همانطور که انتظار میرفت صفهای فروش باقیمانده از روز شنبه، روندی نزولی را از آغاز معاملات دیروز رقم زد. اما در میانه معاملات حضور تقاضای قدرتمند موجب جمع شدن این صفها و تعدیل افت شاخص شد تا در نهایت کاهش نماگر بازار سهام به ۲۷۵ واحدی محدود شود. کارشناسان معتقدند حمایت مناسب سهامداران حقوقی و همچنین آمادهباش بسیاری از خریداران برای ورود در قیمتهای پایین سبب میشود تا از ریزشهای سنگین در بورس تهران ممانعت شود؛ امری که بر اصلاح منطقی قیمتها به جای بازگشت به مسیر نزولی ممتد تاکید دارد.
گروه بورس- مهرنوش سلوکی: شاید هیچ معاملهگر بازار سهامی، انتظار تداوم روند رو به رشد شاخص را طی یک ماه اخیر نداشت، شاخص بازار سهام که در این مدت محدوده رشد حدود ۱۶ درصدی را به ثبت رساند، روز گذشته و در ادامه فاز اصلاحی روزهای قبل، با روندی نزولی مواجه شد تا پس از ثبت هشت روز مثبت، اولین روز منفی را به ثبت برساند. بازار سهام که این روزها در فضای اصلاح قیمت سهمها به سر میبرد، روز گذشته با جمع شدن صفهای فروش در زمان کوتاه، گمانهزنیها درخصوص کمین بازیگران برای خرید سهام را قوت بخشید. در این بین بررسیهای «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که با توجه به رفتار منطقی بازیگران حقیقی و حقوقی در روزهای اصلاحی بازار و خوشبینیها نسبت به آینده، افت قیمتها به معنای قرار گرفتن در مسیر ریزشی نیست و صرفا اصلاح منطقی قیمتها است. مسالهای که نه تنها با حمایت سهامداران حقوقی برای جمع شدن صفهای فروش انجام میشود، بلکه فرصتشناسی سایر سهامداران در قیمتهای پایین این ریزشها را تعدیل میکند. این رفتار بر امیدواری به آینده بازار سهام در شرایط رفع تحریمها تاکید دارد.
نماگر شاخص بازار سرمایه روز گذشته با افت ۲۷۵واحدی به سطح ۷۱هزارو ۱۱۹واحد رسید تا بعد از مدتها سهامداران بازار سهام را با افت قیمت همراه کند. در همین زمینه، دیگر شاخصهای بازار نیز با روندی نزولی همراه بود، بهطوریکه شاخص کل (هم وزن) نیز با نزول ۰۹/ ۰ درصدی همراه شد. در این بین، از هفت نماد تاثیرگذار بر شاخص روز گذشته، تنها یک نماد اثر مثبت داشت. «شپنا» که روز گذشته صف خریدی به حجم ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار سهم تشکیل داده بود، ۵/ ۴۱ واحد اثر مثبت بر شاخص گذاشت. همچنین نمادهای «وغدیر»، «وبملت» و «بصادر» سه نماد ابتدایی موثر بر شاخص بودند. روز گذشته در جریان معاملات بازار سهام حجم و ارزش معاملات نسبت به روز ماقبل با کاهش اندکی همراه شد، بهطوریکه حجم با یک میلیارد و ۷۶۸میلیون سهم ۹درصد کاهش یافت و ارزش معاملات به مقدار ۳۳۸میلیارد تومان با ۸ درصد کاهش به ثبت رسید. بررسی روز گذشته بازار حاکی از آن است که روند اصلاحی شاخص شرایطی را به وجود آورده است که صفهای فروش تشکیل شده در روزهای قبل با سرعت بیشتری جمع شده و سهامداران حقیقی با انتظار افت قیمت در صف خرید به خوبی ظاهر شدهاند. در همین زمینه و به زعم بسیاری از کارشناسان در شرایط اصلاحی بازار، حمایت منطقیتر حقوقیها نسبت به قبل به انضمام فرصت خرید مناسب برای حقیقیها، شرایطی را در بازار به وجود آورده که شاخص را از افت سنگین دور نگه داشته است.
رفتار منطقی و فرصت خرید برای حقیقیها
در همین زمینه بهنام بهزادفر، مدیر امور اعضای کارگزاران در گفتوگویی با «دنیایاقتصاد» بیان کرد: روند نزولی روز گذشته بازار در راستای یک رفتار طبیعی صورت گرفته و شاید باید زودتر نیز رخ میداد. وی در توضیح این روند گفت: اگر از سطح ۶۲ هزار واحد تا کنون شاخص را مورد بررسی قرار دهیم بسیاری از سهامداران با رشد حدود ۱۳ درصدی شاخص در شرایط سوددهی بودند. در این شرایط منطقی است که سهامداران اقدام به فروش سهمهای خود کرده و باعث منفی شدن شاخص شوند. به نظر میرسد با هیجانی که بازار در روزهای گذشته تجربه کرده است تا چند روز آینده این روند نزولی ادامه داشته باشد با این تفاوت که نسبت به قبل این افتها سنگین نیستند. بهزادفر در ادامه و درخصوص جمع شدن صفهای خرید در مدت زمان کوتاه بیان کرد: این رفتار نشان دهنده اصلاح قیمتی بسیاری از سهمها است که این روزها سهامداران در انتظار آن بودند. اما دلیل اینکه افت شاخص نمیتواند برجستگی چندانی داشته باشد به دو دلیل بر میگردد. در شرایط فعلی و بعد از رفع تحریمهای هستهای شرکتهای ایرانی به خصوص در صنعت خودرو قراردادهای خوبی را به امضا رساندهاند، گشایشهای بسیاری در بانکهای ایرانی از سوی کشورهای خارجی صورت گرفته و همچنین بسیاری از مطالبات بانکی ایران از کشورهای مختلف به خصوص چین در حال وصول است. در این شرایط و با خوشبینیهایی که نسبت به آینده وجود دارد به نظر میرسد سهامداران حقیقی در صفهای خرید حضور منطقیتری داشته و افتهای پیش رو فرصت مناسبی برای خرید آنها باشد.
وی دومین دلیل را در رفتار حقوقیها دانست و گفت: طبق تجربههای قدیم حقوقیها همیشه در روند مثبت بازار نقش فروشنده داشته و در روند منفی خریدار بودهاند. به نظر میرسد در روزهای اخیر عمده سهامداران حقوقی از بازار حمایت صحیحتری نسبت به قبل داشتهاند. به این معنی که فروش در سهمهایی صورت گرفته که در شرایط کلی بازار تاثیر منفی نمیگذارد. گروههای حقیقی نیز در مقابل، رفتار منطقیتر و بازاریتر از خود نشان دادهاند و همین رفتار باعث شده تا ما شاهد معاملات مطلوبتری در بازار باشیم.
بهزادفر افزود: بهطور کلی با شرایطی که در بازار حاکم است به نظر نمیرسد که افتهای آینده بازار سهام سنگین باشد و شاخص بتواند در روزهای آتی در مسیر تعدیل شدهای نسبت به قبل حرکت کند.