خانه > اخبار > کشاورزی > بیست‌ وچهارمین کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران برگزار شد

بیست‌ وچهارمین کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران برگزار شد

در ابتدای این نشست شاهرخ ظهیری عنوان کرد که برابر دستورجلسه قرار بود مساله مالیات بر ارزش افزوده با حضور سه مهمان از سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان و وزارت جهاد کشاورزی بررسی شود که با عدم حضور این مسئولان رسیدگی به این امر تنها با حضور فعالان بخش خصوصی ممکن است.

به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران با انتقاد از عدم حضور این مسئولان در این نشست، عنوان کرد که در ابتدای قبول مسئولیت حسن سینکی در وزارت جهادکشاورزی طی نامه‌ای از او خواسته قیمت تولیدات صنایع غذایی آزاد باشد چون قیمت مواد اولیه مورد نیاز برای این تولیدات، یعنی محصولات کشاورزی آزاد است.ظهیری گفت: «حرف ما این است که نمی‌توان قیمت مواد اولیه را آزاد گذاشت اما قیمت محصولات نهایی را کنترل کرد. چطور یک کارخانه گوجه فرنگی را هر کیلو بیش از چهار هزار تومان را بخرد و رب تولید کند در حالی که قیمت رب را دولت پایین‌تر تولید کرده است؟»

تفاهم‌نامه ایران و قطر برای تامین نیازهای غذایی این کشور عربی

شاهرخ ظهیری که پیش از پرداختن به دستورجلسه نشست کمیسیون، اخبار مهم حوزه کشاورزی و صنایع غذایی را اعلام می‌کرد از سفر اکبر ترکان به همراه یک هیات به قطر خبر داد که نتیجه آن امضای تفاهمنامه‌ای به منظور تامین کلیه مواد غذایی و کشاورزی قطر از ایران بوده است. او افزود: «فراهم کردن مقدمات اجرای این تفاهم‌نامه به ما واگذار شده است که من با برخی شرکت‌ها مذاکره داشتم و آنها نیز هرکدام اعلام کردند که تا چه میزان توانایی صادرات روزانه محصول به قطر دارند.» او عنوان کرد که برای اجرای این طرح به یک سردخانه در بوشهر، یک سردخانه در قطر و یک کشتی سردخانه‌دار نیاز است که دولت قطر اعلام کرده است سردخانه دارد و کشتی سردخانه‌دار برای حمل کالا را نیز تامین می‌کند اما ما هنوز گرفتار پیدا کردن سردخانه مناسب برای اجاره در بوشهر هستیم. به گفته ظهیری دولت قطر هم‌چنین یک منطقه آزاد در اختیار ایران قرار می‌دهد تا در خود نیز بتواند کار تولیدی انجام دهد. او اعلام کرد که در حال حاضر کارخانجات ایرانی می‌توانند انواع پنیر، خامه و شیرخشک را تا روزی ۱۰۰۰ تن و محصولاتی چون شنیتسل، ناگت، سوسیس و کالباس را تا روزی ۱۰۰ تن به قطر صادرکنند.ظهیری هم‌چنین تاکید کرد که باید نسبت به ابراز علاقه روس‌ها برای خرید محصولات کشاورزی و مواد غذایی از ایران توجه بیشتری نشان داد.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران با انتقاد از عدم توجه کافی به صنایع غذایی اظهار کرد که در ابتدای فصل برداشت محصولات کشاورزی، برابر یک برنامه مدون و قابل اجرا از دولت خواسته تا سرمایه در گردش مناسب برای صنایع تبدیلی را فراهم کند اما قدم مناسبی در این راه برداشته نشد.
ابوالحسن خلیلی اما با کوچک خواندن بازار قطر اعلام کرد که سرمایه‌گذار و تولیدکننده برای فعالیت‌های بزرگ در این کشور جذب نمی‌شود. او تاکید کرد که وقتی یک تولیدکننده می‌تواند تولیدش را با حمل‌ونقل مهیا و هزینه کمتر به کشوری چون عراق صادر کند چه دلیلی دارد با صرف وقت و هزینه بیشتر بخواهد تولیداتش را به قطر ببرد. خلیلی تفاهمنامه با دولت قطر را در صورتی ارزشمند دانست که نگاه به جلو داشته باشد و هدف اصلی آن سال ۲۰۲۰ باشد که قطر میزبان رویداد بزرگی چون جام جهانی فوتبال است. او هم ‌چنین با اشاره به علاقه روسیه برای خرید کالا از ایران گفت: «روسیه به خرید سبزی ایران علاقه دارد که یک محصول بسیار آب‌بر است. هم‌چنین هیچ بازرگان و تاجری نمی‌تواند به روسیه واردات انجام دهد و این کشور تنها زمانی مجوز واردات می‌دهد که خود تولیدکننده بتواند محصولاتش را به روسیه صادر کند و همین امر هم با شرایط بسیار سختی صورت می‌گیرد.»

