خانه > اخبار > چرا زنان نمی توانند پله های ترقی را طی کنند؟

چرا زنان نمی توانند پله های ترقی را طی کنند؟

زنان وقتی نمی توانند «سقف های شیشه ای» بازار کار را بشکنند، سرخورده شده و از عرصه کنار می روند.

به نقل از خبرآنلاین: زنان وقتی نمی توانند «سقف های شیشه ای» بازار کار را بشکنند، سرخورده شده و از عرصه کنار می روند.

زنان، دانشگاه ها را به تسخیر خود در آورده اند ولی پس از پایان تحصیل، در مسیر پیشرفت متوقف می شوند. به قول یکی از معدود زنان فعال اقتصادی فارس، «نشانی را به زنان اشتباه می دهند». با اینکه ۶۰ درصد صندلی های دانشگاه های ایران هر سال به زنان می رسد و مردان از این نظر در اقلیت قرار گرفته اند اما عرصه کسب و کار هنوز عرصه تاخت و تاز مردان است. زنان، یا به عرصه تولید و اشتغال وارد نمی شوند یا اگر به این عرصه راه پیدا می کنند، به واسطه «طبیعتشان» پس از مدتی از این عرصه حذف می شوند. آنها یا ازدواج می کنند و به ناچار از ادامه اشتغال دست می شویند یا به خاطر فرزند آوری راهی جز ترک شغل نمی بینند.

در این شرایط اما به باور بسیاری از بانوان فعال اقتصادی، قوانین به جای اینکه به کمک زنان بیاید، روند خروج آنان از حوزه کسب و کار را تسهیل می کنند. برای نمونه آن طور که یلدار راهدار، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی فارس به سرویس گزارش «خبرجنوب» می گوید، «مدت طولانی مرخصی زایمان بیش از اینکه به کمک زنان بیاید، باعث از دست دادن اشتغال آنان می شود»؛ برای نمونه کارفرمایان در بخش خصوصی به خاطر اینکه نمیخواهند یک نیرو ماه ها برای زایمان مرخصی بگیرد، ترجیح می دهند زنان را استخدام نکنند؛ همزمان تن دادن برخی زنان به اشتغال با دریافت دستمزدی کمتر از مردان نه تنها باعث شده حضور زنان در بازار کار کمتر جدی گرفته شود، بلکه همین وضع هم باعث می شود زنان به مرور کمتر به حضور در عرصه اقتصادی تمایل نشان دهند و از اشتغال چشم بپوشند.

عرصه مردانه

مهتاب. ل، چند ماهی در مغازه فروش لباس در یکی از پاساژهای چهارراه پارامونت کار می کرد و در ازای ۶ ساعت کار صبح و عصر ۴۰۰ هزار تومان حقوق می گرفت. اما بعد از اینکه به خاطر مشکلات مالی دست به فروش گران تر محصولات، دور از چشم صاحب مغازه می زد، کارش را از دست داد و دادگاهی شد.
جز او زنان بسیاری در فروشگاه های شهر با دریافتی کمتری کار می کنند. البته این تنها فروشندگان مغازه ها نیستند که باید با این شرایط بسازند.
روی دیوارهای شهر پر از اعلامیه هایی است که خواهان «استخدام» منشی ها، بازاریابها و کارپردازهای خانم است، و البته حقوق کمتری به آنان میپردازند.
این البته تنها زنانی که در شغل های دون پایه مشغول فعالیت می شوند نیستند که به مرور از ادامه حضور در بازار کار سرخورده می شوند؛ آن طور که یلدار راهدار، رئیس کمیسیون پایش فضای کسب و کار اتاق بازرگانی شیراز می گوید، زنان پس از دانش آموختگی از دانشگاه مدتی وارد بازار کار می شوند اما از آنجا که نمیتوانند «سقف های شیشهای» را بشکنند، سرخورده شده و این از این عرصه کنار می روند؛ او ادامه می دهد: «زمینه برای ارتقای زنان در بازار کار وجود ندارد.
ضمن اینکه دستمزد پایینتر زنان در مقایسه با مردان باعث می شود که آنان تمایل خود به حضور در بازار کار را از دست داده و وقتی موفق نمی شوند سقف شیشه ای را بشکنند، بازار کار را ترک می کنند».
راهدار، این وضع را نتیجه مشکلات فرهنگی می داند؛ اینکه فضای کار از نظر فرهنگی برای حضور زنان آماده نیست؛ او دیدگاه خود را چنین تشریح میکند: «در سال های گذشته آدرس غلط داده ایم.از یک سو شمار بالایی از زنان را به دانشگاه ها راه دادیم ولی زمینه را برای حضور آنان در بازار کار فراهم نکردیم؛ ضمن اینکه گاهی در نقش زنان به عنوان همسر و مادر با نقش اجتماعی آنان دچار سردرگمی می شویم».

همچنین ببینید

زنان می‌توانند با 20 سال سابقه خدمت بازنشسته شوند

مجلس در مصوبه‌ای دستگاه‌ها و شرکت‌های دولتی و غیردولتی را موظف کرد با درخواست بازنشستگی ...