به ۲۱ رسیده است.
نیره پیروزبخت در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: استاندارد ویژگیهای قابل قبول یک کالاست و اصولا نظمی که در طبیعت وجود دارد باید در ساختههای دست بشر هم حاکم باشد. وی افزود: بر اساس این قاعده کالاهای تولیدی کشورمان باید ویژگیهای قابل قبولی داشته باشند.پیروزبخت با بیان اینکه میان استاندارد و کیفیت تفاوت وجود دارد، ادامه داد: مقوله کیفیت چهار مولفه دارد به نامهای سرعت در خدمترسانی، نوآوری در کالا، قیمت مناسب و قابل قبول بودن کالا و در سیستم استانداردسازی ایران روی تعداد محدودی از کالاها استاندارد اجباری اجرا میشود. رئیس سازمان ملی استاندارد با بیان اینکه در این سازمان ۲۸۰ نوع کمیته فنی برای نظارت روی محصولات تعبیه شده، گفت: همه محصولات داخلی و مشابه خارجی باید تحت پوشش استاندارد باشند.
او انواع تعرفه کالای خارجی را بیش از ۸۰۰ قلم و کلیه محصولات تولید داخل را حداکثر ۸۰۰ نوع کالا بیان کرد و افزود: حدود ۸۰ هزار کالا و خدمت را شناسایی کردیم که اگر قرار باشد همه آنها استانداردسازی شوند سازمان ما برای پوشش آنها کوچک است. پیروزبخت تصریح کرد: برای عملیات استانداردسازی حدود ۱۰۰ هزار نیرو در بخشهای مختلف خصوصی مشغول به کارند و طبق اصل ۴۴ قانون اساسی تمرکز ما بر بخشهای خصوصی است، قرار نیست همه اقدامات را خودمان انجام دهیم و با تکیه بر خصوصیسازی برخی نظارتها را برونسپاری کردیم. او تایید صلاحیت و اندازهشناسی را از جمله مسائل مورد توجه در پسابرجام بیان کرد و افزود: تمرکز بر این عناوین از اقدامات مثبتی است که در ماههای اخیر صورت گرفته است.
پیروزبخت کیفیت، مقررات فنی و مناسب بودن کالا به منظور مصرف را از کلماتی برشمرد که در قالب واژه استاندارد جای میگیرند، در صورتی که استاندارد یک ویژگی قابل قبول است و هر کالا برای قابل قبول بودن باید از مزایایی برخوردار باشد و آن مزایا باید بر مبنای نیاز مردم کشورمان در نظر گرفته شود. رئیس سازمان ملی استاندارد، درباره استانداردسازی خودروهای تولید داخل هم گفت: شمارهگذاری برای خودروهایی که استاندارد داشته باشند یا نداشته باشند بر عهده پلیس راهنمایی و رانندگی است و محیط زیست فقط بر آلایندگی محصولات خودرویی نظارت دارد. او با اشاره به اینکه در کشورهای اروپایی اگر صحت عدم استاندارد محقق شود، تولیدکننده حدود ۱۰۰ میلیون یورو جریمه میشود، ادامه داد: از چند هزار قطعهای که در هر خودرو بهکار میرود فقط ۵۲ قطعه شامل استاندارد اجباری است و بقیه اجباری نیستند.
پیروزبخت در توضیح فعالیتهای ملی استاندارد در سالهای دولت یازدهم به تدوین ۱
برچسبتولید داخل حقوق مصرفکننده دستگاههای اجرایی سیاست استانداردسازی عضو کمیسیون صنایع
همچنین ببینید
اولویتهای صنعت، معدن و تجارت ایران در سال ۹۶
توانمندسازی و توسعه بنگاههای خرد، کوچک و متوسط با هدف افزایش صادرات غیرنفتی آنها به ...