روش محاسبه مالیات بر ارزش افزوده صنایع غذایی اشتباه است
دبیرکل کانون انجمن‌های صنفی غذا در ابتدای سخنان خود تاکید کرد که دوره پنج ساله مالیات بر ارزش افزوده امسال به پایان می‌رسد و به نظر می‌رسد مجلس قصد دارد این قانون را دائمی کند. کاوه زرگران البته عنوان کرد که تعدادی از نمایندگان اعلام کرده‌اند روشی که سازمان امور مالیاتی برای واحدهایی که از مواد اولیه معاف از مالیات استفاده می‌کند نادرست است. او گفت: «برای مثال گوجه فرنگی معاف از مالیات است اما وقتی تبدیل به رب می‌شود به آن مالیات تعلق می‌گیرد اما در محاسبه این مالیات به صورتی عمل می‌شود که مالیات ماده اولیه یعنی گوجه که معاف بوده و اصطلاحاً مالیاتش پرداخت شده هم از تولیدکننده رب اخذ می‌شود.» زرگران اشاره داشت که تلاش زیادی برای حل این مساله صورت گرفته اما تاکنون سازمان امور مالیاتی اقدامی برای حل این مساله انجام نداده اشت. زرگران افزود: «ما نامه به آقای حجتی وزیر جهاد کشاورزی نامه نوشتیم و با آقای سینکی هم جلساتی داشتیم در نهایت وزارت جهاد و سازمان حمایت قبول کردند که مالیات بر ارزش افزوده از این محصولات به درستی اخذ نمی‌شود و روش محاسبه نادرست است اما سازمان امور مالیاتی هنوز زیر بار نرفته است.» او در نهایت اعلام کرد که کانون انجمن‌های صنفی غذا برای این ماده قانونی در صحن مجلس درخواست استفساریه داده است.

ابوالحسن خلیلی در مورد مالیات بر ارزش افزوده به وجود کمیته‌ای در وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد که وزارت اقتصاد مساله معافیت‌های مالیاتی بخش کشاورزی را به آنها محول کرده است خلیلی عنوان کرد که این کمیته می‌تواند تصمیمات خودش را تکمیل کند و در این مورد تصمیم درست بگیرد. او گفت: «براساس قانون انتزاع وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت تامین غذای مردم را برعهده گرفته است.

لذا اگر کسی بخواهد سنگ مصرف‌کننده را بر سینه بزند وزارت جهادکشاورزی است. پس اگر قرار است در مورد مالیات بر ارزش افزوده اتفاقی صورت بگیرد این وزارت جهاد کشاورزی است که باید کار بکند.»
رضا ارجمندی کارشناسی کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران با اشاره به تدوین هم زمان برنامه ششم و بودجه سال آینده در دولت تاکید کرد زمان کنونی می‌تواند بهترین زمان برای اصلاح مشکلات باشد. ارجمندی گفت: «بخش خصوصی باید فعال‌تر باشد و حرکت عظیم‌تری داشته باشد. در سطوح عالی باید فکر کرد تا بتوان اصلاحات موردنیاز را انجام داد.»
آلودگی خوراک دام شیر را آلوده می‌کند

غلامرضا قاسم‌پور کارشناس سازمان ملی استاندارد در مورد موضوعات مختلفی به صحبت پرداخت. او ابتدا با اشاره به کاهش مصرف سرانه لبنیات، قیمت بالا را یکی از عوامل این کاهش مصرف دانست و گفت: «قیمت شیر در پاریس چهار سنت (یورو) است. اما مساله این است که در این شهر حقوق رسمی کمتر از سه هزار یورو در ماه نیست. یعنی قیمت شیر در مقایسه با حقوق ماهانه بسیار ارزان است و به همین دلیل سرانه مصرف آن در بین مردم بسیار بالاست و نتیجه آن هم در سلامت جامعه مشخص است.». قاسم‌پور با اشاره به وجود محصولاتی با ‌کیفیت پایین در زنجیره مواد غذایی تاکید کرد وزارت جهادکشاورزی باید بیشتر روی کیفیت کار کند و کیفیت حلقه مفقوده تولیدات مواد غذایی است. او هم‌چنین با اشاره به تفاهم‌نامه ایران و قطر عنوان کرد که اگر کالاهای ایرانی با کیفیت کنونی وارد بازار قطر شوند قافیه را به رقبای قدرتمند خارجی خواهند باخت چرا که کیفیت محصولات موجود در قطر بسیار بالاست.

