خانه > اخبار ویژه > گسترش تهران در فضای سوم

گسترش تهران در فضای سوم

دنیای اقتصاد: با تصویب طرح «مطالعه و امکان‌سنجی احداث شهر زیرزمینی در پایتخت»، مدیریت شهری تهران بررسی‌ برای اجرای فاز نخست «انتقال بخشی از کاربری‌های خدماتی و تجاری به فضای زیرسطحی شهر» را آغاز کرد. با این انتقال، فضای متراکم روسطحی تهران به نفع توسعه فضاهای سبز و گردشگری و همچنین احیای مراکز اجتماعی آزاد می‌شود. سه میدان اصلی پایتخت، گزینه‌های مدنظر این طرح هستند. قرار است، محدویت‌های موجود تهران در توسعه افقی (افزایش محدوده شهر) و عمودی (افزایش تراکم ساختمانی)، با استفاده از ظرفیت «تراز منفی» جبران شود. شرط موفقیت طرح، توسعه مترو عنوان شده است.


گروه مسکن، نوراحسینی:‌
کمیسیون ماده ۵ شهر تهران که مصوبات خاص برای توسعه پایتخت، منطبق با اسناد بالا دست تصویب می‌کند در یکی از جلسات اخیر خود اجرای طرح «شهر زیرزمینی» در تهران را از طریق طراحی اولین پروژه پایلوت برای میدان ونک تصویب کرد.

طرح شهر زیرزمینی تکلیفی است که در سال ۸۸ شورای شهر تهران برای شهرداری تعیین کرده است و همچنین مطابق ماده ۸۸ برنامه ۵ ساله دوم شهرداری که سال ۹۲ به تصویب رسید، مقرر شده است مدیریت شهری تهران مطالعه و بررسی برای استفاده از فضاهای زیر سطحی پایتخت را با هدف انتقال بخشی از کاربری‌های خدماتی و تجاری به زیر زمین تهران به سرانجام برساند. مطابق آنچه روز گذشته معاون عمرانی شهردار تهران به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: این طرح وارد فاز مطالعاتی شده است و در حال حاضر ۳ نقطه اصلی و پر رفت و آمد از شهر شامل میدان صنعت در شهرک غرب و همچنین میدان ونک و هفت‌تیر گزینه‌های شهرداری برای ایجاد فضاهای زیر سطحی هستند. تجربه ایجاد شهر زیرزمینی در کلان شهرهای متراکم ۵ کشور چین، ژاپن، سنگاپور کانادا و اسپانیا موفقیت‌آمیز بوده و برای تهران که عملا امکان توسعه فیزیکی شهر به‌صورت افقی (افزایش محدوده) و عمودی (افزایش تراکم ساختمان) وجود ندارد، انتقال بخشی از کاربری‌ها به زیر زمین به‌عنوان مسیر سوم توسعه پایتخت در دستور کار مدیران شهری قرار گرفته است.

نتایج یک تحقیق دانشگاهی که پیش زمینه این طرح شهرداری شده است، نشان می‌دهد با انتقال مراکز خدماتی و تجاری از سطح شهر تهران به زیر سطح چالش کمبود فضای رو سطحی برای ایجاد فضاهای سبز و گردشگری و تفریحی برطرف می‌شود و می‌تواند به احیای سر زندگی و حیات اجتماعی پایتخت نشینان ساکن در محلات متراکم منجر شود. آن طور که اعضای شورای شهر تهران می‌گویند برای مطالعه و اجرای این طرح در بودجه سال آینده شهرداری ردیف مالی مشخص تعیین می‌شود. به گزارش «دنیای اقتصاد» میادین و نقاط مدنظر شهرداری برای ایجاد فضای زیرسطحی، بر اساس ۲ شاخص «دسترسی به ایستگاه‌های اصلی مترو» و « ظرفیت بالای محله برای سرمایه‌گذاری تجاری» انتخاب شده‌اند. علیرضا جاوید، معاون عمرانی شهرداری تهران ۳ پیش نیاز برای اجرای موفقیت‌آمیز شهر زیرزمینی در تهران مطرح کرد و گفت: توسعه متروکه خود می‌تواند انگیزه ورود سرمایه‌گذار به فضای زیر سطحی را افزایش دهد و همچنین توسعه شبکه فاضلاب و تکمیل شبکه مهار آب‌های سطحی از دیگرعواملی هستند که باید برای ایجاد شهر زیر زمینی تکمیل شوند.

همچنین ببینید

تهران مشکل کمبود آب ندارد

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفت: با توجه به تدابیر در نظر ...