برنامه توسعه مجموعه برنامههای میانمدتی است که به صورت ۵ ساله و توسط دولت وقت تنظیم میشود و به تصویب مجلس شورای اسلامی میرسد. با توجه به اینکه برنامه توسعه پنجم تا پایان اسفند اعتبار دارد، دولت باید برنامه ششم را هر چه سریعتر آماده کند. همچنین سند آمایش سرزمین در تنظیم این برنامه اهمیت بسیار زیادی دارد.
دولت برای ارائه برنامه ششم توسعه به مجلس شورای اسلامی باید برنامه استانها را جمعآوری کند و بر اساس آن برنامه توسعه را تنظیم و به مجلس ارائه کند. بر این اساس مشاور معاونت برنامه و بودجه سازمان مدیریت و برنامهریزی پیش از این در اینباره گفته بود: لایحه برنامه ششم توسعه اسفندماه به مجلس میرود. حسین آرامی درباره توسعه سواحل مکران و چابهار که یکی از موضوعات خاص برنامه ششم توسعه است، اظهارکرد: این موضوع جز معدود مواردی است که همه روی آن اجماع داشتند، بحث توسعه مکران از دو جهت به برنامه ششم توسعه ارتباط پیدا میکند. وی ادامه داد: برای اینکه آمایش سرزمین در برنامههای میانمدت جا داشته و قابل اجرا باشد، نیاز به ترفند و روشهایی است، بنابراین از این زاویه بخشهای توسعه به رویکرد آمایشی تبدیل میشوند. رییس سابق اداره آمایش و توسعه منطقهای سازمان مدیریت با بیان اینکه برنامههای راهبردی با رویکرد آمایش مورد توجه خواهد بود، گفت: در این صورت باید برنامههای عملیاتی نیز با نگاه سرزمینی تهیه شود، برای مثال وزارت جهاد کشاورزی در برنامه عملیاتی مجموعه سیاستها برای تولید کالاهای راهبردی را باید از حد کنونی افزایش دهد و نیز منطق توزیع امکانات با توجه به سرزمین را لحاظ کند.
اینها درحالی است که علیاوسط هاشمی، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان درباره برنامه ششم توسعه گفت: دولت در حال تدوین برنامه ششم توسعه کشور است که ضرورت دارد مسئولان نسبت به تهیه برنامههای استانی این سند در همه زمینهها اقدام کنند. مسئولانسیستان و بلوچستان باید در زمینههای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مطالب خود را همراه با کار کارشناسی شده ارائه کند تا در برنامه ششم توسعه لحاظ شود و ردیف خاصی به آن اختصاص یابد.
با توجه به اینکه برنامه توسعه، برنامهای ملی برای تمام کشور است میتوان مدعی شد که استانهای کشور سهم زیادی در تنظیم این برنامه دارند. همچنین با توجه به نگاه ویژه مسئولان کشور به چابهار و مکران، طبیعی است که برنامه توسعه استان سیستان و بلوچستان نیز اهمیت بیشتری داشته باشد.
بر این اساس صمت به بررسی برنامههای سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان، استانداری و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی زاهدان میپردازد.