غلامرضا قاسم‌پور هم‌چنین با اشاره به وجود مایکوتوکسین‌ها در شیر دلیل آن را خوراک ناسالم دام عنوان کرد و گفت: «در دامداری‌ها و مرغداری‌ها هر نوع علوفه و مواد خوراکی را به دام و طیور می‌دهند. از روغن‌های خوراکی رستوران‌ها گرفته تا علوفه کپک‌زده. این میکروب‌ها و قارچ‌ها در بدن دام جذب نمی‌شود و وارد شیر می‌شود بعد باید نظارت و کار زیادی روی شیر صورت بگیرد تا بتوان آن را به دست مصرف‌کننده داد. البته اگر این کار صورت بگیرد.» در این فضا تخلف هم زیاد می‌شود و برای دور زدن نظارت هزینه می‌شود.

کنجاله وطنی گران است
نماینده سازمان تعاون روستایی نیز در ادامه سخنان قاسم‌پور و اشاره به استفاده از خوراک دام ناسالم در دامداری‌ها اعلام کرد که این سازمان که در فصل برداشت از کشاورزان کلزا خریداری کرده است هم‌اکنون مقادیر زیادی کنجاله کلزا در انبارهای خود برای عرضه به دامداران دارد اما کسی تمایلی به خرید ندارد. محجید قدیری رئیس هیات مدیره انجمن صنایع خوراک دام قدیری در همین زمینه پاسخ داد که سازمان تعاون روستایی محصول خود را با قیمتی بالاتر و کیفیتی پایین‌تر نسبت به کنجاله هندی عرضه می‌کند و همین باعث شده تا تولیدکنندگان خوراک دام و دامداران از این سازمان خرید نداشته باشند.

رضا ارجمندی یکی از مشکلات سازمان تعاون روستایی را وابستگی آن به دولت عنوان کرد و گفت: «حدود ۶۰ سال است که قرار شده سازمان تعاونی روستایی دولتی نباشد. حتی در اسم این سازمان هم تناقض وجود دارد. مگر می‌شود تعاونی، دولتی باشد؟» این کارشناس حوزه کشاورزی با بیان این که کلزا تنها امید کشور برای تولید روغن است توضیح داد که در حال حاضر تنها ۸ درصد روغن مصرفی کشور در داخل تولید می‌شود و ۹۲ درصد آن وارداتی است. او با اشاره به مشکلات کم‌آبی که باعث شد تولید پنبه دچار کاهش زیادی شود توضیح داد که کلزا از آنجایی که کشت دوم محسوب می‌شود می‌تواند یک محصول خوب در کشاورزی کشور باشد و نباید شرایط به گونه‌ای پیش برود که کشت آن از بین برود.

این کارشناس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران با بیان این که ساختار سازمان تعاونی روستایی، دولتی است اعلام کرد که حتی افرادی که با نگاه غیردولتی از بیرون وارد این سازمان می‌شوند بعد از مدت کوتاهی نگاهشان تغییر می‌کند و دولتی می‌شود. او گفت: «دولت سازمان تعاون روستایی را مجبور می‌کند که کالای بی‌کیفیت بخرد. بعد سازمان با این مشکل مواجه می‌شود که محصولات بی‌کیفیت روی دستش می‌ماند. این اتفاق جدیدی نیست و از سال‌ها قبل به این ترتیب عمل می‌شود. مثلاً زمانی سازمان را ملزم می‌کردند گندم سن‌زده را از کشاورز بخرد.»
در انتهای این نشست و با توجه به عدم حضور نمایندگان دولتی دعوت شده به نشست برای بررسی مساله مالیات بر ارزش افزوده صنایع تبدیلی، قرار شد کمیسیون از طریق محمدحسین شریعتمدار مساله را با وزیر جهادکشاورزی مطرح کند.

همچنین ببینید

تهران مشکل کمبود آب ندارد

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفت: با توجه به تدابیر در نظر ...