نماگر بورس تهران روز دوشنبه با ثبت رشد ۳/ ۰ درصدی شاهد عبور از کانال ۷۸ هزار واحدی بود. در جریان معاملات این روز شاخص کل با رشد ۲۴۷ واحدی، در سطح ۷۸ هزار و ۱۰۸ واحدی قرار گرفت تا بازدهی بازار سهام از ابتدای سال به بیش از ۱/ ۱ درصد برسد.
به نقل از اقتصادنیوز ، شاخص بورس تهران پیش از این در تاریخ ۵ بهمن ماه در این سطوح قرار داشته است. عبور شاخص کل بورس تهران از مرز ۷۸ هزار واحدی، روز دوشنبه در حالی رخ داد که معاملهگران فرابورس ایران نیز شاهد کانالشکنی آیفکس بودند. شاخص این بازار در جریان معاملات این روز با رشد پلهای ۹ واحدی معادل یک درصد موفق به عبور از کانال ۹۰۰ واحدی شد، هر چند در ادامه نتوانست در این سطح پایدار باشد (نماگر این بازار معاملات روز دوشنبه خود را در سطح ۵/ ۸۹۹ واحدی به پایان رساند).
حرکت شاخص کل در تمام روزهای معاملاتی سال جاری مدیون رشد قیمت سهام شرکتهای کوچک بوده است. روز دوشنبه نیز از این قاعده مستثنا نبود. در جریان معاملات این روز شاخص هموزن، رشد بیش از یک درصدی را تجربه کرد (شاخص هموزن از ابتدای سال جاری با رشد بیش از ۷ درصدی مواجه بوده است این در حالی است که رشد شاخص کل تنها حدود یک درصد بوده و اختلاف میزان بازدهی این دو متغیر که حالا به ۶ درصد رسیده است، شاهدی بر ادعای حرکت شاخص تحت تاثیر رشد قیمت در نمادهای کوچک است. هر چند رشد این نمادها بهبود نسبی در معاملات سهام را فراهم آورده است، اما کارشناسان در این باره میگویند رشد قیمت در برخی نمادهای کوچک نسبت به پیشبینی بودجه این شرکتها جلوتر حرکت کرده است. در همین راستا قیمت برخی از این نمادها بیش از انتظارات رشد داشتهاند. در این باره باید گفت، در هر صعودی باید در انتظار یک اصلاح بود، حال اگر این صعود بدون پشتوانه بنیادی رخ دهد، باید در انتظار ریزش شدیدتر قیمتها بود.
تحرک نمادهای کوچک میتواند به تدریج به نمادهای متوسط تا بزرگ بازار سهام سرایت کند. در همین راستا تحرکات مثبتی در نمادهای زیرمجموعه گروه خودرویی در جریان معاملات روزهای شنبه و یکشنبه به وجود آمد. روز دوشنبه اما هر چند بازار شاهد تداوم موج مثبت در نمادهای خودرویی بود و بیشتر این نمادها با رشد قیمت به کار خود ادامه دادند، اما در ساعات میانی معاملات صفوف خرید تشکیل شده در این نمادها جمعآوری شد.
بهنظر میرسد با رشدهای اخیر قیمتی در نمادهای خودرویی، قیمت بسیاری از نمادهای زیرمجموعه این گروه به سطوح مقاومتی نزد سهامداران رسیدهاند. این سطوح مقاومتی در جریان معاملات روز دوشنبه موجب شد برخی معاملهگران به ویژه سهامداران حقوقی در این نمادها برای کسب بازدهی فروشنده شوند. به اعتقاد کارشناسان، پولی که در بازار سهام وجود دارد، قدرت ایجاد تحرک در نمادهای بزرگتر را ندارد. ضمن آنکه وضعیت بنیادی شرکتهای بزرگتر حالا پتانسیل جذب نقدینگی را بیش از پیش از دست دادهاند. در ادامه به تشریح دلایل این موضوع پرداخته شده است.