خانه > اخبار > از «سنگ جوری» نخلک تا کار در معادن زغال‌سنگ

از «سنگ جوری» نخلک تا کار در معادن زغال‌سنگ

اینکه گفته می‌شود معدنکاری کار زمخت و خشنی است دلیلی برای حضور نیافتن بانوان یا نداشتن علاقه به معادن نبوده است. پیشینه حضور زنان در معادن به دهه‌های گذشته برمی‌گردد که به عنوان فعال معدنی در معادن مشغول کار بودند و به شکل تجربی معدنکاری را فرا گرفتند.

البته این موضوع در بسیاری از موارد به دلیل نبود فضای کار و کمبود امکانات و کوچکی شهرها بوده که زنان را وادار می‌کرده به عنوان کارگر معدن مشغول شوند و سنگ‌های ارزشمند معدنی را از دل خاک بیرون بکشند. اکنون با گذر زمان و رشد و توسعه در معدنکاری و ایجاد رشته‌های تخصصی معدن و صنایع مربوط به آن در دانشگاه‌ها، شاهدیم که زنان از مدیریت معدن گرفته تا انجام امور آزمایشگاهی و آنالیز مواد معدنی را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهند.
کارگروه بانوان معدنکار
تشکیل کارگروه بانوان معدنکار از سوی خانه معدن ایران در سال ۹۲ و فعالیت گسترده آنها در حوزه معدن از همان اتفاقاتی است که باعث شد تا حدودی دیدگاه‌ها نسبت به بانوان در حوزه معدن تغییر کند. در واقع بانک اطلاعاتی بانوان معدنکار در سراسر کشور از سوی این کارگروه با همکاری تمامی سازمان‌ها و نهادهای مربوط از جمله سازمان زمین‌شناسی و وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه شد. لازم به یادآوری است تعدادی از افراد دانش‌آموخته در رشته‌های معدن، زمین‌شناسی و شاخه‌های مربوط به این بخش را بانوان تشکیل می‌دهند و حضور پررنگ و فعال در صنعت معدنکاری دارند. بنابراین اینکه گفته می‌شود تنها مردان از پس کارهای سخت بر می‌آیند و معدن یکی از سخت‌ترین کارها در جهان است که فقط در انحصار مردان قرار دارد، درست نیست و دلیل این ادعا نیز حضور پررنگ و فعال زنان در عرصه معدنکاری است. زنان ایرانی همواره نشان داده‌اند در هیچ فعالیت و شغل سختی از مردان کم نمی‌آورند. حال شده «سنگ جوری» معدن نخلک باشد یا سرکارگری معادن زیر زمینی زغال‌سنگ.
تاریخچه معدنکاری زنان در ایران
براساس آمار و اطلاعات موجود، تاریخچه فعالیت زنان در معادن ایران به سال‌های بسیار دور بازمی‌گردد که از نمونه‌های آن می‌توان به معدن سرب و روی نخلک اشاره کرد. حضور زنان در این معدن و انجام فعالیت‌هایی همچون سنگ‌جوری (جداسازی سنگ‌های حاوی مواد معدنی از باطله‌ها) در این معدن یکی از نمونه‌های کار زنان در معادن است که می‌توان به آن اشاره کرد. چندی پیش در همایش وفاق و همدلی معادن و صنایع معدنی در اتاق بازرگانی اصفهان، از یکی از فعالان زن این معدن که بانویی به نام عصمت بقایی است و حدود دو دهه پیشینه فعالیت در معدن نخلک دارد، قدردانی شد. بقایی پیشکسوت‌ترین معدنکار زن ایران متولد سال ۱۳۱۴ است و پیشه خانواده آنها معدنکاری بوده که بیشتر در معادن سرب و روی و معدن سنگ‌های تزئینی فعالیت داشتند. این بانو دارای ۳ فرزند پسر و ۳ دختر است که پسرانش نیز به تبعیت از پدر و مادر خود وارد این حرفه شده‌اند. به گفته یکی از پسران بانو بقایی (بهنام نظرنژاد) از سال ۱۳۵۵ که پدر خانواده از دنیا رفت، مادرش تصمیم گرفت برای امرار معاش، پیشه همسر را ادامه دهد و شغل معدنکاری را انتخاب کرد. به گفته فرزند این معدنکار پیشکسوت زن، فعالیت این بانو در کنار حدود ۵۰ زن دیگر در این معدن سنگ‌جوری بوده است. آنها بعد از گذراندن یک دوره آموزشی، سنگ‌های حاوی ماده معدنی و پرعیار را از باطله‌ها جدا می‌کردند. (اکنون ممکن است بسیاری از این زنان در قید حیات نباشند).

همچنین ببینید

تعامل سازنده با کشورهای معدنی در فضای نمایشگاهی

دوازدهمین نمایشگاه بین‌المللی معدن و صنایع معدنی ایران کان‌مین ۲۰۱۶، ۱۵ تا ۱۸ آبان با ...

[show-logos orderby='none' category='brand' activeurl='new' style='hgrayscale' interface='hcarousel' tooltip='true' description='false' limit='0' img='100']