تولید ماشینآلات چاپ در ایران بسیار گران است و تولید همه قطعات و ماشینآلات در داخل کشور صرفه اقتصادی ندارد. از اینرو فعالان چاپ، ماشینآلات را بین خود دستبهدست میکنند.
کارشناسان معتقدند تمامی ماشینآلات چاپخانهها دستدوم هستند. هرچند اگر صنعتگران بخواهند، میتوانند از نمایندگی سفارش خرید بدهد اما چون صرفه اقتصادی ندارد بیشتر از ماشینآلات دستدوم و تا حدی فرسوده استفاده میکنند.
به گزارش تسنیم، آمار نشان میدهد از گردش مالی صنعت چاپ در کشور ما که ممکن است به مرز هزار میلیارد دلار برسد، حدود ۵ درصد به کتاب اختصاص دارد و حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد به نشریات و بقیه به سایر بخشهای چاپ ارتباط پیدا کرده است که روزبهروز تنوع و اهمیت آن بیشتر میشود. به عنوان نمونه همه ما کارت ملی داریم، انواع عابربانک، شناسنامه، گذرنامه، پول، کارت سوخت و… که اینها همه ثمرات چاپ است. امروز چاپ ارتباط بسیار تنگاتنگ و ناگسستنی با بخشهای علمی، فرهنگی، هنری، آموزشی، صنعتی، خدماتی و حتی کشاورزی داشته و در بسیاری موارد نقش استراتژیک برای کشورها دارد.
گرانی ماشینآلات صنعت چاپ
محمدعلی انجم شجاع، فروشنده ماشینآلات چاپ و فعال صنعت چاپ و نشر در گفتوگو با صمت بیان کرد: ماشینآلات صنعت چاپ از خارج کشور وارد میشوند. هر چند در ایران هم کارخانههایی قطعات مربوط به این ماشینآلات را تولید میکنند، با این حال هم هزینه تولید بالا است و هم قطعات این ماشینآلات گران هستند. گرچه در داخل کشور برخی قطعات مونتاژ میشود.
تولید ماشینآلات چاپ در کشور صرفه اقتصادی ندارد
بهرام مهررستمی، صنعتگر و فعال صنعت چاپ در گفتوگو با صمت عنوان کرد: در داخل کشور ماشینآلات چاپ تولید نمیشوند بلکه تمامی ماشینآلات از خارج و بهویژه آلمان وارد میشوند؛ چراکه امکان ساخت در داخل کشور فراهم نیست. هر چند اگر درهای اقتصادی باز شود، شاید بتوان ماشینآلات این صنعت را نیز در داخل تولید کرد. مهررستمی افزود: برای تولید در این صنعت باید از سرمایهگذاران خارجی هم کمک گرفت؛ چراکه تولید ماشینآلات چاپ بسیار گران است و از اینرو تولید همه قطعات و ماشینآلات در داخل کشور صرفه اقتصادی ندارد. وی درباره نحوه خرید ماشینآلات چاپ از خارج هم گفت: بیشتر ماشینآلات چاپ، سفارشی تولید میشوند؛ چراکه گران و سنگین هستند. از اینرو فروشنده و واردکننده ماشینآلات سفارش خرید میدهد و بعد از گذراندن زمانی وارد میشوند. تولید این ماشینآلات به لحاظ هزینه بالای تولید و سنگینی، تولیدکننده داخلی را در تنگنا قرار میدهد. مهررستمی افزود: البته قطعات ریز مصرفی را میتوان از نمایندگیهای شرکتهای تولیدکننده در ایران تهیه کرد اما قطعات سنگین را فقط باید سفارش داد. این صنعتگر در پاسخ به این سوال که آیا صنعت چاپ کشور سنتی است یا خیر گفت: به هیچ وجه صنعت چاپ کشور سنتی یا نسبت به کشورهای دیگر عقبمانده نیست و این مسائلی که درباره این صنعت میگویند، صحیح نیست. هماکنون در شهرهای تهران، مشهد و اصفهان صنعت چاپ و ماشینآلات آن به صورت گسترده وجود دارد. اگر شرایط اقتصادی مساعد باشد به طور قطع ماشینآلات پیشرفته هم به داخل کشور وارد میشوند و از اینرو این صنعت هیچگاه عقب نمیماند. مهررستمی تصریح کرد: باید در این صنعت سرمایهگذاری شود تا صنعت چاپ از ماشینآلات پیشرفته بیبهره نماند.