آمارها نشان میدهد میزان صادرات محصولات غذایی در نیمه نخست امسال یک میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار و به وزن ۸۰۰ هزار تن بوده است. همچنین این آمارها از لحاظ ارزشی ۷ درصد و از لحاظ وزنی ۱۰ درصد کاهش در صادرات را در مقایسه با دوره مشابه سال گذشته نشان میدهد.
حال بازار و فروش کنسرو و صنایع تبدیلی این روزها چندان مساعد نیست و این را تولیدکنندگان، فروشندگان و بازاریان ادعا میکنند. با این حال به گفته فعالان این عرصه، باید به دنبال بازارهایی جدید بود تا تولید را افزایش داد و به بازارهای هدف صادر کرد. برخی دیگر نیز معتقدند کاهش مصرف در صنایع تبدیلی میتواند هزینههایی را به دولت تحمیل کند که این هزینهها بسیار بیشتر از هزینه تولید این محصولات خواهد بود. بنابراین پیشنهاد میشود که کارت خرید مواد غذایی در اختیار افراد و خانوادهها قرار داده شود تا میزان فروش و همچنین مصرف این اقلام در خانوارها افزایش یابد.
رییس کانون صنایع غذایی با اشاره به اینکه بازار مواد غذایی در شرایط رکود به سر میبرد میگوید: این امر نشان میدهد قدرت خرید مردم کاهش یافته و بنگاهداران نیز این مسئله را تایید میکنند. کاوه زرگران در گفتوگو با صمت ادامه میدهد: در زمینه محصولات کنسرو نیز اطمینان داریم که قدرت خرید مردم کاهش یافته و این مسئله را به طور قطع اشانتیون و هدایایی که تولیدکنندگان محصولات کنسروی به مصرفکنندگان ارائه میدهند تایید میکند. به گفته او اوضاع اقتصادی و داد و ستد این اقلام این روزها چندان مساعد نیست اما آنچه بیشتر از همه برای ما جالب توجه است این است که دولت در بسته خروج از رکود، سهمی برای صنایع غذایی در نظر نگرفته، در حالیکه همه ما به خوبی میدانیم سبد غذایی خانوارها به دلیل کاهش قدرت خرید، بسیار کوچک شده است. زرگران با اشاره به اینکه سفره مردم کوچک شده و غذا سهم ۲۶درصدی از خرید ماهانه خانوارها را دارد میافزاید: با این حال در بسته خروج از رکود هیچ سهمی برای تولیدکنندگان صنایع غذایی در نظر گرفته نشده است. البته به طور قطع حمایت از صنایع غذایی به معنای حمایت از تولیدکنندگان نیست بلکه این اقدامات در راستای حمایت از مصرفکنندگان است.
غذا یکی از اولویتهای زندگی مردم است و این در حالی است که کاهش مصرف و فروش مواد غذایی مربوط به امنیت غذایی میشود. به این معنی که کاهش خرید مواد غذایی امنیت غذایی افراد را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد.